Live

Rudele victimelor zborului MH17 acuză Rusia că minte în legătură cu rolul ei în doborârea avionului deasupra Ucrainei: "Știm că mint"

Data publicării:
Avionul MH17, reconstituit din resturile strânse de la locul prăbușirii. Sursă foto: Profimedia Images

Rudele celor 298 de victime ale zborului MH17 (Malaysian Airlines) acuză Rusia că minte în legătură cu rolul pe care l-a jucat în doborârea avionului. Luni au început depozițiile lor în procesul împotriva celor patru suspecți pentru incidentul din 2014, care are loc la un tribunal din Olanda, scrie Reuters.

O echipă internațională de investigatori a ajuns la concluzia că avionul de pasageri a fost doborât cu o rachetă lansată de rebeli pro-ruși, în estul Ucrainei. Moscova a negat însă orice responsabilitate.

"Mint, știm că mint și ei știu că noi știm că ei mint", a declarat în fața instanței Ria van der Steen, care și-a pierdut tatăl și mama vitregă în incident the court, spunând că îl citează pe scriitorul-dizident Alexandr Soljenițîn.

Ria Van der Steen este prima din zecile de rude ale victimelor care a primit oportunitatea de a da declarații scrise sau vorbite în următoarele trei săptămâni.

În 2014, avionul MH17 zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur, când a fost lovit de o rachetă sol-aer rusească, după cum a stabilit comisia de anchetatori.

Ria Van der Steen a rostit acuzațiile de minciună în limba rusă, explicând că o face "pentru cei care ascultă azi din partea regimului rus".

"Vreau să se afle că eu știu cine poartă responsabilitatea", a spus ea, adăugând că "minciuna și falsul sunt o tactică obișnuită în acest joc de-a șoarecele și pisica, în care noi încercăm să dezvăluim adevărul".

Rusia, care susține în continuare că nu i-a finanțat sau sprijinit pe rebelii care luptă cu trupele guvernamentale din Ucraina, a refuzat să-i extrădeze pe cei patru suspecți pentru doborârea avionului. 

Trei ruși și un ucrainean, suspecți că au avut roluri-cheie în cadrul forțelor separatiste, sunt judecați pentru crimă.

După mai mulți ani de investigații, o comisie internațională a ajuns în 2018 la concluzia că lansatorul din care a fost trasă racheta aparținea Brigăzii 53 Antiaeriene a Rusiei.

Procesul împotriva celor patru suspecți a început în martie 2020.Doar unul din ei a trimis avocați care să-l reprezinte, deci cazul nu este considerat ca fiind în întregime in absentia, potrivit legilor olandeze.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar dacă sunt răniți pe front

Putin „va folosi iarna ca pe o armă”. Mark Rutte cere statelor membre NATO ajutor suplimentar pentru Ucraina

Surse: SIE va cere Ucrainei și R. Moldova să desecretizeze documentele privind interdicția lui George Simion în cele două țări

Ciucă spune că nu a cerut „vreodată” informări legate de întâlnirile lui George Simion cu spioni ruși. „Pentru mine a fost clar”

Partenerii noștri