Live

Una dintre cele mai atroce crime ale mafiei italiene revine în actualitate. Cazul a făcut subiectul unui film

Data publicării:
Un mafiot sicilian implicat în răpirea unui copil, Giuseppe Di Matteo, în 1993 a fost arestat din nou, după ce a făcut 10 ani de închisoare Foto: Guliver/GettyImages

O crimă care a oripilat întreaga Italie în anii '90 și care a făcut apoi și subiectul unui film revine în actualitate odată cu rearestarea, după mai bine de 20 de ani, a lui Giuseppe Costa, un mafiot care a fost implicat în acest caz și care a făcut 10 ani de închisoare.

Giuseppe Di Matteo, un copil în vârstă de 12 ani, a fost răpit în noiembrie 1993. Băiatul a fost ţinut ostatic timp de 26 de luni, după care a fost ucis și dizolvat în acid. Copilul a fost victima unei răzbunări împotriva tatălui său, Santino Di Matteo, care făcuse parte din mafia siciliană, Cosa Nostra, dar care apoi s-a retras și a colaborat cu poliția.

Giuseppe Costa a făcut parte dintr-un comando al mafiei care l-a răpit pe copil. Băiatul a fost ţinut ostatic într-o celulă improvizată chiar în casa lui Costa, în provincia Trapani. Ulterior, Giuseppe Costa a fost arestat și a stat 10 ani la închisoare, până în 2007, pentru rolul său în această crimă.

Poliţia italiană anti-mafia, DIA, a anunțat însă vineri că Giuseppe Costa a fost arestat din nou, pentru că după eliberare, a reluat legăturile cu grupuri ale mafiei din Trapani.  El este acuzat acum de apartenenţă la o grupare infracţională organizată, fiind pasibil de o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 15 ani închisoare, scrie Agerpres.

Povestea răpirii fiului lui Santino Di Matteo a fost subiectul unor cărți, dar și a unui film, Sicilian Ghost Story, lansat în 2017 la Festivalul de Film de la Cannes.

Cine este Santino Di Matteo, mafiotul pedepsit de Cosa Nostra

Santino Di Matteo, în vârstă de 66 de ani, a fost cunoscut sub numele de Mezzanasca atunci când făcea parte din mafia siciliană. Locuia în Altofonte, în provincia Palermo. A luat parte la uciderea judecătorului antimafia Giovanni Falcone, la 23 mai 1992, lângă Capaci.

După ce a fost arestat, la 4 iunie 1993, a devenit primul dintre asasinii lui Falcone care a acceptat să fie martor al guvernului (pentito, „pocăit”). El a dezvăluit detaliile acestui asasinat: cine a săpat tunelul de sub autostradă, cine a fabricat explozibilul, cum a fost trimis cu ajutorul unui skateboard și cine a apăsat pe buton. 

Ca răzbunare pentru că a devenit informator al poliției, mafia siciliană i-a răpit fiul de 12 ani, câteva luni mai târziu, în 23 decembrie 1993, din ordinele lui Giovanni Brusca și Leoluca Bagarella, doi celebri lideri ai Cosa Nostra.

Mafioții s-au îmbrăcat în polițiști și au spus că au venit să ia băiatul ca să-l ducă să-și vadă tatăl, care la momentul respectiv era sub protecția poliției, în Italia continentală.

Într-o încercare disperată, Santino Di Matteo a mers în Sicilia pentru a negocia eliberarea fiului său, dar la 11 ianuarie 1996, după 779 de zile de detenție, băiatul, care între timp se și îmbolnăvise din cauza modului în care fusese tratat, a fost strangulat, iar cadavrul i-a fost dizolvat într-un butoi cu acid, o practică specifică mafiei. Cei care au comis crima au fost Enzo Brusca, fratele lui Giovanni Brusca, Vincenzo Chiodo și Salvatore Monticciolo. Totul s-a făcut la oridinul lui Giovanni Brusca.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O jurnalistă din Italia a fost reținută de poliția din Teheran chiar în timp ce se îndrepta spre aeroport. De cât timp este în detenție

„Ne-a costat un miliard de euro și a ajuns adăpost de câini”. Centrele de migranți deschise de Italia în Albania sunt goale

Celebra Fontana di Trevi s-a redeschis pentru public, după trei luni de restaurare

VIDEO Imagini revoltătoare în Italia: Primul gol marcat de strănepotul lui Mussolini în Serie B a fost sărbătorit cu salutul nazist

Partenerii noștri