Live

Racheta care a doborât zborul MH17 aparținea „unei brigăzi militare rusești”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Animație grafică National Geographic

Racheta care a doborât avionul Malaysia Airlines în 2014, în estul Ucrainei, ucigând 298 de persoane, aparținea unei brigăzi rusești. Aceasta este concluzia la care au ajuns anchetatorii, la patru ani de la tragedia zborului MH17, anunță BBC News. 

Primul raport privind cauzele prăbuşirii zborului MH17: "A fost lovit de numeroase obiecte care au străpuns avionul cu mare viteză”

Echipa de investigatori care s-a ocupat de acest caz în ultimii patru ani a făcut publice dovezi care arată că racheta BUK cu care a fost doborât zborul MH 17 aparținea Brigăzii Anti-Aeriene 53 a Rusiei.

Wilbert Paulissen, unul dintre investigatori, a declarat la o conferință din Utrecht că noile dovezi confirmă faptul că lansatorul rachetei BUK a fost adus pe teritoriul Ucrainei și dus înapoi în Rusia după ce avionul a fost doborât.

Zborul MH 17 decolase din Amsterdam cu destinația Kuala Lumpur, iar la bord se aflau 298 de pasageri. Avionul, un Boeing 777 aparținând companiei aeriene Malaysia Airlines, a fost pus la pământ în spațiul aerian de deasupra Donețkului.

Pilotul învinuit că a doborât avionul MH17 s-a sinucis

Paulissen a declarat că investigatorii s-au folosit de analiza detaliată a unor imagini video pentru a stabili modelul exact de lansator folosit pentru rachetă și au reușit să reconstruiască drumul acestuia din Rusia până în Ucraina.

Anchetatorul le-a cerut tuturor celor care ar fi făcut parte din echipajul care a operat lansatorul să iasă în față și să facă public firul evenimentelor.

Rusia a negat întotdeauna acuzațiile că s-ar afla în spatele zborului doborât, însă o anchetă a olandezilor a ajuns la aceeași concluzie: că racheta provenea de pe teritoriul Rusiei.

Anul trecut, cele cinci state implicate în investigarea comună a dezastrului – Olanda, Malaezia, Belgia, Australia și Ucraina – au convenit ca procesul celor responsabili de incident să aibă loc într-un tribunal olandez. Aproximativ 100 de persoane sunt suspectate că au jucat un ”rol activ” în tragedie, însă anchetatorii nu au făcut publice numele suspecţilor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Speranţele Ucrainei, aproape năruite, în așteptarea alegerilor din SUA. Decizii dificile la Casa Albă privind războiul

Ucraina critică Google pentru că a dezvăluit locația unor situri militare

Maia Sandu a fost sunată de Volodimir Zelenski, care a felicitat-o pentru victorie şi a invitat-o la Kiev

Un fost ministru de Externe ucrainean spune care e planul Ucrainei în cazul victoriei lui Alexandr Stoianoglo în Republica Moldova

Partenerii noștri