Live

Spania vrea să obțină 6 miliarde de euro de la companiile din energie și bănci până în 2024. Companiile contestă taxa de solidaritate

Data publicării:
Grupul spaniol Repsol a anunţat că va contesta în justiţie noua taxă introdusă de autorităţile de la Madrid pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice. Foto: Profimedia Images

Guvernul Spaniei intenţionează să obţină până în 2024 aproximativ şase miliarde de euro din taxele impuse companiilor energetice şi băncilor, după amendamentele adoptate în Parlament, a anunţat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Ne aşteptăm la venituri de 1,7 miliarde de euro din taxa pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi 1,3 miliarde de euro din taxarea băncilor, în total trei miliarde de euro pe an”, a declarat Montero.

Spania a aprobat până în 2024 taxe temporare pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi băncilor şi iniţial spera să obţină şapte miliarde de euro, bani cu care urma să finanţeze subvenţiile acordate gospodăriilor pentru a face faţă presiunilor asupra costului vieţii.

Grupul spaniol Repsol a anunţat săptămâna trecută că va contesta în justiţie noua taxă introdusă de autorităţile de la Madrid pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, susţinând că încalcă legislaţia spaniolă şi a Uniunii Europene.

Repsol a estimat că taxa va reprezenta un cost de 450 milioane de euro (481,6 milioane de dolari) asupra activităţilor companiei din 2022.

„Repsol consideră că taxa nu este compatibilă cu Constituţia Spaniei şi legislaţia UE şi, prin urmare, va urma căile legale adecvate pentru anularea sa şi, după caz, rambursarea sumelor colectate”, a informat Repsol în declaraţia auditorului ataşată la rezultatele sale financiare din 2022.

În noiembrie, Banca Centrală a Spaniei estima că până în 2024 guvernul va obţine cumulat cinci miliarde de euro din taxe, după ce Parlamentul a exceptat de la plata taxei activităţile reglementate pe plan intern şi operaţiunile din străinătate ale companiilor.

Firmele pot, de asemenea, face apel în mod individual împotriva autorităţilor fiscale pentru a cere rambursarea banilor, odată ce efectuează prima plată înainte de 20 februarie.

Montero a declarat că până acum companiile din energie au plătit taxe de 817 milioane de euro şi băncile de 637 milioane de euro.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Acord pentru reducerea programului de muncă în Spania. Câte ore pe săptămână ar putea lucra spaniolii 

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri