Live

Un grup de parlamentari americani vor să schimbe denumirea ambasadei Taiwanului pentru a susține independența față de China

Data actualizării: Data publicării:
Reprezentanţa diplomatică a Taiwanului la Washington se numeşte „Biroul reprezentativ economic şi cultural al Taipei (TECRO)”. Foto: Profimedia Images

Un grup bipartizan de parlamentari americani a propus joi proiecte de lege compatibile, în Senat şi Camera Reprezentanţilor, care ar cere ca Statele Unite să negocieze redenumirea ambasadei de facto a Taiwanului la Washington drept „Oficiul de reprezentare a Taiwanului”, transmite Reuters.

În prezent, reprezentanţa diplomatică a insulei se numeşte „Biroul reprezentativ economic şi cultural al Taipei (TECRO)”, folosind numele capitalei, conform Agerpres.

În cazul în care se va concretiza demersul grupului de parlamentari, orice schimbare a denumirii biroului ar putea oferi acoperire ţărilor mai mici pentru a lua măsuri similare cu scopul intensificării relaţiilor cu Taiwanului, teritoriu despre care Beijingul susţine că aparţine Chinei.

O altă consecinţă ar fi, cu siguranţă, o nouă fractură în relaţiile dintre SUA şi China, aflate deja la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în timp ce Washingtonul încearcă să respingă ceea ce consideră că este o coerciţie economică şi militară în creştere din partea Beijingului.

Statele Unite, ca majoritatea ţărilor de pe glob, nu au legături oficiale cu Taiwanul guvernat democratic, dar sunt cel mai mare susţinător internaţional al său.

Proiectele de lege îi indică secretarului de stat „să caute să iniţieze negocieri” cu TECRO pentru a-şi redenumi biroul.

Senatorul republican Marco Rubio şi preşedintele democrat al comisiei pentru relaţii externe a Senatului, Bob Menendez, au iniţiat proiectul de lege în Senat, iar republicanul John Curtis şi democratul Chris Pappas în Camera Reprezentanţilor.

„SUA trebuie să clarifice că, în pofida tuturor eforturilor Partidului Comunist Chinez de a intimida şi a constrânge Taiwanul, puteri ostile nu au dreptul de a revendica suveranitatea asupra unor ţări democratice”, a spus Rubio.

Menendez a declarat pentru Reuters că proiectele de lege sunt în concordanţă cu Actul relaţiilor cu Taiwan care defineşte legăturile neoficiale ale SUA cu Taiwan şi demonstrează sprijinul Washingtonului ca Taiwan să îşi „determine propriul viitor”.

„Trebuie să facem acest pas pentru a consolida parteneriatul nostru diplomatic cu Taiwan şi pentru a contracara încercările repetate ale Chinei de a ameninţa şi constrânge naţiuni de pe tot globul”, a spus Pappas.

Casa Albă, Departamentul de Stat şi ambasada Chinei la Washington nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

China a diminuat relaţiile diplomatice cu Lituania şi a făcut presiuni ca multinaţionalele să rupă legăturile cu ţara baltică după ce Taiwanul a deschis anul trecut un birou la Vilnius sub denumirea Reprezentanţa Taiwanului în Lituania.

Beijingul, care nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a asigura o eventuală unificare cu Taiwan, consideră statutul insulei drept cea mai sensibilă problemă în relaţiile dintre SUA şi China şi baza legăturilor lor bilaterale.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Joe Biden se întâlnește cu Xi Jinping în Peru. E prima lor întâlnire față în față de anul acesta

„Cine naiba este tipul ăsta?”: Șoc la Washington după alegerea făcută de Trump pentru șefia Pentagonului

China dezvăluie un bombardier stealth fără pilot cu autonomie de zbor de 15 ore

China își etalează forța militară cu un bombardier din anii Războiului Rece care amenință inamicii statului

Partenerii noștri