Live

Ungaria a adoptat o lege care permite denunţarea anonimă a celor care pun sub semnul întrebării familia tradițională

Data actualizării: Data publicării:
Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei pentru restrângerea drepturilor minorităților sexuale. Foto: Profimedia

Guvernul ungar a apărat joi, în faţa preocupărilor din partea comunităţii LGBT+, o nouă lege care permite cetăţenilor să-i denunţe anonim pe cei care „pun la îndoială” concepţia despre căsătorie, familie şi gen. Ministrul francez pentru afaceri europene, aflat în vizită la Budapesta, a declarat că „nu este un semnal politic bun”.

Legea urmăreşte pur şi simplu armonizarea legislaţiei ungare cu o directivă a Uniunii Europene din 2019 privind protecţia avertizorilor, a argumentat şeful de cabinet al prim-ministrului, Gergely Gulyas, în apărarea actului.

„Am adoptat un standard european” în timp ce „subliniem anumite aspecte”, a declarat responsabilul în faţa presei, ca reacţie la critici, scrie Agerpres, preluând AFP.

Aprobat de Parlament săptămâna trecută, acest amendament la o lege din 2014 extinde lista domeniilor pentru care cetăţenii pot raporta.

În scopul „protejării modului de viaţă maghiar”, amendamentul autorizează astfel denunţarea „oricărei puneri sub semnul întrebării a căsătoriei”, înscrisă în Constituţie din 2019 ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

De asemenea, încurajează denunţul persoanelor care neagă „dreptul copiilor la o identitate corespunzătoare sexului lor la naştere”.

„Campanie homofobă şi transfobă a guvernului”

În vizită joi la Budapesta, ministrul francez pentru afaceri europene, Laurence Boone, a discutat subiectul cu diverşi miniştri.

„Am ridicat această problemă (...), explicând că desigur nu este o lege care să fie în concordanţă cu valorile europene”, le-a declarat ea unor jurnalişti. În plus, spectrul este „atât de larg, încât ridică inevitabil îngrijorări cu privire la implementare”.

„Nu este un semnal politic bun”, a considerat dna Boone.

Pentru Aron Demeter, purtător de cuvânt al Amnesty International, este un text în linie cu „campania homofobă şi transfobă a guvernului”.

Aceasta nu va duce la nicio sancţiune potrivit guvernului, dar subminează drepturile fundamentale ale Uniunii Europene (UE), alimentând „un climat de frică şi autocenzură”, estimează el.

„Unii se tem că copiii vor fi îndepărtaţi din familiile homoparentale” pe baza rapoartelor viitoare, a adăugat el.

Ungaria interzice discutarea homosexualităţii cu minorii

Din 2018, Ungaria şi-a modificat treptat legislaţia ca parte a unui proiect societal al prim-ministrului Viktor Orban, care vrea să inaugureze o „nouă eră iliberală”, aminteşte AFP.

Legea a interzis studiile de gen, înregistrarea schimbărilor de sex la starea civilă şi adopţia de către cuplurile homosexuale.

Din 2021, legea interzice de asemenea discutarea schimbării sexului sau a homosexualităţii cu minorii, iar Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement, susţinută de cincisprezece ţări UE.

Anterior, Ungaria era una dintre cele mai liberale ţări din regiune. Homosexualitatea a fost dezincriminată aici la începutul anilor 1960 şi uniunile civile între parteneri de acelaşi sex au fost recunoscute în 1996.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Declarație comună: România şi Bulgaria vor adera deplin la Schengen. Controalele la granițele terestre vor mai fi menținute încă 6 luni

Europa, în fața mandatului CPI pentru Netanyahu. Țările care îi pun cătușele și cele care îl primesc pe covorul roșu

Viktor Orban anunță că-l invită pe Benjamin Netanyahu în Ungaria, chiar dacă pe numele acestuia CPI a emis mandat de arestare

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană la graniţa cu Ucraina. „Ameninţarea escaladării războiului este mai mare ca niciodată”

Partenerii noștri