Un oficial din partidul lui Putin a fost reținut după atacurile din Daghestan. Fiii săi ar fi fost implicați în atentate
Un oficial al partidului Rusia Unită, în fruntea căruia se află președintele rus Vladimir Putin, a fost reținut pe fondul unor informații potrivit cărora doi dintre fiii săi și unul dintre nepoții săi ar fi fost implicați în atentatele din Daghestan.
Magomed Omarov, șeful districtului Sergokalinsky dintre Makhachkala și Derbent, a fost reținut de poliție duminică seara pe fondul unor informații potrivit cărora doi dintre fiii săi și unul dintre nepoții săi s-ar fi aflat printre atacatori din atentate. Filiala din Daghestan a partidului de guvernământ Rusia Unită a anunțat ulterior că l-a suspendat pe Omarov pentru „acțiuni de discreditare” a partidului, informează NovayaGazeta.
Șeful Caucazului de Nord, Serghei Melikov a spus că autoritățile știau cine se află „în spatele organizării acestor atacuri teroriste și ce obiectiv sperau să atingă organizatorii”. Deși nu a dat mai multe detalii despre cine ar putea fi responsabil, el a spus că poliția va continua să urmărească participanții la atac, despre care a spus că au fost organizate, cel puțin parțial, „din străinătate”.
Agenția de presă de stat rusă TASS a citat o sursă din serviciile de securitate ale Rusiei care a spus că atacatorii aparțin unei „organizații teroriste internaționale” și că o investigație ar putea identifica „gestionarii și organizatorii” acestora.
Deputatul Dumei de Stat din Rusia pentru Daghestan, Abdulkhakim Gadzhiyev, a spus că nu are nicio îndoială că atacatorii au fost „conectați cu Ucraina și agențiile de informații ale NATO” și că atacurile au fost o încercare de a „destabiliza situația din țara noastră din interior”.
Dmitri Rogozin, guvernatorul regiunii ocupate Zaporizhzhia din estul Ucrainei, instalat de ruși, l-a contrazis pe Gadzhiyev, spunând că Rusia s-ar confrunta cu „probleme majore” dacă ar atribui fiecare atac terorist „planurilor Ucrainei și NATO”.
„Rusia s-a schimbat”
„Rusia s-a schimbat, societatea este consolidată şi astfel de manifestaţii teroriste nu sunt susţinute de societate, fie în Rusia, fie în Daghestan", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin.
Peskov a respins luni orice idee privind o posibilă revenire a unei insurecţii islamiste în Rusia, ca cea din anii 2000, în urma celui de-al doilea război din Cecenia.
Preşedintele rus Vladimir Putin nu s-a exprimat deocamdată public asupra acestor atacuri care nu au fost încă revendicate şi care au avut loc la Mahacikala, capitala Daghestanului, şi în oraşul de coastă Derbent, informează AFP, potrivit Agerpres.
Regiune autonomă rusă majoritar musulmană care se învecinează cu Cecenia, Daghestanul a fost în anii 2000 scena unor confruntări armate cu jihadiştii, la fel ca o mare parte din Caucaz. Această insurecţie islamistă a fost anihilată de forţele ruse după ani lungi de lupte, iar în Rusia nu mai aveau loc în ultimii ani astfel de atacuri.
Atacurile au vizat „două biserici ortodoxe, o sinagogă şi un punct de control al poliţiei”, potrivit Comitetului de anchetă rus, care a declanşat o anchetă pentru „acte teroriste".
„Cincispezece agenţi ai forţelor de ordine au fost ucişi, precum şi patru civili, printre care un preot ortodox", au anunţat anchetatorii.
Marele rabin al Rusiei, Berl Lazar, a denunţat o „crimă laşă", ghidată de dorinţa de „a ucide un număr cât mai mare de persoane nevinovate".
Luni, liderul regiunii Daghestan, Serghei Melikov, s-a deplasat la sinagoga şi biserica din Derbent, luate drept ţintă de atacatori.
Editor : C.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News