Slovacii se mută la țară în... Austria. E mai convenabil
Cei care se bucură de viaţa în oraşele mari ale Europei, cum ar fi Bratislava, capitala Slovaciei, trebuie să bage adânc mâna în buzunare ca să închirieze sau să cumpere un apartament. Cei care nu-şi pot permite un stil metropolitan de viaţă se mută în zone rurale, unde costul vieţii e mult mai redus. Mulţi se stabilesc la ţară, în Austria învecinată - o tranziţie care e simplă datorită libertăţii de mişcare din Uniunea Europeană. Reporterii s-au dus în micuţul sat Kittsee, din Austria, ca să vadă ce impact are acolo afluxul de rezidenți din Slovacia. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Efectul Schengen pe piața imobiliară: Cresc prețurile caselor din zonele de frontieră
„Boala” grea a românului: vrea să fie proprietar.
Alegeri parlamentare cu miză uriașă în Austria, inclusiv pentru România
Cerere mare, case mai scumpe și cu 25%. Cu cât se vinde un metru pătrat în marile orașe din țară
Momentul în care un cort cade peste zeci de oameni care participau la un festival
Premierul Slovaciei a fost împușcat
Corespondență din Slovacia
România în Schengen. Prima cursă aeriană fără controlul la frontieră în București a fost din Austria
E aproape imposibil să găseşti un apartament în Bratislava. Pentru orice ofertă pe care o poate propune, Beata Farkašová, agent imobiliar, găseşte imediat amatori. Să luăm acest exemplu: 60 de metri pătraţi pentru 750 de euro. Dacă ar fi de vânzare, ar costa aproximativ 3.000 de euro pe metru pătrat, practic neaccesibil pentru salariul mediu de 1.000 de euro din capitala slovacă.
Beata Farkašová, agent imobiliar: „Când oamenii cumpără un apartament aici, vor fi datori tot restul vieţii sau pentru cel puţin 30 de ani. Fac ipoteci, cu toate riscurile pe care acestea le implică. Aici, în Bratislava, salariile sunt puţin mai mari, dar, chiar şi aşa, ca să închiriezi sau să cumperi un apartament aici, în centru, trebuie să existe cel puţin doi salariaţi în familie şi să se angajeze la asta împreună. Unii oameni care stau cu chirie locuiesc chiar şi trei într-un apartament, dacă proprietarul e de acord”.
Zece minute din Bratislava până în Austria
În timp ce Bratislava e un oraş în continuă dezvoltare, mulţi slovaci se mută în ţara vecină, Austria. În doar zece minute cu maşina ajung, din metropolă, peste graniţă, în întinsa şi plata zonă rurală a Austriei.
Aici, în 2013, familia Sloboda şi-a realizat visul unei căsuţe cu grădină. Soňa e învăţătoare în Bratislava, iar Martin, soţul ei, are o afacere în sectorul turismului. Acum, ei şi copiii lor sunt rezidenţi austrieci. Costul vieţii a fost un alt factor important.
Martin Sloboda: „Asta e deoarece comparăm capitala - un oraş destul de mare - cu zona rurală. Aici, în Austria, e ca la marginea lumii”.
Ce spun austriecii
Majoritatea locuitorilor din Kittsee nu au nimic împotriva slovacilor, dar unora nu le prea place creşterea rapidă a satului. Un localnic spune că, înainte, străinii veneau aici numai în timpul festivalului de culegere a caiselor.
Gerhard Hejret: „Caracterul rural dispare pe zi ce trece. Integrarea nu e, desigur, foarte uşoară dacă 1.900 de locuitori din Kittsee încearcă să integreze 1.500 de slovaci. E un proces lent, dar se desfăşoară cu bine”.
Avantaje pentru... clubul de fotbal
E chiar şi mai bine pentru clubul de fotbal. Heinrich, fiul familiei Sloboda, e în echipă. Slovacii sunt activi şi în viaţa satului. Deci Kittsee devine o comunitate multiculturală.
Soňa Sloboda: „Cred că sporturile sunt un bun mod de a te integra, de a-i face pe copii să se joace unii cu alţii. Şi nu cred că tânăra generaţie - cea a copiilor noştri - va aduce măcar în discuţie acest aspect în anii următori”.
În timp ce alte sate austriece nu mai au destui copii pentru o echipă de fotbal, Kittsee are destui pentru două. Antrenorului Roland Dau nu îi deloc greu să găsească noi candidaţi. Nu poate spune exact câţi dintre fotbaliştii lui sunt slovaci.
Roland Dau, antrenor de fotbal, juniori: „E un avantaj enorm, pentru că aici sunt mult mai mulţi copii. Asta înseamnă mult mai mulţi copii talentaţi. În cei patru ani de când antrenez echipa, clubul de fotbal s-a dezvoltat enorm. Acesta e un avantaj imens, nu doar pentru echipă, ci şi pentru comunitate”.
În Kittsee, Austria, Europa creşte laolaltă pe terenul de joc, spune Soňa Sloboda. Graniţa care constituia odinioară Cortina de Fier între Austria şi Slovacia se pierde în uitare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News