Live

Ungaria a anulat discuțiile de luni dintre miniștrii de Externe Peter Szijjarto și Annalena Baerbock. Explicații de la Budapesta

Data actualizării: Data publicării:
Ungaria a anulat discuţiile care erau programate luni, la Budapesta, între ministrul de Externe Péter Szijjártó și omologul său german, Annalena Baerbock. FOTO: Profimedia Images

Ungaria a anulat discuţiile care erau programate luni, la Budapesta, între ministrul de Externe Péter Szijjártó și omologul său german, Annalena Baerbock, a anunţat vineri seară MAE de la Berlin. Azi, Ministerul de Externe de la Budapesta a precizat că motivele anulării au fost tehnice, nu politice.

"Din cauza unei schimbări neprevăzute în calendarul ministrului, Ministerul de Externe a solicitat ca vizita să aibă loc la o dată ulterioară, sperăm în viitorul apropiat", a transmis ministerul ungar. "Motivul este pur tehnic şi nu politic", a adăugat sursa citată.

Pe agenda lui Baerbock era prevăzută o deplasare la Budapesta pentru luni, informează dpa, citată de Agerpres.

Ministerul de Externe german a declarat vineri că a fost "uimit" de anulare şi că este nevoie de o discuţie "serioasă şi sinceră", după ce prim-ministrul ungar Viktor Orban s-a întâlnit vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin. Vizita va fi reprogramată pentru o dată ulterioară, a adăugat MAE german, care a spus că regretă decizia.

Orban a fost primit vineri la Kremlin de preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a avut discuţii de două ore şi jumătate, pe fondul criticilor puternice la adresa acestei vizite formulate de înalţi oficiali ai Uniunii Europene şi de lideri europeni.

Întâlnirea de la Moscova a fost prima a unui lider UE cu Putin la Moscova din aprilie 2022, când se împlineau două luni de când Moscova lansase o invazie pe scară largă asupra Ucrainei. Mai mulţi oficiali ai UE au insistat asupra faptului că premierul ungar nu a avut un mandat oficial din partea UE pentru a negocia cu Rusia şi că vizita lui Orban la Moscova nu are nimic de-a face cu preluarea de către Ungaria, la începutul lunii iulie, a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

Pe de altă parte, grupul parlamentar al formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a salutat vizita controversată a premierului ungar Viktor Orban la Moscova, numind-o o "iniţiativă de pace", potrivit dpa.

"Ungaria deschide calea şi vorbeşte cu ambele părţi implicate direct în conflict încă din prima zi în care a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Aceasta a fost o cerere fundamentală a grupului parlamentar AfD încă de la începutul războiului'', a declarat Matthias Moosdorf, purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al fracţiunii din Bundestag.

Orban este singurul lider european care are în continuare canale deschise de dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin, a adăgat el.

"Grupul parlamentar AfD salută faptul că această posibilitate a unei încetări timpurii a focului în scopul negocierilor de pace este acum prioritizată la cel mai înalt nivel european. Făcând acest lucru, Orban demască UE şi personalul său drept belicoşi care nu acţionează în interesul european", a mai afirmat Moosdorf. 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului

Viktor Orban îl numește pe Vladimir Putin „un partener corect”. „Maghiarii pot beneficia de pe urma lui”

Viktor Orban este convins că războiul din Ucraina se va încheia în 2025 și a prezentat două opțiuni

Atacul din Magdeburg: Arabia Saudită ceruse extrădarea suspectului. Întrebări privind lacunele de securitate din Germania

Partenerii noștri