Live

Premierul Greciei spune că "provocările" Turciei "nu mai pot fi tolerate"

Data actualizării: Data publicării:
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei Foto: European Union

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat, joi, că "provocările Turciei", cu care ţara sa este în conflict pentru delimitarea zonelor de explorare a hidrocarburilor în Mediterana, "nu mai pot fi tolerate", relatează AFP şi CNA, citate de Agerpres.

"A venit momentul ca Europa să discute cu curaj şi sinceritate despre genul de relaţie pe care vrea să îl aibă cu Turcia", a declarat el la sosirea la summitul UE de la Bruxelles.

"Un lucru e cert: provocările Turciei, fie că este vorba despre acţiuni unilaterale, fie de retorica sa extremă, nu mai pot fi tolerate", a adăugat Mitsotakis.

"Nu numai pentru că acest comportament al Turciei încalcă drepturile a două state membre ale UE - Grecia şi Cipru - dar şi pentru că aduce atingere unor interese importante europene geopolitice în Mediterana", a mai spus el.

Potrivit prim-ministrului grec, în faţa părţilor implicate în dispută se află două căi.

"Una este calea dialogului, a diplomaţiei, a unui dialog care trebuie să fie bazat pe respectarea dreptului internaţional, a evitării acţiunilor unilaterale şi a regulilor relaţiilor de bună vecinătate. Celălalt drum este unul al escaladării tensiunilor care, inevitabil - mai devreme sau mai târziu - va determina Europa să ia măsuri împotriva Turciei", a spus el.

"Grecia a dovedit prin acţiunile ei că vrea să urmeze primul drum. Depinde de Turcia să facă acelaşi lucru. Dar ar trebui să facă acest lucru coerent şi continuu", a mai spus el.

Angela Merkel a afirmat la sosirea la summit că partenerii UE vor discuta despre Turcia şi relaţia blocului comunitar cu această ţară.

"Suntem angajaţi în dezamorsarea paşnică a tensiunilor. Preşedinţia germană a Consiliului UE a făcut eforturi considerabile în acest sens. Voi atrage atenţia asupra faptului că relaţia noastră cu Turcia este, bineînţeles, una foarte complexă, şi că UE are un mare interes de a dezvolta o relaţie constructivă cu Turcia, în pofida tuturor dificultăţilor", a afirmat ea.

Cancelarul german a mai afirmat că statele UE şi Turcia sunt aliaţi în cadrul NATO şi că depind unele de altele când vine vorba de migraţie şi sprijinul acordat Turciei pentru primirea refugiaţilor pe teritoriul său.

"Bineînţeles, trebuie să dezamorsăm tensiunile din Marea Mediterană şi din Marea Egee. Pentru mine, diplomaţia joacă un rol foarte important în acest context", a mai spus ea.

La rândul său, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a vorbit despre un "moment de cotitură" în relaţia cu Turcia, întrucât statele membre trebuie să decidă asupra relaţiei viitoare, "evitând escaladarea disputei privind definirea zonelor maritime şi evaluând relaţia noastră din mai multe perspective".

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la sosirea la summit, în legătură cu problema Turciei şi Mediteranei de Est: "Vrem stabilitate, mai multă predictibilitate, suntem deplin solidari cu Grecia şi Cipru în legătură cu protejarea drepturilor lor suverane, mai multe opţiuni sunt luate în discuţie; dorim o agendă pozitivă şi ne vom consulta pentru a decide asupra poziţiei UE".

 

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Erdogan spune că Biden a făcut o „mare eroare” să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachete americane ATACMS

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Turcia dezminte că Hamas și-ar fi mutat biroul politic din Qatar pe teritoriul său

Partenerii noștri