Spion rus otrăvit | A fost dezvăluită adevărata identitate a celui de-al doilea suspect
Bellingcat, site-ul de jurnalism de investigaţie britanic care a publicat adevărata identitate a unuia dintre agenţii ruşi suspectaţi de otrăvirile cu agent neurotoxic la Salisbury, a publicat luni seară și identitatea celui de-al doilea suspect.
Jurnaliștii de la Bellingcat scriu că Aleksandr Petrov (foto dreapta) este de fapt Alexander Yevgenyevich Mishkin, un doctor cu pregătire militară care face parte din GRU - serviciul militar rus de informaţii. Deocamdată nu i se cunoaște rangul militar, însă ar putea fi locotenent colonel sau colonel.
Același site de investigații l-a identificat, luna trecută, și pe bărbatul prezentat drept Ruslan Boşirov - acesta ar fi de fapt colonelul Anatoli Cepiga (foto stânga).
În vârstă de 39 de ani, Alexander Yevgenyevich Mishkin s-a născut Loyga, un sat din partea nord-vestică a Rusiei (mai jos pașaportul).
El a absolvit una dintre cele mai bune academii medicale militare din Rusia și a fost recrutat de GRU în timpul studiilor, primind și o a doua identitate secretă: Alexander Petrov.
În perioada 2011-2018, Alexander Mishkin a călătorit foarte des cu noua identitate. De asemenea, a călătorit de câteva ori în Ucraina și în Transnistria.
Bellingcat va publica marți noi informații cu privire la modul în care cel de-al doilea suspect a fost identificat, dar și interviuri ale unor martori.
Fostul dublu agent rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu noviciok în martie. Ei au supravieţuit, însă Dawn Sturgess - o britanică fără legătură cu atacul iniţial - a murit după ce a fost otrăvită cu aceeaşi substanţă.
Guvernul britanic i-a acuzat pe cetăţenii ruşi Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov de acest atac. Londra susţine că sunt agenţi sub acoperire ai serviciilor militare ruse de informaţii - GRU.
Rusia a negat mereu acuzaţiile, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că suspecţii sunt civili.
Recent, cei doi au apărut la televiziunea rusă de stat şi au spus că au vizitat, ca turişti, Catedrala din Salisbury.
Sursa: The Guardian
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News