Live

Cum s-a încheiat povestea cărților rare, furate de 12 români. Jaful a fost plănuit ca în filmul „Misiune Imposibilă”

George Costita Data actualizării: Data publicării:
Românii condamnați luna trecută pentru furtul cărților rare, care valoarează peste 3 milioane de dolari. Foto: met.police.uk

240 de cărţi rare, valorând în total peste 3,3 milioane de dolari, au fost returnate proprietarilor lor de drept după ce au fost furate din Londra de un grup de 12 infractori români. Aceștia au organizat jaful meticulos, demn de un film de acțiune: au pătruns în depozitul în care se aflau bunurile prin acoperiş, pentru a evita declanşarea sistemului de alarmă.

Infractorii, care au fost încarceraţi într-o închisoare din Marea Britanie luna trecută, au fost denumiţi de presa britanică „banda Misiune: Imposibilă” datorită tehnicii lor acrobatice folosite pentru a pătrunde în acel depozit, ce aminteşte de o scenă faimoasă din filmul „Misiune: Imposibilă” din 1996, care îl prezintă pe actorul Tom Cruise coborând pe o frânghie în interiorul unui seif.

Polițiștii britanici au precizat însă că 83 dintre opere au suferit unele stricăciuni, cauzate de apa și umiditatea din locul unde au fost ascunse.

Șeful anchetei, Andy Durham, a declarat că s-a bucurat de reacția cu care proprietarii au reintrat în posesia „operelor de neînlocuit”.

Alessandro Riquier, unul dintre păgubiți, le-a mulțumit anchetatorilor implicați: „După trei ani și jumătate, această poveste urâtă a ajuns la final”.

„Am călătorit la București plin de speranță, dar și puțin speriat din cauza cărților distruse. Am fost bucuros să le primesc, cu excepția unei cărți încă de negăsit și alte patru deteriorate, toate erau în condiții bune”, a mai spus el, potrivit The Guardian.

Cărțile furate de gruparea de hoți români, apropiată clanului Clămparu. Foto: met.police.uk

Însă, patru dintre opere sunt în continuare de negăsit, iar polițiștii britanici fac apel la cei care au informații să îi contacteze, relatează The Guardian.

Unul este un manuscris luminat aparținând pictorului Attavante degli Attavanti, publicat în nordul Italiei, în anul 1480, estimat la circa 24.000 de lire sterline.

Apoi, un album de fotografii făcute în China și publicate în anul 1920, în valoare de circa 1.500 de lire sterline, dar și o colecție de fluturi presați, de estimată la aproximativ 4.000 de lire.

Nu în ultimul rând, volumul „La Saggia Pazzia”, publicat de Antonio Maria Spelta, între anii 1606-1607, evaluat la aproximativ 1.500 de lire.

Cine sunt cei 12 români care au furat cărțile rare și ce pedepse au primit

Tribunalul din Kingstown (sud-vestul Londrei) a pronunţat la începutul lunii octombrie pedepse cuprinse între trei ani şi trei luni de închisoare până la cinci ani şi opt luni închisoare împotriva inculpaţilor, care au pledat toţi „vinovat”.

Unii dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru furtul în sine, alţii pentru planificarea şi scoaterea din ţară a bunurilor furate.

Nu a fost însă singurul jaf pe care l-a comis banda de români în Marea Britanie. Au încă 11 la activ, comise între sfârşitul anului 2016 şi jumătatea lui 2019. Procurorii au estimat că și-au însușit o pradă ce valora în total 4,5 milioane de lire sterline (5 milioane de euro). Celelalte furturi comise de bandă au vizat smartphone-uri, tablete şi computere.

Cei 12 români condamnați pentru furtul cărților rare. Foto: met.police.uk

- Vasile Ionel Paragină (28 de ani) - condamnat la trei ani și opt luni de închisoare cu executare; 

- Marian Mămăligă (34 de ani) - patru ani de închisoare;

- Liviu Leahu (39 de ani) - trei ani și opt luni;

- Daniel David (37 de ani) - trei ani și șapte luni;

- Paul Popeanu (35 de ani) - trei ani și trei luni;

- Gavril Popinciuc (45 de ani) - cinci ani și opt luni;

- Cristian Ungureanu (41 de ani) - cinci ani și o lună;

- Narcis Popescu (34 de ani) - patru ani și două luni;

- Traian-Daniel Mihulcă (32 de ani) - patru ani de închisoare;

- Marian Albu (41 de ani) - patru ani de închisoare;

- Victor Opariuc (29 de ani) - trei ani și șapte luni;

- Ilie Ungureanu (33  de ani) - trei ani și opt luni de închisoare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Calul troian” din învățământul britanic: De ce este China mărul discordiei în alegerea noului cancelar al Universității Oxford

„Marea Britanie se transformă în Stalin”. Replica lui Musk, în controversa rolului jucat de X în răspândirea dezinformării

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Republica Moldova a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Marea Britanie

Partenerii noștri