Live

Un ministru israelian de extremă dreapta vorbește direct de anexarea Cisiordaniei

Data publicării:
Bezalel Smotrich. Foto: Profimedia Images

Ministrul de extremă dreapta israelian, Bezalel Smotrich, a vorbit explicit despre eforturile sale de a anexa ilegal Cisiordania la statul israelian, relatează The Guardian.

Cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și pentru susținerea fără rezerve față de războiul împotriva Hamas, Smotrich face parte din partidul extremist Sionismul Religios.

„Facem pași pentru a stabili faptele pe teren pentru a face Iudeea și Samaria (termenul folosit de Israel pentru a se referi la Cisiordania ocupată – n. red.) o parte integrantă a statului Israel.

Vom stabili suveranitatea noastră, mai întâi pe teren și apoi juridic. Intenționez să legalizez coloniile. Scopul meu în viață este să împiedic stabilirea unui stat palestinian”, a spus Smotrich la o reuniune a partidului său.

Comentariile făcute de ministrul israelian vin în contextul în care acesta a primit noi puteri pentru a integra teritoriile palestiniene în Israel, conform unei dezvăluiri făcute, anterior, de The Guardian.

„Am creat un sistem civil separat. Va fi mai ușor așa să manevrăm contextul internațional și juridic”, a spus el, referindu-se la aceste puteri căruia i-au fost transferate de la IDF. Smotrich și aliații săi își doreau de mult controlul asupra Administrației Civile, sperând că o vor putea folosi pentru a anexa direct Cisiordania ocupată.

Cisiordania se află sub ocupație militară israeliană din 1967, după Războiul de Șase Zile. Milioane de palestinieni trăiesc în acest teritoriu.

Informații din presa israeliană sugerează că oficialii guvernului SUA discută în privat posibilitatea sancționării lui Smotrich ca urmare a acțiunilor sale destabilizatoare în Cirsiordania și eforturilor de a consolida eforturile de colonizare israeliană în acest teritoriu.

Benjamin Netanyahu a devenit tot mai dependent de sprijinul lui Smotrich și de alte elemente de extrema-dreapta pentru supraviețuirea guvernului său – cu puțin timp în urmă, Benny Gantz, unul dintre rivalii lui Netanyahu, a renunțat la susținerea guvernului și a revenit în opoziție.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Scandal în timpul meciului: ”Dacă nu ștergi, te bat”. VIDEO Scene incredibile în Giulești: ”Luați-l pe ăsta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moartea liderului Hezbollah unește cele două grupări aflate în război cu Israelul. Ce a declarat Hamas despre incident

Cine a fost Hassan Nasrallah. A transformat Hezbollah într-o forță militară mai puternică decât armata Libanului

Israelul a anunțat eliminarea unui lider Hamas, într-un atac aerian asupra Siriei

Benjamin Netanyahu își întrerupe vizita în Statele Unite, după noul atac masiv al Israelului asupra capitalei libaneze

Partenerii noștri