Live Text Ucrainenii continuă contraofensiva. Se dau lupte de stradă la Herson, iar Kievul susține că rușii s-ar pregăti de retragere
Națiunile Unite vor să trimită o echipă la Izium, ca să vadă și să documenteze sutele de morminte ascunse de ruși într-o pădure. Volodimir Zelenski a acuzat din nou Rusia de crime de război și de tortură. Administrația Biden s-a declarat oripilată de imaginile cu mormintele de la Izium. Americanii au promis din nou că vor ajuta Ucraina și comunitatea internațională să fie găsiți și trași la răspundere cei responsabili pentru aceste atrocități. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter că autorii vor trebui să răspundă pentru faptele lor și că nu există pace fără dreptate.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI
Revelations of mass civilian graves and torture chambers in newly liberated #Izyum confirm @TheStudyofWar previous assessments that the #Bucha atrocities were a microcosm of #Russian atrocities throughout occupied areas.
— ISW (@TheStudyofWar) September 17, 2022
Our latest with @criticalthreats: https://t.co/6Txay9Ps5v pic.twitter.com/gjqutebG6a
Se dau lupte de stradă în Herson. Rușii spun că e o operațiune antiteroristă
ACTUALIZARE 22:50 Sunt lupte de stradă cu împușcături și artilerie ușoară în aceste momente în Herson, capitala regiunii cu același nume din sudul Ucrainei. Confruntările care au început sâmbătă seară au fost confirmate de ambele părți, ucraineană și rusă.
Presa de stat de la Moscova susține că ar fi vorba despre o operațiune antiteroristă a militarilor săi în localitate.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Agenția rusă RIA Novosti a relatat că sediul administrației centrale din Herson ar fi fost lovit de cel puțin 5 rachete HIMARS. Imagini video arată avarierea puternică a uneia dintre clădiri. Alte imagini apărute pe platformele sociale arată blindate rusești pe străzile orașului, în timp ce militarii Moscovei se grăbesc să se plaseze în dispozitiv.
Potrivit agenției ucrainene Unian, au fost auzite explozii în cursul serii, dar în acel moment nu a sunat nicio alertă de raid aerian pe teritoriul regiunii Herson, indică Unian.
Conform unor conturi de Telegram, în diferite cartiere ale Hersonului se aud împuşcături și se presupune că s-ar da lupte de stradă. Unii observatori ucraineni presupuneau că e posibil ca soldaţii ruşi să își regleze conturi între ei. Nu există deocamdată informaţii oficiale referitoare la aceste incidente din oraş, potrivit Unian.
La rândul lor, autoritățile ucrainene au avertizat de mai multe zile populația din teritoriile ocupate de armata rusă să evite locurile publice în perioada 17-20 septembrie.
Statul Major al armatei ucrainene: Rușii își pregătesc retragerea din Herson
Surse ucrainene suțin că trupele Kievului se află la doar 20 de kilometri de periferia orașului Herson, în timp ce în regiunea cu același nume forțele ruse bat în retragere. Pentru că ucrainenii au distrus mai multe poduri săptămânile trecute, rușii riscă să rămână prinși în capcană, așa că într-o localitate din regiune au scufundat 9 vagoane de tren ca să facă un pod din ele.
Forţele ruse îşi pregătesc posibile căi de retragere din regiunea Herson (sud), unde au scufundat în Nipru nouă vagoane pentru a improviza o trecere în zona hidrocentralei Kahovskaia, afirmă Statul Major al armatei ucrainene sâmbătă seara într-un comunicat citat de Unian şi Ukrainska Pravda, relatează Agerpres.
„În legătură cu acţiunile reuşite ale forţelor noastre privind scoaterea din funcţiune a tuturor podurilor peste fluviul Nipru în direcţia Herson, invadatorii au început să-şi amenajeze căi de retragere”, afirmă Statul Major ucrainean.
Herson are o importanță strategică pentru ambele tabere. Dacă ucrainenii reușesc să-i alunge pe ruși peste Nipru, vor elimina astfel capul de pod al Moscovei și vor controla complet malul drept al râului. În acest moment, cel mai probabil asistăm la o reluare în forță a contraofensivei ucrainene pe frontul de sud, spre Crimeea.
Zelenski: Rusia este o țară teroristă. Câți ucraineni trebuie să mai moară pentru ca toată lumea să înțeleagă acest lucru?
ACTUALIZARE 19:46 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că este o „țară teroristă” și s-a întrebat de ce lumea „este atât de lentă în a recunoaște acest lucru”. Într-un mesaj pe Twitter, președintele ucrainean a vorbit despre gropile comune descoperite în pădurea de lângă Izium, după înlăturarea invadatorilor din zonă.
„Rusia este o țară teroristă. Nu știu de ce lumea este atât de lentă în a recunoaște acest lucru. Am eliberat Izium. Peste 400 de morminte au fost descoperite în pădurea de lângă oraș. Numărul ucrainenilor torturați acolo este necunoscut. Câți ucraineni trebuie să mai moară pentru ca toată lumea să înțeleagă acest lucru?”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.
Russia is a terrorist country. I don't know why the world is slow to recognize it. We liberated Izium. Over 400 graves were found in the forest next to it. How many tortured Ukrainians are there is unknown. How many more of our people must die so that all finally figured it out? pic.twitter.com/0nqqaPPsLK
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 16, 2022
Președinția UE cere un tribunal internațional special care să judece crimele de război din Ucraina
ACTUALIZARE 17:00 Republica Cehă, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internaţional special, care să judece crimele de război din Ucraina.
Solicitarea vine după ce au fost descoperite sute de corpuri înhumate sumar în nord-estul Ucrainei, acolo unde contraofensiva Kievului a obligat trupele ruse să se retragă după șase luni de ocupație. Este vorba despre circa 450 de morminte descoperite la periferia orașului Izium, recucerit de ucraineni săptămâna trecută, unele dintre corpurile exhumate prezentând urme de tortură și aveau mâinile legate la spate. De asemenea, cadavre de copii au fost găsite în pădurea de lângă Izium.
„În secolul al XXI-lea, astfel de atacuri împotriva populaţiei civile sunt de neconceput şi odioase”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, într-un mesaj transmis pe Twitter. „Nu trebuie să trecem peste asta. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război”, a adăugat el. „Cer crearea rapidă a unui tribunal internaţional special care să urmărească crima de agresiune”, a declarat Jan Lipavsky.
Biden îl avertizează pe Putin să nu folosească arme nucleare
ACTUALIZARE 14:55 Președintele Statelor Unite, Joe Biden, îl avertizează pe Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare. „Nu face asta!” i-a transmis liderul de la Casa Albă omologului său rus într-un interviu realizat de postul american CBC News. Întrebat ce ar face SUA în cazul în care Putin ar merge atât de departe, liderul american a refuzat să detalieze, spunând doar că vor fi consecințe.
Citește continuarea AICI.
Olaf Scholz spune că a discutat cu Putin "pe un ton prietenesc" chiar și după invazie
ACTUALIZARE 12:21 Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că, chiar după invazia Rusiei în Ucraina, convorbirile sale telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin s-au purtat "întotdeauna pe un ton prietenesc".
În cadrul rubricii "Interviul săptămânii" de la postul public de radio Deutschlandfunk, care potrivit Reuters urmează să fie difuzată duminică, Scholz a arătat că dialogurile sale cu Putin au fost amicale inclusiv când punctele lor de vedere erau "foarte, foarte diferite".
Şeful guvernului de la Berlin a arătat că în convorbirile recente a observat "clar o evoluţie" din partea liderului de la Kremlin, însă nu o schimbare de mare anvergură, scrie Agerpres.
Citește continuarea AICI.
Zelenski acceptă reluarea exporturilor de îngrășăminte rusești prin Ucraina în schimbul eliberării prizonierilor. Kremlinul refuză
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri că va susţine ideea reluării exporturilor ruseşti de amoniac prin Ucraina numai dacă Moscova îi predă pe prizonierii de război, o idee respinsă rapidă de Kremlin, relatează Reuters.
Într-un interviu pentru Reuters, Zelenski a declarat că a propus o înţelegere la Naţiunile Unite privind reluarea transportului de amoniac rus prin Ucraina pentru a atenua lipsa globală de îngrăşământ. „Sunt împotriva furnizării de amoniac din Federaţia Rusă prin teritoriul nostru. Aş face-o doar în schimbul prizonierilor noştri. Aceasta este ceea ce am oferit ONU”, a spus el în interviul realizat de la biroul său prezidenţial.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ideea, a indicat agenţia de presă TASS. „Oamenii şi amoniacul sunt acelaşi lucru?”, a întrebat el, conform Agerpres.
Citește continuarea AICI
"Tatăl era născut în 1988, soția în 1991, fiica în 2016". Greaua misiune a ucrainenilor care sapă în cimitirul ascuns de ruși în Izium
ACTUALIZARE 11.20 Nici măcar ploile abundente nu au putut estompa mirosul morții din pădurea de pini din Izium, unde anchetatorii cercetează locul unde a fost descoperit un cimitir de ascuns de ruși, cu 450 de cadavre, unele cu urme de tortură. Bărbații care săpau pentru a scoate cadavrele din mormânt par copleșiți de înfiorătoarea sarcină pe care o au de îndeplinit.
Între timp, ies la iveală detalii înfiorătoare despre modul în care au murit ucrainenii găsiți acolo. Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că cel puțin 440 de morminte au fost găsite în oraș în ultimele zile. Președintele țării, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că unele dintre cadavrele găsite în Izium aveau „urme de tortură” și a acuzat Rusia de „cruzime și terorism”. Izium a fost ținta unor atacuri intense de artilerie rusă în aprilie.
Orașul, care se află lângă granița dintre regiunile Harkov și Donețk, a devenit un punct important pentru armata rusă în timpul a cinci luni de ocupație. Forțele ucrainene au preluat din nou controlul asupra orașului sâmbăta trecută, după o contraofensivă puternică. O echipă CNN a mers la fața locului, vineri, și a văzut cum saci de cadavre erau transportați într-un camion frigorific. Unul dintre saci părea foarte mic, scrie CNN.
Majoritatea mormintelor găsite sunt individuale, având cruci de lemn, unele cu nume și numere scrise de mână. Unul avea numărul 398. Altul avea numele unui bărbat de 82 de ani.
Citește continuarea AICI
ACTUALIZARE 10.30. Imagini din satelit surprinse din martie și până acum arată cum a apărut și cum s-a extins cimitirul din Izium pe care rușii l-au ascuns în pădure.
Primele morminte par să fi apărut în această primăvară, adică după ce orașul a căzut în mâinile rușilor, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar Tehnologies. Ca și cu alte ocazii, rușii i-au acuzat pe ucraineni că au înscenat totul. Dar imaginile din satelit, surprinse timp de mai multe luni, arată că de vină sunt forțele Moscovei.
Vezi FOTO AICI
Serviciul militar de informaţii britanic: Contraofensiva ucraineană continuă în nord-est
ACTUALIZARE 9.30 Ucraina îşi continuă operaţiunile în cadrul contraofensivei din nord-est, arată raportul de sâmbătă al serviciului militar de informaţii al Regatului Unit, citat de Reuters.
"Rusia probabil consideră importantă menţinerea controlului asupra acestei zone, deoarece prin ea trec câteva din puţinele rute principale de reaprovizionare încă aflate sub controlul Rusiei, dinspre regiunea rusă Belgorod", a comunicat ministerul apărării de la Londra într-un mesaj pe Twitter.
"Rusia va încerca probabil să opună o rezistenţă puternică în această zonă, dar nu este clar dacă forţele din prima linie rusă dispun de suficiente rezerve sau de moralul corespunzător pentru a rezista unui alt atac ucrainean concertat", arată raportul.
Care este slăbiciunea majoră care a îngropat ambițiile Rusiei în Ucraina și care se regăsește și în armata Chinei (CNN)
ACTUALIZARE 9.00 Liderii militari chinezi au o posibilă slăbiciune care, în cazul rușilor, a compromis deja obiectivele Kremlinului în Ucraina și ar putea să afecteze abilitatea Beijingului de a purta un război similar, potrivit unui nou raport al Universității Naționale de Apărare din SUA, informează CNN.
Liderii militari chinezi au o posibilă slăbicifune care, în cazul rușilor, a compromis deja obiectivele Kremlinului în Ucraina și ar putea să afecteze abilitatea Beijingului de a purta un război similar, potrivit unui nou raport al Universității Naționale de Apărare din SUA, informează CNN.
Raportul indentifică o lipsă a instruirii în cadrul mai multor servicii armate ca un posibil călcâi al lui Ahile pentru Armata de Eliberare a Poporului (AEP), dar analiștii rămân îngrijorați în privința capacităților militare ale Chinei, care, potrivit lor, nu ar trebui asemuite cu cele ale Rusiei.
Raportul analizează trecutul a peste 300 de ofițeri de rang înalt ai AEP din toate cele cinci servicii militare – forțele terestre, navale, aeriene, de rachete și strategice – în cei șase ani până la 2021. În concluzie, raportul a descoperit că este puțin probabil ca liderii oricărei ramuri a armatei să aibă experiență operațională într-un domeniu diferit de cel în care și-au început cariera.
Cu alte cuvinte, soldații AEP rămân soldați, marinarii rămân marinari, aviatorii rămân aviatori. Rareori se aventurează în afara domeniului lor de specialitate, potrivit raportului, evidențiind contrastul față de armata americană, acolo unde instruirea în cadrul mai multor ramuri ale armatei a fost o cerință legală încă din 1986.
Citește continuarea AICI
Căzuți de la etaj, de pe stâncă sau din barcă, sinucideri suspecte sau ritualuri șamanice. Lista celor 12 oligarhi ruși morți în 2022
ACTUALIZARE 8.50 Cel puțin 12 oligarhi ruși, o mare parte dintre ei implicați în afacerile cu gaze și petrol, au murit anul acesta în circumstanțe misterioase. Cu toate că în majoritatea cazurilor explicația oficială a fost sinuciderea, în jurul lor au apărut diverse speculații despre implicarea Kremlinului.
19 aprilie, Lloret de Mar, Catalonia: Poliția din Spania a primit un telefon de la Fedor Protosenia, fiul unui oligarh rus a cărui familie deține o vilă din zonă. Aflat în Franța, acesta a spus că a încercat să își contacteze mama timp de mai multe ore însă nimeni nu răspunde la telefon. Când poliția a ajuns la proprietatea familiei, aceștia au descoperit cadavrele părinților lui Protosenia și pe cel al surorii sale, scrie DW.
Poliția a presupus inițial că tatăl, milionarul Serghei Protosenia, le-a înjughiat pe cele două femei și s-a spânzurat apoi în grădina vilei, dar nu a durat mult să apară primele suspiciuni că ceva încă și mai sinistru s-a întâmplat. Cu o zi înainte, poliția de la Moscova, la 3.000 de kilometri distanță de orașul de pe coasta Spaniei, au făcut și ei o descoperire macabră: Vladislav Avaiev, un alt milionar rus, împreună cu soția și fiica sa de 13 ani, au fost găsiți morți în apartamentul lor de lux.
Citește continuarea și vezi lista celor 12 oligarhi ruși morți în 2022 AICI
Cum a fost umilit Putin de Erdogan și ceilalți lideri autoritari la summitul din Uzbekistan
ACTUALIZARE 8.40 Vladimir Putin nu se mai simte bine nici printre liderii pe care îi consideră aliați. Summitul din Uzbekistan a venit ca un duș rece, tocmai când președintele rus încerca să demonstreze întregii lumi că nu-l afectează izolarea în care l-a plasat Occidentul după invadarea Ucrainei.
În ultimele două zile, Putin nu a mai fost în prim-plan, cum era obișnuit. Mereu cu un pas în urma președintelui chinez, Xi Jinping, liderul de la Kremlin a primit o palmă de la acesta, diplomatică desigur, chiar înainte să dea ochii unul cu celălalt.
Imaginea de la summitul din Uzbekistan care a făcut carieră, viralizându-se pe rețelele sociale și în media, este cea în care Putin a fost așezat pe canapea la o masă în capul căreia trona dominant Recep Erdogan, președintele Turciei.
Putin a fost așezat pe laterală, pe o canapea pe care o împărțea cu aliatul său din războiul împotriva Ucrainei, președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko, și cu președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon. Putin stă la mijloc, între ei, într-o poziție oarecum incomodă și vizibil stânjenit de situație.
Mai mult, imediat lângă Erdogan, în stânga, stă pe scaun într-o poziție ce pare mai generoasă ca spațiu președintele Azerbaidjanului, a cărui țară este sprijinită de Turcia în conflictul pe care îl are cu Armenia sprijinită de Moscova.
Citește continuarea și vezi FOTO și VIDEO AICI
ACTUALIZARE 8.30. Imagini din satelit surprinse din martie și până acum arată cum a apărut și cum s-a extins cimitirul din Izium pe care rușii l-au ascuns în pădure. Primele morminte par să fi apărut în această primăvară, adică după ce orașul a căzut în mâinile rușilor. Ca și cu alte ocazii, rușii i-au acuzat pe ucraineni că au înscenat totul. Dar imaginile din satelit, surprinse timp de mai multe luni, arată că de vină sunt forțele Moscovei.
Zelenski a spus că este o nouă dovadă a crimelor de război comise de ruși.
Volodimir Zelenski: "Este important ca atenția lumii să fie îndreptată către adevărul lucrurilor care se întâmplă în Ucraina. Arată ca un film sângeros. După ce s-a întâmplat la Bucea, putem vedea aceeași situație și în alte orașe și teritorii ocupate. În Izium am descoperit 450 de oameni uciși. Există și mai multe morminte separate pentru mulți oameni care au fost torturați. În unele locuri sunt îngropate familii întregi, în Izium și în jurul orașului. <MUSCA> Cred că suntem martori la torturile comise de ruși. Nu știu câte mii de oameni au fost uciși în această zonă".
SUA: Sprijinim eforturile ca rușii să fie trași la răspundere
ACTUALIZARE 8.20.Statele Unite condamnă acțiunile Rusiei de la Izium, pe care le numește de altfel îngrozitoare și depravate.
John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă: "Rapoartele pe care le vedem doar în general sunt peste 440 de morminte, care includ civili. Și este îngrozitor. Este respingător. Și, din păcate, este în concordanță cu tipul de depravare și brutalitatea cu care forțele ruse au condus acest război împotriva Ucrainei și a poporului ucrainean.
Vom continua să sprijinim eforturile de a documenta crimele de război și atrocitățile pe care forțele ruse le comit în Ucraina și vom sprijini eforturile naționale și internaționale de a identifica și de a trage rușii la răspundere."
Macron condamnă în cei mai fermi termeni atrocităţile comise sub ocupaţia rusă
ACTUALIZARE 8.00.Preşedintele Franței a condamnat "în cei mai fermi termeni atrocităţile comise la Izium", după ce au fost descoperite sute de cadavre îngropate. Emmanuel Macron a scris pe Twitter că autorii vor trebui să răspundă pentru faptele lor și că nu există pace fără dreptate.
"Autorii vor trebui să răspundă pentru faptele lor. Nu există pace fără dreptate", a adăugat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter.
UE este "profund şocată" și condamnă atrocităţile de la Izium
ACTUALIZARE 7.30.UE este "profund şocată" de descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar lângă Izium în Ucraina şi "condamnă aceste atrocităţi în termenii cei mai puternici", a declarat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, citat de France Presse.
"Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge şi distrugere (...). Rusia, liderii săi politici şi toţi cei implicaţi în încălcările continue ale dreptului internaţional şi ale dreptului umanitar internaţional în Ucraina trebuie traşi la răspundere", a estimat el într-un comunicat
"UE sprijină toate eforturile în acest sens", a subliniat el.
"Mii de civili au fost deja asasinaţi, mulţi alţii au fost torturaţi, hărţuiţi, agresaţi sexual, răpiţi sau strămutaţi forţat. Acest comportament inuman al forţelor ruse (...) trebuie să înceteze imediat", a mai spus Borrell.
Națiunile Unite vor să trimită o echipă la Izium
ACTUALIZARE 7.20.Nu au mai fost găsite atât de multe morminte improvizate în Europa de după finalul războaielor iugoslave.
Specialiștii ONU vor stabili cum au murit cele peste 400 de persoane îngropate în acea pădure din Izium.
"Colegii noştri din Ucraina, misiunea de supraveghere a drepturilor omului în Ucraina, verifică aceste acuzaţii şi preconizează o vizită la Izium, pentru a determina circumstanţele morţii acestor persoane" descoperite în acest oraş, a declarat Elizabeth Throssell, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.
"Orice informaţie de asemenea natură este şocantă", a afirmat Elizabeth Throssell. "De aceea, este important ca circumstanţele morţii persoanelor care s-ar putea afla în aceste morminte colective să fie stabilite", a adăugat ea.
Atunci când sunt descoperite gropi comune, este important să se verifice dacă este vorba de militari sau de civili, dacă ei au fost ucişi sau au murit în timpul luptelor sau de cauze naturale exacerbate de lipsa îngrijirilor medicale, a explicat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului.
"După cum vă amintiţi, aceasta este o problemă care a fost pusă de mai multe ori în timpul luptelor şi asediului de la Mariupol", a declarat ea.
Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a 41 de cetăţeni australieni
ACTUALIZARE 7.00 Diplomaţia rusă a anunţat vineri că a refuzat intrarea în Rusia a 41 de personalităţi australiene, în special jurnalişti, în represalii la sancţiunile impuse de Canberra împotriva Moscovei pentru intervenţia sa militară în Ucraina, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat, Ministerul de Externe rus a publicat lista persoanelor sancţionate. Aceasta include angajaţi ai unor companii de armament australiene şi ai mass-media, în special Sarah Ferguson, o prezentatoare vedetă pentru ABC.
În iunie şi iulie, Moscova a refuzat deja intrarea a 159 de australieni din aceleaşi motive.
De la începutul ofensivei împotriva Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie, Rusia a luat măsuri similare împotriva altor câteva sute de personalităţi occidentale, în special anglo-saxone.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News