Live

Un judecător a anulat pachetul salarial "de neînţeles" al lui Elon Musk de la Tesla, în valoare de 56 de miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Un judecător a anulat pachetul salarial "de neînţeles" al lui Elon Musk de la Tesla, în valoare de 56 de miliarde de dolari. FOTO: Profimedia Images

Un judecător din Delaware a anulat, marţi, pachetul salarial record de 56 de miliarde de dolari al lui Elon Musk de la Tesla (TSLA.O), calificând compensaţia acordată de Consiliul de Administraţie al producătorului de vehicule electrice drept "o sumă de neînţeles", nedreaptă faţă de acţionari, transmite Reuters.

Acţiunile Tesla au scăzut cu aproximativ 3% în tranzacţiile prelungite, iar unii investitori au profitat de această hotărâre în speranţa că ar putea determina Tesla să îşi revizuiască guvernanţa.

Consiliul de Administraţie al Tesla a fost criticat pentru că nu a reuşit să asigure supravegherea directorului său general combativ, care a ţinut prima pagină a ziarelor, care s-a luptat cu autorităţile de reglementare şi a condus mai multe alte companii în acelaşi timp.

Hotărârea, care poate fi atacată, anulează cel mai mare pachet salarial din America corporatistă. Judecătorul a constatat că remuneraţia pe bază de acţiuni a fost negociată de directori care păreau a fi îndatoraţi lui Musk, clasat în prezent de revista Forbes drept cea mai bogată persoană din lume.

"Mânat de retorica "all upside", sau poate impresionat de atracţia de superstar a lui Musk, Consiliul de Administraţie nu şi-a pus niciodată întrebarea de ce 55,8 miliarde de dolari: A fost planul chiar necesar pentru ca Tesla să îl păstreze pe Musk şi să îşi atingă obiectivele?", a scris Kathaleen McCormick de la Court of Chancery din Delaware.

McCormick i-a ordonat acţionarului Tesla care a contestat planul de remunerare să lucreze cu echipa juridică a lui Musk la un ordin de punere în aplicare a deciziei. Aceasta poate fi atacată la Curtea Supremă din Delaware după ce părţile vor conveni asupra unui ordin final şi asupra onorariilor pentru avocaţii acţionarului, care vor fi plătite de Tesla.

Decizia vine în contextul în care Tesla avertizează asupra încetinirii creşterii, iar industria vehiculelor electrice reevaluează cererea. Tesla a devenit cel mai valoros producător auto din lume sub conducerea lui Musk, dar o mare parte din această valoare se bazează pe aşteptările privind viitoarele descoperiri, cum ar fi robotaxi cu conducere autonomă.

"Nu vă înfiinţaţi niciodată compania în statul Delaware", a declarat Musk într-o postare pe X, platforma de socializare pe care a cumpărat-o în 2022.

Avocatul lui Musk nu a răspuns imediat la un e-mail prin care se solicitau comentarii.

"O zi bună pentru băieţii buni", a transmis Greg Varallo, un avocat al acţionarului Tesla Richard Tornetta, care a intentat procesul în 2018.

Compensații pentru CEO

"Mărimea incredibilă a celui mai mare plan de compensaţii din toate timpurile - o sumă de neînchipuit - pare să fi fost calibrată pentru a-l ajuta pe Musk să realizeze ceea ce el credea că va face «un viitor bun pentru omenire»", a scris McCormick în opinia sa de 201 pagini.

Musk a declarat în timpul procesului de despăgubire, care a durat o săptămână, în noiembrie 2022, că banii vor fi folosiţi pentru a finanţa călătoriile interplanetare. "Este o modalitate de a duce omenirea pe Marte", a declarat el.

"Aşa că Tesla poate ajuta la realizarea potenţială a acestui obiectiv", a adăugat miliardarul.

Acordul de remunerare pe 10 ani încheiat de Tesla cu Musk în 2018 ar valora aproximativ 51 de miliarde de dolari la preţul de închidere de marţi al acţiunilor Tesla.

Aceasta ar reprezenta aproximativ un sfert din averea sa de 210,6 miliarde de dolari, aşa cum a fost calculată de revista Forbes, care în prezent se situează cu aproximativ 2 miliarde de dolari înaintea CEO-ului LVMH, francezul Bernard Arnault.

Decizia vine în contextul în care Tesla pregăteşte o nouă rundă de negocieri cu CEO-ul pentru compensaţii. Musk a declarat, într-o postare pe X în această lună, că nu se simte confortabil la conducerea Tesla dacă nu deţine 25% din controlul prin vot. Miliardarul deţinea la acel moment aproximativ 13% din companie şi a spus că negocierile nu vor începe până când McCormick nu se va pronunţa.

"Având în vedere modul în care ea descrie procesul Consiliului de Administraţie - prin mărturia directorilor - nu există nicio şansă ca cea mai recentă cerere a sa de 25% să fie aprobată", a declarat Brian Quinn, profesor la Boston College Law School.

McCormick a scris că mulţi dintre directorii din consiliul de administraţie al Tesla, inclusiv membrii actuali Kimbal Musk, fratele lui Elon Musk, şi James Murdoch, fiul magnatului media Rupert Murdoch, nu au avut independenţă din cauza legăturilor personale strânse cu directorul general. Doi dintre ceilalţi directori actuali ai Tesla, Robyn Denholm şi Ira Ehrenpreis, au dat dovadă de lipsă de independenţă în decizia de remunerare, a spus ea.

Consiliul de Administraţie are în prezent opt membri, inclusiv directorul său general.

Ross Gerber, preşedinte şi director general la Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management şi investitor al Tesla, a declarat pentru Reuters că hotărârea a arătat că societatea trebuie să înlocuiască cel puţin trei directori cu membri independenţi ai Consiliului înainte de a putea negocia un nou pachet salarial pentru Musk. "În esenţă, întreaga structură corporativă a Tesla a fost considerată, parcă, nepotrivită pentru o companie publică", a spus Gerber.

Directorii Tesla au susţinut în timpul procesului că firma plăteşte pentru a se asigura că unul dintre cei mai dinamici antreprenori din lume continuă să îşi dedice atenţia producătorului de vehicule electrice. Antonio Gracias, director al Tesla din 2007 până în 2021, a numit pachetul "o afacere excelentă pentru acţionari".

Avocaţii lui Tornetta au susţinut că boardul Tesla nu le-a spus niciodată acţionarilor că obiectivele erau mai uşor de atins decât recunoştea compania şi că proiecţiile interne arătau că Musk urma să se califice rapid pentru mari părţi din pachetul salarial. Echipa de avocaţi a reclamantului a susţinut, de asemenea, că Consiliul de Administraţie avea datoria de a oferi un pachet salarial mai mic sau de a căuta un alt director general şi că ar fi trebuit să îi ceară lui Musk să lucreze cu normă întreagă la Tesla în loc să îi permită să se concentreze pe proiecte secundare, precum SpaceX şi X.

Kristin Hull, fondatoarea Nia Impact Capital, investitor al Tesla, a descris Consiliul de Administraţie ca fiind îndatorat lui Musk, o problemă despre care a spus că este comună la alte mari companii de tehnologie.

Pachetul de salarizare a acordat premii în opţiuni de cumpărare de acţiuni pentru aproximativ 304 milioane de acţiuni pe care Musk le poate cumpăra la aproximativ 23,33 dolari fiecare, cu mult sub 191,59 dolari, unde a închis marţi. Musk a câştigat toate cele 12 tranşe de premii în opţiuni pe acţiuni pe măsură ce Tesla a atins obiective financiare şi operaţionale din ce în ce mai mari. Musk nu a exercitat niciuna dintre opţiuni, iar odată ce o va face trebuie să păstreze acţiunile timp de cinci ani înainte de a le vinde, potrivit lui McCormick.

Valoarea Tesla a explodat pentru a depăşi pentru scurt timp 1.000 de miliarde de dolari în 2021, de la 50 de miliarde de dolari când a fost negociat pachetul. Amit Batish de la Equilar, o firmă de cercetare a salariilor directorilor, a estimat în 2022 că pachetul lui Musk a fost de aproximativ şase ori mai mare decât salariul combinat al celor mai bine plătiţi 200 de directori în 2021.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

Musk, cel mai bogat om din lume, și lunga listă de conflicte de interese dacă ajunge în administrația lui Trump. „E ridicol de corupt”

Trump a asistat, alături de Elon Musk, la a șasea lansare de test a rachetei Starship

Elon Musk vrea să le dea „delete” unor părți din guvernul SUA. Ce agenții federale au intrat în vizorul lui Donald Trump

Partenerii noștri