Viața la țară versus viața la oraș, o dispută readusă în actualitate de aventurile cocoșului Maurice
Un francez devenit faimos pentru vocea sa puternică stârneşte controverse. E vorba de Maurice, cocoşul al cărui cântec matinal a adus-o pe proprietara sa în instanţă. Disputa de pe insula Oléron a zbârlit multe pene, învrăjbindu-i pe cei veniţi de la oraş şi pe cei care locuiesc la ţară. Corinne Fesseau, proprietara lui Maurice, îşi foloseşte propria voce pentru a câştiga sprijin în favoarea cocoşului ei, în timp ce disputa cu vecinii devine subiectul unei dezbateri mai ample. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.
Prezență record la vot, în Franța
Franța stă pe un butoi de pulbere înaintea alegerilor de duminică: violențe și amenințări cu moartea. Mii de polițiști sunt în alertă
Atac armat la o nuntă din Franța
Un primar a plătit o „vrăjitoare” cu bani publici ca să-i facă legătura cu tatăl mort și să-i ghicească viitorul
Strat de 30 de centimetri de grindină pe străzi din Franța
Dineu cu fast în onoarea lui Xi Jinping la Paris
Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni
Geoană, despre anunțurile lui Macron
Emmanuel Macron a jucat un meci în scop caritabil cu fotbaliști celebri
E şase dimineaţa pe insula franceză Oléron. Maurice, cocoşul pescarului, cântă cât de tare poate. Îşi face doar datoria. Nu era nicio problemă până când nişte turişti au cumpărat o casă de vacanţă din vecini şi au vrut să doarmă acolo nestingheriţi, fără cântecul matinal al lui Maurice.
„M-au întrebat dacă pot să dau cocoşul altcuiva. Am răspuns în mod politicos că nu pot să fac asta şi că vreau să-mi păstrez cocoşul. Ori pot trăi şi cu el, ori pot să-şi facă vacanţele în altă parte”, spune Corinne Fesseau, proprietara lui Maurice.
1.500 de euro pentru a-l înregistra trei zile pe Maurice
Noii vecini fac presiuni asupra ei, cu telefoane şi cu scrisori. Au angajat un expert care să demonstreze că cucurigul cocoşului e insuportabil. Trei zile la rând, acesta l-a înregistrat pe Maurice.
„Avocatul meu mi-a spus că au cheltuit o grămadă de bani cu expertul ăla. 1 500 de euro pentru trei zile. Şi cocoşul a cântat în doar două din aceste zile”, spune proprietara lui Maurice.
Raportul expertului asupra cocoşului sună foarte profesionist: „Ne-am dus în dormitorul clientului meu şi am deschis fereastra. La 6:41, cocoşul a început să cânte”.
De fapt, Maurice cântă normal, ca orice cocoş. Dar tot e prea sonor pentru vecini, care vor să-l reducă la tăcere prin intermediul legii.
Nou veniții se obișnuiesc greu cu condițiile de la țară
Vecinii nu vor să fie identificaţi şi refuză cererea jurnaliștilor pentru un interviu. Oricât de absurd ar părea acest caz, primarul din Saint Pierre d'Oléron spune că tot mai mulţi noi proprietari i se plâng de obiceiurile locale.
„În ultimii trei sau patru ani, situaţia s-a înrăutăţit. Am primit tot mai multe reclamaţii. Oamenii îmi spun că clopotele bat prea tare. Numără exact de câte ori a bătut clopotul şi câte secunde au fost deranjaţi în timpul nopţii. Am primit chiar o reclamaţie că micul nostru port pentru pescuit miroase prea tare a peşte. Dar ceea ce mă deranjează cel mai tare e substratul acestor plângeri. Aceşti oameni vor să ne schimbe viaţa”, spune Christophe Sueur, primar în Saint-Pierre d'Oléron.
Dar Corinna, proprietara cocoşului, refuză ideea de a i se schimba viața. Ea a creat o organizaţie care să-l apere pe Maurice. Ea şi ceilalţi locuitori ai insulei vând tricouri ca să plătească taxele judiciare. La urma urmei, ei consideră că cocoşul e simbolul naţional al Franţei şi că trebuie lăsat să cânte.
„Nu-i vrem pe acești oameni! Ar trebui să rămână în orașele lor”
„Poate că-i deranjează cucurigul lui, dar ar fi trebuit să rezolve amiabil. Sunt şocată de felul în care au abordat problema”, spune o femeie.
„E păcat că oamenii umblă prin tribunale pentru aşa ceva. Noi venim dintr-un loc în care oamenii din oraş s-au plâns de fermierii cu vaci. Dar vacile au fost acolo cu mult înainte de venirea orăşenilor. Aşa ceva e ridicol. Nu-i vrem pe aceşti oameni. Ar trebui să rămână în oraşele lor. Punct”, afirmă categoric un bărbat.
Corinne se împotriveşte din răsputeri şi în numele celor care au trebuit să renunţe la animalele lor.
„Am auzit că alţi proprietari de cocoşi din Franţa au cedat şi şi-au omorât păsările. La fel s-a întâmplat şi cu vacile. Le-au luat talăngile sau le-au dus în altă parte. Nu-mi place asta. Nu mi se pare în regulă. De-asta eu vreau să procedez altfel. Vreau să arăt că viaţa rurală în Franţa a existat dintotdeauna şi că locul ei e aici”, spune Corinne Fesseau.
Corinne repetă, cu zel, cântece, în grădină, pentru concertele pe care le dă pe insulă.
Ea spune că cocoşul Maurice a fost foarte supărat de toată această întâmplare: „Acum cântă mai puţin. E supărat. Cred că a simţit tot ce se petrece”.
Maurice ar trebui să înceapă să se simtă mai bine curând. Instanţa a decis în favoarea Corinnei. Dar reclamanţii se interesează dacă pot face apel.
Se pare că 2019 se dovedeşte a fi Anul... Cocoşului.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News