Live

Video Un dinozaur a cerut la ONU ca omenirea să nu-și provoace extincția

Data publicării:
Lumea se comportă ca şi cum ar cheltui miliarde în fiecare an pentru a finanța meteoriţi imenşi. Sursă foto: Frankie The Dino/twitter

Organizaţia Naţiunilor Unite a apelat miercuri la experienţa dinozaurilor pentru o campanie originală de conştientizare a crizei schimbărilor climatice, realizând cu ajutorul tehnologiei un video prin care un animal invadează hemiciclul Adunării Generale din New York. Acesta ajunge la tribuna ONU și începe să își exprime stupefacţia faţă de faptul că rasa umană şi-ar provoca singură extincţia, relatează agenţia EFE.

Trebuie să vă spun, şi veţi considera că este evident, că extincţia este ceva rău. Dar, să vă provocaţi singuri extincţia? Este lucrul cel mai ridicol pe care l-am auzit în 70 de milioane de ani, spune în apariţia sa într-o scurtă înregistrare video dinozaurul botezat Frankie.

Sub privirile uluite ale diplomaţilor de la ONU, Frankie şi-a continuat mesajul, evidenţiind nesăbuinţa rasei umane. Măcar noi am avut un asteroid. Dar voi ce scuză aveţi?, i-a întrebat dinozaurul, evocând evenimentul care a provocat dispariţia speciei sale.

Prin această acţiune inedită Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a dorit să-şi promoveze o iniţiativă în care cere guvernelor din întreaga lume să nu mai finanţeze combustibilii fosili şi să sprijine în schimb energiile regenerabile, pentru a combate astfel schimbările climatice, transmite Agerpres. 

Într-o lume cu dificultăţi fiscale, cu o datorie în creştere, cu sărăcie şi inegalităţi tot mai mari, este iraţional să cheltuim în fiecare an circa 423 de miliarde de dolari pentru a stimula rămânerea noastră în trecut, în loc să investim în viitor, a susţinut la o conferinţă de presă administratorul PNUD, Achim Steiner.

Este ca şi cum am cheltui miliarde în fiecare an finanţând meteoriţi imenşi. Este ceea ce voi faceţi acum, spune în sprijinul acestuia dinozaurul Frankie în propriul mesaj, ţinând la rândul său să amintească faptul că în lumea întreagă sunt oameni care trăiesc în sărăcie. Nu credeţi că să-i ajutaţi pe ei ar avea mai mult sens decât, nu ştiu, să plătiţi pentru dispariţia unei specii întregi, se mai întreabă dinozaurul Frankie.

La punerea în practică a ideii PNUD cu apariţia lui Frankie, detaliată pe portalul www.dontchooseextinction.com, au colaborat mai multe figuri ale lumii artistice, printre care se numără actorul danez Nikolaj Coster-Waldau, cunoscut pentru rolul din ''Game of Thrones'', actorul şi muzicianul american Jack Black, actriţa mexicană González sau cea senegaleză Aissa Maiga.

Viaţa pe planeta noastră este sufocată de gazele cu efect de seră şi de combustibilii fosili. Priorităţile trebuie să se schimbe dacă dorim ca umanitatea şi Terra să supravieţuiască, a indicat în intervenţia sa actorul Nikolaj Coster-Waldau.

Campania de conștientizare a ONU vine în contextul începerii duminică a summitului global COP26 privind problemele de mediu, care este considerat cel mai important eveniment dedicat climei organizat după Acordul Climatic de la Paris din 2015 și crucial pentru ca schimbările climatice să fie controlate. Aproape 200 de țări vor purta negocieri pentru a se angaja în a aborda planuri naționale mai dure de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Citește și Țările nu își ating obiectivele climatice. Cu cât trebuie să reducem emisiile pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius

Unii lideri globali, printre care și prim-ministrul britanic Boris Johnson, au declarat că este „incert” dacă summitul privind schimbările climatice de la Glasgow va reuşi să asigure cerinţele necesare pentru limitarea creşterii temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială şi pentru atingerea pragului de zero emisii de dioxid de carbon până în 2050.

Citește și: De ce un eșec al discuțiilor la summitul COP26 de la Glasgow ar putea conduce la noi conflicte și haos în multe regiuni ale planetei

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce avem pașapoarte: povestea documentului de călătorie creat după încheierea Primului Război Mondial

Cel mai bătrân animal descoperit vreodată ar putea dezvălui când un curent oceanic crucial va suferi un colaps catastrofal

Un nou raport ONU avertizează că atacurile israeliene împing sistemul medical din Gaza către „colapsul total”

Guvernul britanic pregătește un „sistem de avertizare timpurie” pentru „sfârșitul lumii”

Partenerii noștri