Live

Vaccinul Pfizer și provocările pe care le pune. De ce trebuie păstrat la minus 80 de grade

Data actualizării: Data publicării:
Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech. Foto: Profimedia Images

Vaccinul anticoronavirus anunțat de compania Pfizer ca având o eficiență de 90 la sută are și unele dezavantaje. În primul rând, trebuie păstrat în condiții absolut speciale: la minus 80 de grade! Asta pune mari probleme logistice nu numai în România, ci peste tot, în legătură cu felul în care acest vaccin va ajunge până în regiunile cele mai izolate dintr-o țară.

„Deocamdată, se pune problema cum o să ajungă acest vaccin în țările Uniunii Europene, pentru că și avioanele trebuie să asigure această temperatură foarte scăzută. Apoi, în momentul în care ajunge, se pune problema de a avea o rețea de distribuție către acele centre unde se va face vaccinarea. Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest vaccin nu poate fi făcut în cabinetele medicilor de familie și nici nu s-a pus problema, pentru că el nu vine ambalat în așa fel încât să poată fi luat cu tășcuța de la DSP, cum facem noi în România”, a declarat la Digi24 medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Centre speciale de vaccinare

Vaccinul trebuie ținut, așadar, în condiții speciale și se va pune problema unor centre speciale de vaccinare, unde „se va face numai asta non-stop, ca să valorifici fiecare secundă, pentru că vom fi și contracronometru. Durează câteva zile din momentul în care vine până când se va epuiza”, a explicat Sandra Alexiu. Ea a amintit că s-a mai întâlnit ceva asemănător pe vremuri, când vaccinul antirujeolic era înghețat și trebuia dezghețat și dizolvat și să fie făcut în scurtă vreme. Acesta era motivul pentru care copiii trebuiau chemați și vaccinați toți într-o zi.

„Cumva, trebuie să existe o logistică și să asigure acest lucru”, subliniază Sandra Alexiu.

„Dacă vor veni celelalte vaccinuri, care sunt transportabile la temperatură normală de lanț de frig și se pot ambala în doze individuale, atunci se vor putea face prin cabinete, sperăm că acela va fi vaccinul care va putea fi dat la cronici și la cei care sunt persoane de risc. Probabil că vaccinul despre care discutăm și care vine în primă fază merge la cei din sistemul sanitar, care vor fi adunați într-un centru și vor fi vaccinați. Noi am trecut și prin asta, când a fost cu gripa porcină, când s-a vaccinat la Institutul Matei Balș. Erau cozile de la institut dinăuntru până la ieșirea din institut pe Grozovici până în Ștefan cel Mare pe 7-8 rânduri. Erau mii de oameni care stăteau la coadă și noi vaccinam pe bandă, în schimburi” - a povestit Sandra Alexiu.

Vaccinul se poate transporta pe gheață carbonică

Octavian Voiculescu, cercetător român la Cambridge, specializat în genetică, a explicat la Digi24 că vaccinul trebuie menținut la această temperatură extrem de scăzută deoarece conține ARN, care este o moleculă extrem de instabilă. Este dezavantajul formulei folosite de BioNTech și este destul de nepractic. Există congelatoare de minus 80, dar sunt puține, în laboratoarele specializate. Vaccinul se poate transporta pe gheață carbonică, dar nu e deloc simplu, spune cercetătorul. Logistic, nu suntem pregătiți, așa că trebuie să ne mișcăm cât mai repede cu putință, avertizează Octavian Voiculescu.

Ce soluții sunt

Vaccinul Pfizer poate fi transportat la temperaturi „mai abordabile”, dar perioada este relativ limitată. Un alt vaccin, al unei alte companii, care folosește aceeași tehnologie și care vine și el tare din urmă, poate fi stocat la o temperatură mai abordabilă. Cel mai probabil e să vedem în anul 2021 o serie de vaccinuri aprobate, cu specificații diferite, dar în cele mai multe cazuri va fi nevoie de o infrastructură specială atât de transport pentru aducerea lui în România, cât și de transport de la aeroport în centrul de distribuție și stocarea lui acolo, a arătat Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Din păcate, infrastructura pe care se desfășoară programele de vaccinare în România acum are prea multe hibe pentru a putea fi folosită. Nu există nici măcar acele termometre la standarde internaționale care monitorizează permanent temperatura din mijlocul de transport respectiv. Nu e timp să repari toate hibele, trebuie venit cu ceva nou, spune Vlad Mixich. El a mai spus că laboratoarele de genetică din România, dar și centrele universitare mari au frigidere ce ar putea păstra vaccinul, dar statul trebuie să vadă cât se poate de repede pe ce se poate baza.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump susține teoriile conspirației despre vaccinuri răspândite de Robert F. Kennedy Jr. Ce spune despre autism

Oamenii de ştiinţă examinează factorii care au determinat sfârşitul brusc al pandemiei de Covid-19

UE cumpără peste 40 milioane de vaccinuri contra gripei aviare pentru 15 ţări

Rafila, despre procesul intentat de Pfizer: Este nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării

Partenerii noștri