UE aprobă un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei. Roman Abramovici, printre cei vizați de măsuri
Uniunea Europeană a aprobat oficial marți un nou val de sancțiuni împotriva Moscovei, printre care se numără interzicerea investițiilor în sectorul energetic rus, a exporturilor de bunuri de lux și a importurilor de produse de oțel din Rusia, informează Reuters. Sancțiunile vor îngheța și activele mai multor afaceriști care sprijină statul rus, în această categorie regăsindu-se și proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.
Comisia Europeană a declarat marți că sancțiunile includ „o interdicție amplă împotriva investițiilor noi în sectorul energetic al Rusiei”. Măsura va afecta companiile petroliere ruse Rosneft, Transneft și Gazprom Neft, dar membrii UE vor putea în continuare să cumpere petrol și gaze de la aceste companii, a declarat o sursă din UE pentru Reuters.
Guvernele statelor membre UE au clarificat faptul că noile măsuri nu vor afecta capacitatea țărilor și a companiilor de a cumpăra petrol de la cele trei mari companii petroliere rusești.
În schimb, SUA a interzis săptămâna trecută toate importurile de petrol din Rusia, o măsură ce a dus la o creștere semnificativă a prețurilor petrolului. SUA nu importă la fel de mult petrol și gaze naturale din Rusia precum UE.
De asemenea, va exista o interdicție totală a tranzacțiilor cu unele întreprinderi de stat din Rusia care au legături cu complexul militar-industrial al Kremlinului, a spus un oficial al UE. Blocul comunitar a ajuns luni la un acord preliminar privind noile sancțiuni și nu a fost ridicată nicio obiecție înainte de termenul convenit.
Rusia rămâne fără statutul de „cea mai favorizată națiune”, iar Abramovici este acum sancționat de UE, Marea Britanie și Canada
Se estimează că interzicerea importurilor de oțel din Rusia va afecta produse în valoare de 3,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari), a spus Comisia. Companiile din UE nu vor mai avea voie să exporte bunuri de lux în valoare mai mare de 300 de euro, inclusiv bijuterii. Exportul de mașini spre Rusia care costă mai mult de 50.000 de euro va fi, de asemenea, interzis.
În plus, pachetul interzice agențiilor de rating din UE să emită ratinguri pentru Rusia și companiile rusești, ceea ce, potrivit Comisiei, le va restricționa și mai mult accesul la piețele financiare europene.
Cele mai recente sancțiuni vin după trei runde de măsuri restrictive impuse după ce trupele ruse au invadat Ucraina și care au inclus înghețarea activelor băncii centrale ruse și excluderea din sistemul bancar SWIFT a unor bănci din Rusia și Belarus, care au paralizat economia rusă și adus-o în prag de colaps.
UE a convenit marți să îi retragă Rusiei statutul comercial de „cea mai favorizată națiune”, ceea ce înseamnă că mărfurile rusești vor fi taxate mai aspru și o parte vor fi interzise.
Nu este prima dată când Roman Abramovici este vizat de sancțiuni din cauza legăturilor sale cu regimul lui Putin. Canada a anunțat vineri că îl va sancţiona pe Abramovici, la o zi după o decizie asemănătoare luată de Marea Britanie.
Citește și: Analiză The Guardian. Singura decizie care l-ar face pe Vladimir Putin să dea înapoi
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News