Armata rusă a anunţat luni că a ucis „în jur de 200 de luptători” în Siria în cursul unui bombardament aerian asupra unei baze ce adăpostea „terorişti”, la nord-est de oraşul Palmira, informează AFP, preluată de Agerpres.
Potrivit armatei ruse, ţinta a fost o „bază camuflată” în care „grupuri teroriste” se antrenau pentru a fabrica explozibili și pentru a comite atacuri în Siria, care se pregătește de alegeri prezidențiale luna viitoare.
„După confirmarea de către mai multe surse a localizării ţintelor teroriste, forţele aeriene ruse au efectuat mai multe raiduri în urma cărora au fost distruse două adăposturi. În jur de 200 de luptători au fost ucişi”, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat publicat pe Facebook.
Ministerul mai spune că în aceste bombardamente au fost distruse 24 de vehicule pick-up echipate cu mitraliere grele, 500 de kilograme de muniţie, precum şi componente pentru fabricarea explozibililor.
Siria se apropie de alegeri prezidențiale
Comunicatul de presă nu a precizat despre ce grup terorist este vorba şi nici data exactă a bombardamentului, însă susține că „formaţiuni armate ilegale” au planificat atacuri împotriva unor clădiri publice siriene pentru a destabiliza situaţia din ţară în perspectiva alegerilor prezidenţiale, care sunt programate la 26 mai.
Ministerul rus al Apărării susţine că „teroriştii” sunt instruiţi în mai multe tabere, din zone care nu sunt controlate de regimul sirian, „inclusiv în zona Al-Tanf, care este sub controlul forţelor americane”.
Scrutinul prezidențial din 26 mai este al doilea organizat în Siria de la începutul, în 2011, a conflictului devastator, soldat cu peste 388.000 de morţi şi care a obligat milioane de sirieni să-și părăsească locuințele, refugiindu-se în străinătate sau în lagăre mizerabile de pe teritoriul ţării.
În acest conflict, Siria preşedintelui Bashar Al-Assad a beneficiat din 2015 de sprijinul masiv şi crucial la Moscovei, care i-a permis să recucerească majoritatea teritoriilor pierdute.
Bashar al-Assad, la putere de 21 de ani
Președintele Bashar al-Assad se află la conducerea Siriei din anul 2000, când i-a succedat în funcție tatălui său, Hafez al-Assad.
Născut și crescut la Damasc, Bashar al-Assad a făcut Medicina și în 1988 a început să lucreze ca medic în armata Siriei. Patru ani mai târziu, a făcut studii post-universitare la Western Eye Hospital în Londra și s-a specializat în oftalmologie.
În 1994, când fratele său mai mare, Bassel, crescut pentru a prelua conducerea țării, a murit într-un accident de mașină, Bashar a fost chemat în Siria ca să preia rolul de „succesor al dinastiei” al-Assad. A făcut Academia Militară și s-a ocupat în 1998 de trupele de ocupație din Liban.
Alegerile prezidențiale din 2000 și apoi din 2007 au fost considerate nedemocratice. Bashar al-Assad n-a avut contracandidat și a fost ales cu peste 97 la sută din voturi. Apoi, în 2014, în plin război civil, a fost din nou reconfirmat în funcție, cu 88 la sută din voturi, într-un scrutin la fel de contestat, organizat numai în regiunile din țară în care armata siriană avea controlul.
Editor : Luana Pavaluca