Live

Variola maimuței se extinde. Încă trei țări anunță că au depistat primele cazuri

Data actualizării: Data publicării:
Variola maimuței se extinde. FOTO: Profimedia Images

Încă trei țări au anunțat primele cazuri de variolă a maimuței. Este vorba despre două țări europene, Cehia și Slovenia, și despre Emiratele Arabe Unite, primul stat din Golf care înregistrează infectări, scrie BBC.

În Emiratele Arabe Unite, oficialii din domeniul sănătății au anunțat că a fost detectat un caz la o persoană care a vizitat recent Africa și care primește acum tratament medical. Autoritățile sanitare spun că sunt „pe deplin pregătite” pentru a gestiona orice focar, adăugând că au existat protocoale de supraveghere timpurie pentru detectarea bolii.

Până acum sunt peste 230 de cazuri, confirmate și suspecte, în 20 de țări în afara Africii.

Experții se așteaptă că numărul infectărilor să crească, dar sunt de părere că riscul pentru populația generală rămâne scăzut.

Organizația Mondială a Sănătății spune că focarele care au început să apară în ultimele săptămâni nu sunt normale, dar pot fi controlate.

Variola maimuță este de obicei asociată cu călătoriile în Africa Centrală sau de Vest, dar unele dintre cazurile care au apărut în afara acestor țări nu au avut nicio legătură cu vreo călătorie acolo.

De obicei durează între cinci și 21 de zile pentru ca primele simptome să apară. 

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și stare de epuizare. Se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Erupția se schimbă și trece prin diferite etape – semănând cu varicela - înainte de a forma la final o crustă, care ulterior cade.

De cele mai multe ori infecția este ușoară și se vindecă de la sine.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce este discalculia, boala rară de care suferă bateristul trupei U2. „Este ca şi cum ai escalada Everestul”

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Alexandru Rafila, despre boala X: „Niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Partenerii noștri