Live

Un fost luptător Wagner, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru că a ucis o bătrână, eliberat și trimis pe front

Data actualizării: Data publicării:
Luptători Wagner în Ucraina. Foto: Profimedia

Ivan Rossomahin, fost luptător în cadrul PMC Wagner, a ucis o femeie de 85 de ani din regiunea Kirov după ce s-a întors de pe front. Pentru această faptă, el a fost condamnat la 23 de ani de închisoare, întrucât era recidivist. Acum el a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării și a intrat din nou în război, în Ucraina, scrie Meduza

Administrația coloniei corecționale nr. 1 din regiunea Kirov, unde condamnatul își ispășea pedeapsa, a informat rudele femeii ucise despre eliberarea lui Rossomahin, în vârstă de 29 de ani, scrie proiectul pentru drepturile omului „Trauma Point”.

Rossomahin a fost condamnat pentru prima dată în 2020. A primit 14 ani într-o colonie de maximă securitate pentru crimă, dar a fost eliberat după ce s-a înrolat în gruparea Wagner, la începerea invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. În martie 2023, fostul prizonier s-a întors în satul natal Novi Burets. Încă de la început a prezentat un comportament turbulent - locuitorii satului s-au plâns că Rossomakhin se plimba prin sat cu o furcă și un topor și își amenința vecinii.

La o săptămână după ce s-a întors de pe front, Rossomahin a violat și ucis o pensionară de 85 de ani al orașului vecin Viatskie Polyani, Iulia Buiskikh. Potrivit Mediazona, în aprilie 2024, Tribunalul Regional Kirov l-a condamnat pe Rossomahin la 22 de ani într-o colonie de maximă securitate, în afară de crimă fiind învinuit de “viol” și „omor cu cruzime deosebită”. În iulie, curtea de apel i-a mărit pedeapsa la 23 de ani. Rossomahin a fost, de asemenea, obligat să plătească familiei femeii ucise două milioane de ruble drept (cca 20.000 de euro) despăgubire pentru prejudiciul moral.

Acum el a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării și a intrat din nou în război, în Ucraina. „Astfel, fără să petreacă nici măcar șase luni în colonie, condamnatul a mers în zona de luptă”, au remarcat activiștii pentru drepturile omului.

Recrutarea prizonierilor din coloniile ruse pentru a participa la războiul din Ucraina este cunoscută încă din vara anului 2022. Lor li se promit, în schimb, grațieri și plăți în numerar. Inițial, doar Wagner PMC a fost implicat în astfel de recrutări, apoi au început să aibă loc recrutări în numele Ministerului rus al Apărării.

Serviciul rus BBC a raportat că prizonierii ruși care au acceptat să meargă la război nu mai primesc grațiere prezidențială, iar contractele lor sunt planificate să fie prelungite până la sfârșitul războiului.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O celebritate a venit în România și a trăit ceva despre care doar auzise: ”O nebunie! M-am așezat și m-am întrebat ‘Ce-a fost asta?’”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia este pregătită să reia testele nucleare. Ar fi primul ordin de acest gen după o pauză de 34 de ani

„Înaltă trădare”: 15 ani de închisoare pentru un angajat ucrainean din sectorul apărării, acuzat că oferea Rusiei informații secrete

De ce refuză Germania să trimită rachete Taurus în Ucraina. ”Este ceea ce s-ar putea numi o problemă personală”

UE instruiește încă 15.000 de soldați ucraineni. La cât se ridică ajutorul pentru Kiev

Partenerii noștri