Șeful organismului anticorupție bulgar, cercetat pentru nereguli financiare
Şeful Comisiei bulgare anticorupţie, Plamen Gheorghiev, a anunţat joi că se autosuspendă din funcţie după ce împotriva sa a fost deschisă o investigaţie pentru achiziţii imobiliare la preţuri subevaluate, acesta fiind cel mai recent episod al unui scandal în care sunt implicaţi mai mulţi responsabili ai guvernului condus de Boiko Borisov, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Parchetul general din Bulgaria a anunţat deschiderea unei anchete în urma dezvăluirilor website-ului bivol.bg despre o diferenţă semnificativă între patrimoniul imobiliar al lui Plamen Gheorghiev şi veniturile sale oficiale.
Anchetatorii îşi îndreaptă atenţia îndeosebi asupra cumpărării unor bunuri imobiliare de lux la preţuri şi cu fonduri suspecte, în special un apartament triplex cumpărat la Sofia în 2017.
Gheorghiev a reacţionat afirmând că se consideră a fi o victimă a „unei campanii de calomniere orchestrate de persoane vizate” de activitatea sa.
El a fost numit cu un an în urmă la conducerea Comisiei bulgare anticorupţie, un organism independent creat în urma solicitărilor Uniunii Europene de intensificare a luptei împotriva corupţiei, fenomen endemic în Bulgaria.
Un scandal care a dus inclusiv la demisia ministrului justiției
În paralel, a fost deschisă şi o anchetă împotriva a doi apropiaţi ai unor responsabili de rang înalt, respectiv fiul procurorului general-adjunct Borislav Sarafov şi soţia preşedintelui Curţii Supreme de Casaţie, Lozan Panov.
Premierul Boiko Borisov le-a cerut joi „tuturor persoanelor implicate în scandaluri să demisioneze sau să-şi ia concediu pe perioada efectuării investigaţiilor”.
Noile evoluţii în acest scandal survin după ce din motive similare au demisionat la sfârşitul lunii trecute ministrul justiţiei, Ţeţka Ţaceva, doi miniştri adjuncţi, precum şi liderul majorităţii parlamentare şi mâna dreaptă a premierului Borisov, Ţvetan Ţvetanov, care a demisionat din legislativ. La fel ca Plamen Gheorghiev, lor li se reproşează că au achiziţionat apartamente de lux în capitală la preţuri mult sub cele ale pieţei.
Acest scandal, denumit de presa bulgară „Appartement-Gate”, a afectat serios popularitatea guvernului condus de Borisov, al cărui partid, GERB, face parte din Partidul Popular European (PPE). Conform unui sondaj recent realizat de institutul Alpha Research, GERB este creditat cu 33,9% din intenţiile de vot, aproape la egalitate cu opoziţia socialistă, cotată cu 33,4%.
Înainte de o vizită în Bulgaria, președintele Germaniei cere progrese în combaterea corupției
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, care începe joi o vizită de două zile în Bulgaria, a cerut autorităţilor de la Sofia să îşi sporească eforturile pentru combaterea corupţiei şi promovarea statului de drept, într-un interviu acordat înaintea vizitei unui cotidian bulgar, relatează Agerpres.
Steinmeier a declarat cotidianului 24 Ceasa, preluat de DPA, că pentru atragerea investiţiilor Bulgaria trebuie să facă progrese reale în domeniile menţionate. Bulgaria este deja atractivă pentru investitorii germani, care au deschis în această ţară peste 5000 de firme, dar nu este singura opţiune, a arătat preşedintele.
Corupţia şi statul de drept sunt factori-cheie şi pentru primirea Bulgariei în spaţiul Schengen, a spus Steinmeier. Acesta este un obiectiv comun, iar îndeplinirea condiţiilor preliminare va fi examinată de asemenea în comun, a adăugat el.
Steinmeier urma să fie întâmpinat cu onoruri militare, apoi să discute cu omologul său bulgar, Rumen Radev, şi să fie oaspetele premierului Boiko Borisov la un dejun. În programul său este prevăzută şi o vizită în Parlamentul de la Sofia.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News