Un laborator secret din China a simulat un atac cu rachete hipersonice și tehnici de război electronic asupra navelor americane
Un laborator secret din China a simulat un atac combinat cu rachete hipersonice și sateliți folosiți în războiul electronic împotriva unor nave americane de război, potrivit unei publicații chineze citate de Fox News.
Detaliile despre test – în care au rachetele chinezești au fost lansate de la 1.200 de kilometri depărtare și s-au înălțat până la o altitudine de 200 de kilometri înainte de a se năpusti asupra țintelor – au apărut într-un raport întocmit în parte de Liu Shichang, un cercetător de la un laborator din Chengdu care este asociat cu armata chineză, potrivit South China Morning Post.
„Controlul înălțimilor a fost întotdeauna o tactică esențială în război din timpuri străvechi”, a spus Lui. „Odată cu evoluția conceptului de război și progresului tehnologic, spațiul a devenit noua înălțime dominantă contestată acerb de puterile militare ale lumii.”
În simularea pe calculator desfășurată de chinezi, rachetele hipersonice au fost asistate de numeroși sateliți de război electronic care zboară pe o orbită joasă și erau poziționați deasupra navelor americane.
That's not even counting ship killer Chinese hypersonic missile YJ-21 pic.twitter.com/5tWHqyDzEW
— Carl Zha (@CarlZha) April 20, 2023
Acești sateliți au găsit semnale radar emise de navele americane și au emis la rândul lor semnale similare pentru a deruta sistemul folosit de americani pentru a detecta rachetele chinezești, astfel că pozițiile lor au rămas ascunse.
Odată ce rachetele s-au apropiat la 50 de kilometri de nave, „sateliții și-au încheiat misiunea de suprimare, sistemele de bruiaj ale rachetelor au fost activate, iar rachetele au efectuat manevrele finale pentru a penetra și mai adânc până când au distrus ținta”, a scris cercetătorul în raportul citat de publicația din China.
Raportul s-a folosit de capacitatea de detectare a radarului SPY-1D dezvoltat de Lockheed Martin și folosit de distrugătoarele din clasa Arleigh Burke ale forțelor navale americane. Potrivit cercetătorilor chinezi, doar doi sau trei sateliți de orbită joasă ar fi destul pentru a ataca un grup aeronaval (flotă navală formată dintr-un portavion și o escortă cu mai multe nave).
Tipul de rachete hipersonice folosite în simulare nu a fost dezvăluit, dar raza de acțiune este similară cu cea a rachetei chinezești YJ-21.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News