Live

Polonia va trebui să plătească UE amenzi de 70 de milioane de euro pentru că nu a desființat camera disciplinară a judecătorilor

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Executivul Uniunii Europene este pregătit să ceară Poloniei să plătească amenzi de aproape 70 de milioane de euro în următoarele săptămâni pentru că a eșuat în a desființa un sistem contencios de disciplinare a judecătorilor, au declarat surse pentru Reuters.

Camera Disciplinară pentru judecătorii din Polonia este unul dintre multele motive de dispută dintre stat și UE. Blocul comunitar acuză guvernul naționalist de la Varșovia de regres în ceea ce privește standardele democratice, inclusiv independența justiției. Însă Varșovia neagă acuzația.

„Regret că situația statutului de drept din Polonia nu arată semne de îmbunătățire iar judecătorii continuă să fie sub presiune. Vom continua să ne facem datoria pentru a apăra statul de drept și independența justiției”, a spus Vera Jourova, Comisarul european pentru Valori și Transparență.

Separat, un purtător de cuvânt al Comisiei le-a spus reporterilor că executivul din Bruxelles a primit ultima explicație a Poloniei în această dispută, adăugând: „UE are moduri de a se asigura că amenzile sunt plătite de Polonia”.

11 ianuarie a fost termenul limită ca Varșovia să transmită Comisiei când și cum va închide Camera Disciplinară a Curții Supreme din Polonia, cea mai înaltă instanță din UE dând ordin să fie suspendată, altfel statul plătește amenzi de 1 milion de euro pe zi.

Dacă răspunsul Poloniei nu mulțumește Comisia, care trebuie să impună legislația europeană, o sursă din executivul UE a spus, pentru Reuters, că instituția va trimite o factură Varșoviei, cu termen de 45 de zile în care poate plăti.

Până atunci, amenda va cumula aproape 70 de milioane de euro, a mai spus o a doua sursă din Comisie, adăugând că apelul la plata amenzii va fi trimis Varșoviei „foarte curând”, scria marți Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez nu a răspuns la solicitarea de comentariu din partea agenției de presă.

Un caz fără precedent

Întrevat despre acest caz, un adjunct al ministrului justiției din Polonia a acuzat săptămâna trecută UE că are „cereri ilegale” și a spus că Varșovia nu va ceda „șantajului”.

Partidul de la putere PiS a introdus noul sistem de anchetare a judecătorilor în 2017, în mijlocul unei acțiuni largi de modificare a sistemului judiciar care a fost denunțat că subminează independența instanțelor și a judecătorilor.

Asociația judecătorilor polonezi Iustitia, care acuză PiS de înjosirea instanțelor de judecată, spune că instituția de disciplină a suspendat șase judecători până acum, pentru că au pus la îndoială politicile guvernamentale, iar alți doi așteaptă o decizie.

Dintre cei șase, doi au fost suspendați pentru mai mult de un an, cazurile lor fiind realocate către alți judecători sau reîncepute, inclusiv un caz de ucidere a unul copil, a spus Iustitia.

Asociația a mai transmis că mai mult de 1000 de judecători au fost nominalizați de când PiS a schimbat legea care permite judecătorilor numiți de oficialii guvernamentali – și nu de către alți magistrați – să formeze completurile juridice.

Dacă Polonia continuă să refuze să plătească pentru că nu s-a conformat cu ordinul Curții de Justiție a UE – ale cărei decizii sunt obligatorii pentru toate statele membre – Comisia va lua în cele din urmă suma datorată din fondurile europene alocate Varșoviei.

Însă, nu este clar când se va întâmpla acest lucru, alte state UE implementând măsurile prescrise de CJUE sau au plătit prompt când nu s-au conformat.

Lipsa unui precedent sau o reglementare clară a UE ar putea duce la întârzieri procedurale și contre politice în această privință, ceea ce deja a dăunat reputației Poloniei, care este văzută ca model al tranziției democratice de la comunismul impus după al Doilea Război Mondial.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în PE, la avizarea vicepreședinților noii Comisii Europene între care se află și Roxana Mînzatu. Ce urmează

Comisia Europeană dă în judecată România și Bulgaria pentru poluare. Nu tratăm corespunzător apele urbane reziduale

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Motivul pentru care Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 de milioane de euro

Partenerii noștri