Live

Ungaria amenință că dă în judecată Comisia Europeană pentru a-și recupera costurile pentru protejarea frontierei externe a UE

Data publicării:
Ungaria susține că a cheltuit două miliarde de euro pentru construirea de garduri împotriva migranților. Foto: Getty Images

Ungaria este gata să dea în judecată Comisia Europeană pentru a-i rambursa costurile presupuse de protejarea frontierei externe a Uniunii Europene, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Budapesta estimează că a cheltuit 2 miliarde de euro.

În 2015, premierul ungar Viktor Orban a închis o rută majoră de tranzit prin Ungaria pentru sute de mii de solicitanţi de azil, ceea ce i-a întărit susţinerea pe plan intern, dar i-a atras ample critici din partea multor alte state aliate din UE, aminteşte Reuters.

„Suntem gata să dăm în judecată Comisia Europeană, după ce a rambursat parţial sau total costurile suportate de alte state membre pentru protejarea graniţelor Schengen”, a afirmat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Viktor Orban, joi, la o conferinţă de presă, potrivit MTI, preluată de Agerpres.

Şeful de cabinet al lui Orban a subliniat că „Ungaria a cheltuit două miliarde de euro pentru protejarea frontierei Schengen în ultimii ani fără a primi nicio contribuţie semnificativă din partea UE”.

Guvernul ungar l-a mandatat pe ministrul afacerilor europene, Janos Boka, să negocieze cu Comisia Europeană în legătură cu o decizie împotriva Ungariei legat de politica sa de migraţie şi a stabilit linii care „nu pot şi nu vor fi traversate” în cursul negocierilor cu UE, a mai menţionat şeful de cabinet al lui Orban.

„Una din aceste linii roşii este decizia exprimată de poporul ungar la un referendum. Nimeni nu se poate stabili în Ungaria împotriva voinţei poporului ungar”, a punctat acesta, adăugând că guvernul ungar va continua să apere graniţele de migranţi ilegali şi le va oferi transport dus până la Bruxelles celor care primesc azil.

„În Europa au loc schimbări”

Oficialul ungar a făcut aceste remarci într-un context în care luni Germania a anunţat introducerea controalelor pe ansamblul frontierei sale în vederea combaterii imigraţiei ilegale, redevenită o temă politică majoră pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz în faţa ascensiunii extremei drepte.

Controalele la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Regatul Ţărilor de Jos, Belgia şi Danemarca vor fi instituite pentru şase luni începând cu 16 septembrie. Acestea se vor adăuga controalelor deja instituite la frontierele cu Polonia, Republica Cehă, Austria şi Elveţia.

Potrivit lui Gulyas, decizia de luni a Berlinului înseamnă că Germania distruge spaţiul de liberă circulaţie din UE.

„Mai întâi l-a distrus pentru că nu a făcut ca statele membre ale UE să apere în mod eficient frontiera externă, iar acum prin impunerea de controale la frontierele interne”, a explicat el.

„Observăm că în Europa au loc schimbări”, a adăugat Gulyas. „În 2015 premierul ungar a fost primul care a spus clar că, dacă UE nu întăreşte legislaţia comunitară şi Acordul Schengen (...), atunci Schengen se va prăbuşi”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Interzicerea fumatului în spații exterioare. Ce spun patronii de terase și baruri despre recomandarea Comisiei Europene

România a avut cea mai mare inflație din UE pentru a șasea lună la rând

Comisia Europeană sancționează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru neplata unei amenzi

Ce comisari și ce directorate va avea Roxana Mînzatu în subordine, ca vicepreședintă a Comisiei Europene

Partenerii noștri