Live

Unitatea Aerorozvidka, sau cum a reușit o echipă de IT-iști echipată cu drone și ATV-uri să blocheze asaltul rusesc asupra Kievului

Data actualizării: Data publicării:
Convoiul militar rusesc format la nord de Kiev, cu o lungime de circa 64 de kilometri. Foto: Profimedia Images

O forță specială formată din 30 de soldați pe ATV-uri a devenit o parte esențială pentru armata ucraineană în lupta cu invadatorii ruși, scrie The Guardian într-un material despre unitatea Aerorozvidka, folosită de ucraineni pentru a bloca ofensiva rusă.

La o săptămână după ce a început invazia în Ucraina, Rusia a comasat un convoi de tehnică militară care se întindea pe 60 de kilometri, pregătit pentru un asalt al capitalei Kiev. 

Dar convoiul de vehicule blindate și camioane de aprovizionare a fost blocat, iar ofensiva a eșuat, în mare parte din cauza unei serii de ambuscade nocturne efectuate de o echipă de 30 de soldați ucraineni din forțele speciale și operatori de drone pe ATV, potrivit oficialilor ucraineni.

Operatorii de drone au fost aduși dintr-o unitate de recunoaștere aeriană, Aerorozvidka, care a început în urmă cu opt ani ca un grup de specialiști IT și pasionați voluntari care își proiectau propriile aparate și a evoluat într-un element esențial în rezistența de succes a Ucrainei.

Cu toate acestea, în timp ce susținătorii occidentali ai Ucrainei au furnizat mii de rachete antitanc și antiaeriene și alte echipamente militare, Aerorozvidka a fost nevoită să recurgă la crowdfunding și la o rețea de contacte personale pentru a continua, punând mâna pe componente precum modemuri avansate și camere termice.

Comandantul unității, Lt Col. Yaroslav Honchar, a oferit informații despre ambuscada din apropierea orașului Ivankiv, care a ajutat la oprirea ofensivei rusești. El a spus că luptătorii ucraineni pe ATV-uri au putut să se apropie de coloana rusă care înainta noaptea mergând prin pădure de pe ambele părți ale drumului care duce spre sud, spre Kiev, din direcția Cernobîl.

Soldații ucraineni erau echipați cu ochelari de vedere pe timp de noapte, puști cu lunetă, mine detonate de la distanță, drone echipate cu camere termice și altele capabile să arunce bombe mici de 1,5 kg.

„Această unitate mică a distrus în timpul nopții două sau trei vehicule din fruntea acestui convoi, care ulterior a rămas blocat. Au stat acolo încă două nopți și au distrus multe vehicule”, a spus Honchar.

Ucrainenii au folosit eficient dronele Bayraktar pentru a distruge tehnica militară rusească. Foto: Profimedia Images

Rușii au spart coloana în unități mai mici pentru a încerca să facă progrese către capitala Ucrainei, dar aceeași echipă de asalt a reușit să atace depozitul de aprovizionare, paralizând capacitatea rușilor de a avansa.

„Primul eșalon al forței ruse a fost blocat fără resurse. Și totul s-a întâmplat din cauza muncii a 30 de oameni”, a spus Honchar.

Unitatea Aerorozvidka susține, de asemenea, că a contribuit la înfrângerea unui atac aerian rusesc asupra aeroportului Hostomel, chiar la nord-vest de Kiev, în prima zi a războiului, folosind drone pentru a localiza, ținti și bombarda aproximativ 200 de parașutiști ruși ascunși la un capăt al aerodromului.

„Aceasta a contribuit în mare măsură la faptul că rușii nu au putut folosi acest aerodrom pentru dezvoltarea în continuare a atacului lor”, a spus Lt Taras, unul dintre consilierii lui Honchar.

Nu toate detaliile acestor afirmații au putut fi verificate în mod independent, dar oficialii americani ai apărării au spus că atacurile ucrainene au contribuit la oprirea coloanei de blindate din jurul orașului Ivankiv.

Numărul mare de clipuri publicate de ucraineni subliniază importanța dronelor pentru rezistența lor.

Ce este unitatea Aerorozvidka

Unitatea a fost înființată de tineri ucraineni cu studii universitare care au participat la revolta Maidan din 2014 și s-au oferit voluntar pentru a-și folosi abilitățile tehnice în rezistența împotriva primei invazii rusești în Crimeea și regiunea Donbas. 

Fondatorul său, Volodimir Kochetkov-Sukach, a fost ucis în timpul unei lupte în 2015 în Donbas. 

Honchar este un fost soldat devenit consultant de marketing în IT, care s-a întors în armată după prima invazie rusă. Taras a fost consultant în management, care s-a specializat în strângerea de fonduri pentru unitate și s-a alăturat cu normă întreagă ca combatant abia în februarie.

La începuturile sale, unitatea a folosit drone de supraveghere comerciale, dar echipa sa de ingineri, designeri de software și pasionați de drone și-a dezvoltat ulterior propriile aparate.

Ei au construit o gamă de drone de supraveghere, precum și drone mari de 1,5 metri cu opt rotoare, capabile să arunce bombe și grenade antitanc și au creat un sistem numit Delta, o rețea de senzori de-a lungul liniilor de front care i-a ajutat să creeze o hartă digitală, astfel încât comandanții să poată vedea mișcările inamicului în timp real. Acum folosește sistemul de sateliți Starlink, al lui Elon Musk, pentru a furniza date în timp real unităților de artilerie ucraineană, permițându-le să se concentreze asupra țintelor rusești.

Unitatea a fost desființată în 2019 de ministrul apărării de atunci, dar a fost reînființată în grabă în octombrie anul trecut, pe măsură ce amenințarea invaziei ruse se profila.

Capacitatea de a menține o vedere aeriană a mișcărilor ruse a fost esențială pentru succesul tacticilor de gherilă ale Ucrainei. Dar eforturile Aerorozvidka de a se extinde și de a înlocui echipamentele pierdute în luptă au fost îngreunate de o aprovizionare limitată cu drone și componente necesare. Unitatea caută, de asemenea, modalități de a depăși bruiajul rusesc.

În prezent, Aerorozvidka așteaptă de obicei ca rușii să-și oprească echipamentul de bruiaj pentru a-și lansa propriile drone.

Dronă folosită de forțele ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Honchar descrie aceste bătălii tehnologice, precum și modul de luptă al unității Aerorozvidka, ca fiind „viitorul războiului”, prin care echipe mici și tehnica avansată pot copleși un adversar mai mare și mai puternic înarmat.

„Suntem ca un stup de albine”, a spus el. „O albină nu înseamnă nimic, dar dacă te confrunți cu o mie, ea poate învinge o forță mare. Suntem ca albinele, dar muncim noaptea”, a mai spus Lt Col. Yaroslav Honchar.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul neagă informațiile potrivit cărora soția lui Assad ar fi cerut divorțul. De ce Asma nu se poate întoarce la Londra

MAE rus: „Autoritățile române ar trebui să retragă acuzațiile cu privire la așa-zisa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale”

Rusia își sporește influența internațională jucând cartea nucleară. Și, nu, nu este vorba de bomba nucleară

Reacția Chișinăului după ce spionajul rus a acuzat-o pe Maia Sandu că pregătește cucerirea Transnistriei

Partenerii noștri