Românii, printre europenii care cred că țara lor ar trebui să ia parte la apărarea Ucrainei în cazul unei invazii a Rusiei (Sondaj)
Un sondaj făcut de think tank-ul European Council on Foreign Relations în rândul mai multor state europene, printre care și România, arată că majoritatea cetățenilor acestor țări - cu excepția Finlandei - cred că Rusia va invada Ucraina anul acesta. Românii se numără printre europenii care cred că, în cazul unei invazii, Ucraina ar trebui apărată de NATO și UE, dar și de către propria țară, România, potrivit sondajului.
Sondajul ECFR a fost făcut la sfârșitul lunii ianuarie, în șapte țări: Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, România și Suedia.
Potrivit datelor sondajului, românii (64%) sunt, alături de polonezi (73%), cei mai convinși că anul acesta Rusia va invada Ucraina. De altfel, în afară de Finlanda, toate popoarele sondate cred în majoritate că o invazie este probabilă și foarte probabilă: Suedia - 54%, Germania - 52%, Italia - 52%, Franța - 51%, Finlanda - 44%.
În eventualitatea unei invazii, majoritatea europenilor (cu excepția Germaniei) consideră că NATO și UE ar trebui să participe la apărarea Ucrainei. De asemenea, popoarele chestionate sunt de părere - în proporții diferite (cel mai mult Polonia, cel mai puțin Finlanda) - că și propria țară ar trebui să vină în apărarea Ucrainei.
Unii europeni (Germania, Italia, Polonia, România) acordă mai multă încredere NATO, în vreme ce alții (Finlanda, Franța, Suedia) își pun baza mai mult în intervenția UE.
În general, țările au încredere că NATO și UE vor proteja interesele cetățenilor europeni în cazul unei invazii, dar și aici apar diferențe de la țară la țară. Polonia, România, Italia și Suedia au foarte mare încredere în NATO și UE, în vreme ce Germania, Finlanda și Franța sunt puțin mai sceptice, dar tot cu procentaje de minimum 50% (cu excepția încrederii francezilor în NATO, care este de 47%).
Între cetățenii europeni există diferențe majore în privința participării propriei țări la apărarea Ucrainei. Cei mai dispuși ca țara lor să sară în apărarea Ucrainei sunt polonezii (65%), în vreme ce finlandezii se împotrivesc cel mai mult (54%).
Românii, alături de italieni, francezi și suedezi sunt favorabili în proporție de circa 40% ideii ca țara lor să participe la apărarea Ucrainei.
În privința amenințării unei acțiuni militare din partea Rusiei dacă o țară sare în apărarea Ucrainei, polonezii și românii se declară cei mai dispui să-și asume acest risc, în vreme ce italienii și francezii se împotrivesc cel mai tare.
Concluzia autorilor studiului este că cetățenii europeni privesc o nouă invazie a Rusiei în Ucraina nu doar ca pe un atac împotriva unei țări vecine, ci și împotriva securității europene înseși. Este uimitor că atât de mulți respondenți - din nordul, sudul, estul și vestul continentului - cred că această ordine de securitate trebuie protejată.
Ceea ce nu-l va surprinde pe președintele rus este că, în vreme ce europenii susțin Ucraina, sunt mai puțin entuziaști în a plăti costurile financiare ale descurajării Rusiei, mai arată autorii în concuziile lor.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News