Video Alegeri cu rezultat previzibil în Siria. Refugiații își pierd speranța: „Cât timp va rămâne Assad la putere, nu mă voi întoarce”
Este un scrutin despre care mulți spun că are un rezultat previzibil. Săptămâna viitoare, președintele sirian Bashar al-Assad candidează pentru un nou mandat. Dar mulți sirieni au fugit din calea războiului și nu pot vota. Peste 3 milioane și jumătate de oameni s-au refugiat în Turcia vecină și unii se tem că nu vor mai reveni vreodată acasă. Familia Alawis a petrecut ultimii 10 ani în Istanbul, dar dorul său de Siria e mai mare ca oricând. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Ambasadorul Turciei critică România pentru lipsa autostrăzilor
Cât ne costă vacanțele în străinătate. Destinațiile cu cea mai ieftină mâncare
Un tânăr a înjunghiat cel puțin 5 oameni la o moschee din Turcia. A filmat atacul și a postat imaginile pe X
Incendii devastatoare în Turcia și Grecia
Un avion Boeing a aterizat forțat fără roțile din față pe aeroportul din Istanbul
Stare de asediu în Istanbul, unde sunt proteste violente
O telecabină s-a prăbușit în Turcia
De ce este Orientul Mijlociu un punct fierbinte pe harta lumii
Există momente în care viața în exil ajunge deosebit de dureroasă. Ca de exemplu în perioada sărbătorilor, când Mohamed Alawis și familia lui nu pot decât să-și sune rudele, fără să fie alături de ele. Familia Alawis a fugit din Siria în Turcia ca să scape de regimul Assad și a sperat să revină acasă în scurt timp. Dar sunt puţine speranțe să se întâmple asta, pentru că din câte se pare, președintele Bashar al-Assad va continua să conducă țara.
„Cât timp va rămâne Assad la putere, nu mă voi întoarce. Guvernul său nu face decât să omoare, să distrugă și să expulzeze. Atât timp cât rămâne la putere, nu va fi niciodată pace”, spune, cu lacrimi în ochi, Mohamed Alawis.
Cum arată „pacea” lui Bashar al-Assad
Imagini din dronă surprind o realitate greu de deschis în cuvinte: este ceea ce Assad numește pace. Multe zone din Alep, orașul în care trăia familia Alawis, sunt în ruină. Alep este sub controlul armatei, dar majoritatea localnicilor au fugit de aici.
La fel ca familia Alawis, mulți dintre ei trăiesc în Turcia. În Siria, Mohamed câştiga bine ca pictor. În Istanbul, repară motociclete ca să poată supravieţui. Copiii lui nu au mai mers la școală de doi ani.
„Banii pe care îi câștig abia acoperă necesitățile. Nici anul acesta nu le-am putut cumpăra copiilor haine de sărbători. Dar în Siria este şi mai greu de-atât. Practic, nu ai unde să munceşti. În Alep, în special, alimentele de bază și combustibilul se găsesc greu”, povestește Mohamed Alawis, refugiat sirian.
Revoluția a eșuat
Rudele îi țin la curent cu starea de spirit din ţara natală. Pentru mulți refugiați, candidatura lui Bashar al-Assad pentru un nou mandat este ca o palmă.
„Alegerile lui Bashar? Se agață de putere și nu va renunţa de bunăvoie. După fiecare scrutin, cei de acolo susţin că au fost aleși de popor. Dar oamenii au fugit din ţară! În realitate, Bashar primește doar câteva voturi”, explică Marwa Alawis, refugiată siriană.
Familia Alawis de-abia așteaptă să se întoarcă acasă, în Alep. Dar Mohamed și-a pierdut orice speranţă în ceea ce priveşte opoziția siriană.
„La început, revoluția a avut loc sub un singur steag și pentru un singur scop. Dar încetul cu încetul, au apărut noi steaguri, noi opinii. S-au implicat tot mai multe grupuri și revoluția a eșuat. După cum se spune, unde-s prea mulţi, se strică treaba” - constată cu mâhnire Mohamed Alawis.
Dor și speranțe spulberate
Familia Alawis spune că amintirile copiilor despre Siria se estompează rapid. În Turcia, familia poate trăi fără teama de bombardamente, dar viitorul lor este cât se poate de nesigur. Pandemia și criza economică i-au lovit din plin pe aceşti refugiați şi i-a făcut să le fie și mai dor de casă.
„Mi-e dor de rudele mele, de toate adunările și sărbătorile dinaintea războiului. Eram fericiți și viața era bună. Aici mă simt singură, fără mama mea, fără tată sau soră. Mă doare inima că ei nu sunt aici, mai ales de sărbători. Este foarte greu să fii nevoit să trăiești într-o țară străină”, mărturisește Marwa Alawis, refugiată siriană.
Cu regimul sirian care se agaţă de putere, se pare că milioane de refugiați precum familia Alawis vor trebui să mai aștepte înainte să se poată întoarce acasă.
Bashar al-Assad, la putere de 21 de ani
Președintele Bashar al-Assad se află la conducerea Siriei din anul 2000, când i-a succedat în funcție tatălui său, Hafez al-Assad.
Născut și crescut la Damasc, Bashar al-Assad a făcut Medicina și în 1988 a început să lucreze ca medic în armata Siriei. Patru ani mai târziu, a mers la studii post-universitare la Western Eye Hospital în Londra și s-a specializat în oftalmologie.
În 1994, când fratele său mai mare, Bassel, crescut pentru a prelua conducerea țării, a murit într-un accident de mașină, Bashar a fost chemat în Siria ca să preia rolul de „succesor al dinastiei” al-Assad. A intrat imediat în Academia Militară și s-a ocupat în 1998 de trupele de ocupație din Liban.
Alegerile prezidențiale din 2000 și apoi din 2007 au fost considerate nedemocratice. Bashar al-Assad n-a avut contracandidat și a fost ales cu peste 97 la sută din voturi. Apoi, în 2014, în plin război civil, a fost din nou reconfirmat în funcție, cu 88 la sută din voturi, într-un scrutin la fel de contestat, organizat numai în regiunile din țară în care armata siriană avea controlul.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News