Live

Președinta Parlamentului European, dispusă să abordeze extinderea roaming-ului în Republica Moldova

Data publicării:
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European. Foto: Profimedia

Republica Moldova necesită o atenţie specială întrucât, pe lângă faptul că este vulnerabilă din cauza frontierei cu Ucraina şi a problemelor în alimentarea cu energie, se confruntă și cu o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, a avertizat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Din punctul meu de vedere, Republica Moldova necesită o atenţie specială. (...) Nu doar pentru că este în momentul cel mai vulnerabil din cauza frontierei cu Ucraina (...), ci şi pentru că nu se mai poate baza, din motive evidente, pe electricitatea din Ucraina, aşa că acum se bazează pe electricitatea din România şi plăteşte pentru ea la preţul pieţei. Este o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte şi suntem foarte mândri pe decizia noastră din 23 iunie de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare la UE”, a declarat Roberta Metsola într-un interviu pentru un grup de jurnalişti din România, Polonia şi Lituania, potrivit Agerpres.

Cu acelaşi prilej, ea a mai spus că va efectua o vizită în Republica Moldova în următoarele două săptămâni.

Preşedinta PE a adăugat că „leadeship-ul de care au dat dovadă ţări ca Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria ne-a arătat că solidaritatea funcţionează cu adevărat în Europa”.

Roberta Metsola a mai precizat că, din perspectiva sa, „PE a fost mereu în frunte în termeni de a duce mai departe aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova din prima zi, a creşte sancţiunile şi vizibilitatea pentru ce se întâmplă cu Ucraina din punct de vedere financiar şi militar”.

Întrebată dacă este de acord cu propunerile avansate de unii eurodeputaţi, între care şi români, de a acorda acces Ucrainei şi Republicii Moldova la beneficii care merg dincolo de acordurile de asociere la UE, precum apartenenţa la piaţă unică a UE, Metsola a răspuns că „extinderea roaming-ului ar fi ceva care ar putea fi abordat”.

„Cunosc, am văzut din experienţa mea efectul transformator asupra unei ţări pe care procesul de aderare îl poate avea. Ceea ce am văzut, de asemenea, este viteza cu care Ucraina şi Republica Moldova s-au adaptat la acquis-ul legislativ comparativ cu un proces normal de extindere. Fără a numi acest lucru accelerare, aş spune (că este vorba de) adaptarea vitezei noastre cu a acelor ţări”, a mai spus Roberta Metsola.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Republica Moldova se va dota cu sisteme anti-dronă, după ce mai multe drone ruseşti au căzut pe teritoriul său

Alertă la Chișinău. O dronă a fost găsită în apropriere de un mall și o arenă sportivă din capitala Republicii Moldova

Surse: SIE va cere Ucrainei și R. Moldova să desecretizeze documentele privind interdicția lui George Simion în cele două țări

Partenerii noștri