Live

Un nou raid israelian în Rafah: Cel puțin 12 palestinieni au fost uciși

Data publicării:
Forţele israeliene au ucis cel puţin 12 palestinieni într-un raid aerian asupra oraşului Rafah. Foto: Profimedia Images

Forţele israeliene au ucis cel puţin 12 palestinieni într-un raid aerian asupra oraşului Rafah, vineri în zori. Luptele au continuat în alte câteva zone din enclavă, au declarat medicii din Gaza, potrivit Reuters.

Israelul a continuat ofensiva asupra Rafah, la o zi după ce a declarat că forţele sale au preluat controlul asupra unei zone tampon de-a lungul frontierei din apropiere dintre Fâşia Gaza şi Egipt, ceea ce îi conferă autoritate efectivă asupra întregii frontiere terestre a Fâşiei Gaza.

Israelul a declarat că preluarea zonei tampon a tăiat o rută folosită de gruparea militantă islamistă palestiniană Hamas pentru a introduce ilegal arme în Gaza în timpul celor peste şapte luni de război, care a devastat o mare parte din teritoriu şi a provocat temeri de foamete.

Surse medicale din Gaza au declarat că 12 palestinieni, care sunt civili, au fost ucişi şi un număr nespecificat de alte persoane au fost rănite într-un atac aerian israelian în timp ce încercau să recupereze cadavrul unui civil în centrul oraşului Rafah.

Un alt civil palestinian a fost ucis într-un raid aerian asupra taberei de refugiaţi Al-Shati, la vest de oraşul Gaza, în nordul enclavei dens populate, au declarat medicii.

Continuă atacurile asupra Rafah

Israelul a raportat ciocniri în sudul, centrul şi nordul Gaza, dar nu a comentat imediat despre decesele raportate în Rafah, unde sute de mii de palestinieni strămutaţi s-au refugiat la începutul războiului.

Serviciile de comunicaţii au fost întrerupte în Rafah, a anunţat compania palestiniană de telecomunicaţii Jawa într-un comunicat.

Israelul a continuat raidurile asupra Rafah, în ciuda unui ordin al Curţii Internaţionale de Justiţie, instanţa supremă a ONU, de a opri atacurile.

Israelul a declarat că forţele sale au ucis 300 de bărbaţi înarmaţi palestinieni în oraş de la 6 mai, când a lansat ceea ce a numit o campanie de eradicare a luptătorilor Hamas şi de salvare a ostaticilor. CIJ a cerut, de asemenea, eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.

Peste 36.000 de palestinieni uciși

Peste 36.000 de palestinieni au fost ucişi în războiul aerian şi terestru al Israelului în toată Gaza, dintre care 53 au fost ucişi în ultimele 24 de ore, a declarat Ministerul Sănătăţii din enclava condusă de Hamas.

Israelul şi-a lansat ofensiva după ce luptătorii Hamas au trecut din Gaza în sudul Israelului la 7 octombrie anul trecut, au ucis 1.200 de persoane şi au răpit peste 250, potrivit bilanţului israelian.

Armata israeliană a declarat că un soldat a fost ucis în luptele din nordul Gaza, ridicând la 292 numărul pierderilor de luptă ale Israelului de la prima sa incursiune terestră în Gaza, la 20 octombrie.

Motivul invocat de Israel pentru raidurile asupra Rafah

Într-o convorbire telefonică din timpul nopţii cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a subliniat importanţa continuă a operaţiunilor israeliene în zona Rafah ”datorită unor informaţii concrete privind ostaticii deţinuţi acolo”.

Ministrul Gallant a detaliat activităţile FDI în zona Rafah, unde au fost identificate 20 de tuneluri teroriste”, a precizat Ministerul israelian al Apărării.

De asemenea, armata israeliană a precizat, într-un comunicat, că în timpul ultimelor raiduri au fost descoperite tuneluri folosite de Hamas pentru contrabandă şi pentru mutarea luptătorilor în subteran, precum şi cantităţi mari de arme şi explozibili.

Declaraţiile israeliene nu au precizat de unde porneau tunelurile de contrabandă. Un oficial israelian a declarat, la 15 mai, că există 50 de tuneluri care leagă Rafah de Sinai, în Egipt, şi şi-a exprimat îngrijorarea că Hamas le-ar putea folosi pentru a introduce ilegal agenţi de rang înalt sau ostatici pe teritoriul egiptean. Miercuri, Egiptul a negat existenţa unor astfel de tuneluri.

Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, şi-au reiterat marţi opoziţia faţă de o ofensivă terestră majoră în Rafah, dar au declarat că nu cred că o astfel de operaţiune este în curs de desfăşurare.

Hamas a declarat joi că nu va continua negocierile în timpul ”agresiunii”, dar că este pregătită pentru un ”acord complet” dacă Israelul opreşte războiul. Israelul a respins ofertele anterioare ale Hamas ca fiind insuficiente şi a declarat că este hotărât să anihileze un grup care urmăreşte distrugerea sa.

Pe măsură ce războiul se prelungeşte, malnutriţia s-a răspândit în Gaza, în timp ce livrările de ajutoare au încetinit, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat asupra foametei incipiente.

Oferind un posibil colac de salvare, armata israeliană a ridicat interdicţia de a vinde alimente în Gaza din Israel şi din Cisiordania ocupată de la începutul operaţiunii Rafah, au declarat pentru Reuters oficiali palestinieni, oameni de afaceri şi lucrători umanitari internaţionali.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mohammad Afif, purtătorul de cuvânt al Hezbollah, a fost ucis într-un atac aerian al Israelului asupra Beirut

Suspecți arestați după ce reședința lui Benjamin Netanyahu a fost atacată cu rachete de semnalizare

Israel: reședința lui Netanyahu, țintită cu rachete de semnalizare. O sinagogă din Haifa, lovită de o salvă „semnificativă” a Hezbollah

Oficiali americani: Israelul a distrus un centru de cercetare nucleară în Iran

Partenerii noștri