Live

Polonia: Țările care plătesc pentru gazul rusesc în ruble ar trebui penalizate

Data actualizării: Data publicării:
Principalele state care se opun sancțiunilor mai dure împotriva importurilor de gaze din Rusia sunt Austria, Germania și Ungaria, potrivit ministrului mediului din Polonia. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană ar trebui să penalizeze țările care plătesc pentru gazul rusesc în ruble, a spus ministrul polonez al mediului, la o zi după ce Moscova a decis să oprească livrările de gaze spre Polonia și Bulgaria pentru că au refuzat să facă plata în ruble, scrie Reuters.

Statele membre UE par să nu fi ajuns la un acord cu privire la cum ar putea să continue să plătească pentru importurile de gaze fără să încalce sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia militară a Ucrainei pe care a declanșat-o pe 24 februarie. Multe dintre națiunile europene rămân dependente de importurile de energie din Rusia.

Polonia, unul dintre cei mai înverșunați promotori ai sancțiunilor împotriva Moscovei, a spus că UE ar trebui să interzică toate livrările de gaze naturale din Rusia.

„Ce ne lipsește în prezent este sancționarea totală a gazului, ceea ce ar rezolva problema cu Gazpromul, problema cu respectarea pe deplin a sancțiunilor”, a spus miercuri Anna Moskwa pentru postul de televiziune Polsat News. „Ne așteptăm la aceste sancțiuni.”

„Contăm pe faptul că vor exista consecințe pentru țările [care plătesc în ruble] și ca, în consecință, acestea să oprească plățile în ruble”, a spus Anna Moskwa. Foto: gov.pl

Austria, Germania și Ungaria - principalele state europene care se opun sancțiunilor

Principalele state care se opun sancțiunilor mai dure împotriva importurilor de gaze din Rusia sunt Austria, Germania și Ungaria, potrivit ministrului mediului din Polonia.

„Contăm pe faptul că vor exista consecințe pentru țările [care plătesc în ruble] și ca, în consecință, acestea să oprească plățile în ruble”, a spus Moskwa, fără să precizeze la ce fel de consecințe se așteaptă Polonia.

Noul sistem de plată pentru gaze al Rusiei implică deschiderea unui cont la Gazprombank, acolo unde plățile în euro sau dolari pot fi convertite în ruble, și ar permite unor state să continue să cumpere gaze naturale rusești ceea ce ar slăbi frontul comun pe care Uniunea Europeană încearcă să îl facă împotriva Moscovei.

Compania Uniper, un furnizor de electricitate din Germania, a spus joi că va începe să transfere plata pentru gazele rusești dintr-o bancă din Europa într-una din Rusia.

Citește și: Polonia anunță că se descurcă și fără gazul rusesc: „Ne-am pregătit pentru asta”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Partenerii noștri