Varșovia spune că „se va descurca” după ce Rusia a tăiat livrările de gaz către Polonia miercuri dimineața, relatează BBC.
Gazprom a anunțat ieri Polonia și Bulgaria că va opri furnizarea de gaz către țările „neprietenoase” care refuză să plătească în ruble.
Datele din rețeaua Uniunii Europene a operatorilor de transport de gaze arată că aprovizionarea Poloniei a fost întreruptă miercuri dimineața. Compania poloneză de gaze de stat PGNiG a precizat că a fost anunțată că livrările de gaze vor fi oprite de la ora locală 08:00 (06:00 GMT). Ministerul Energiei din Bulgaria a spus că a fost informat că livrările vor fi suspendate de miercuri.
PGNiG se bazează pe Gazprom pentru majoritatea importurilor și a spus că suspendarea livrărilor reprezintă o încălcare a contractului.
Polonia spune acum că va importa gaz din alte surse.
Ministrul polonez pentru Climă, Anna Moskwa, a spus că nu este nevoie ca țara să scoată gaz din rezerve și că alimentarea pentru clienți nu va fi tăiată.
Ministrul adjunct de externe, Marcin Przydacz, a declarat că Polonia s-a pregătit pentru posibilitatea ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării.
„Sunt destul de sigur că vom reuși să ne descuurcăm”, a spus el pentru BBC.
El a adăugat că suspendarea livrărilor a demonstrat că Moscova „nu este un partener de încredere în niciun fel de afaceri” și a îndemnat alte țări europene, precum Germania, să susțină interzicerea importurilor de energie din Rusia.
Polonia plănuia deja să înceteze importul de gaz rusesc până la sfârșitul anului, când expiră contractul cu Gazprom.
PGNiG a spus că depozitul său subteran de gaz este plin în proporție de 80% și că cererea a scăzut în condițiile în care s-a încălzit vremea. Polonia are, de asemenea, surse alternative de aprovizionare, inclusiv un terminal de gaz natural lichefiat (GNL) în Swinoujscie.
La 1 mai, urmează să se deschidă și un nou gazoduct cu Lituania, care va oferi Poloniei acces la gaz de la terminalul GNL al Lituaniei. Iar o nouă conductă care livrează gaz din Norvegia, cunoscută sub numele de „Conducta Baltică”, va deveni funcțională în octombrie și ar urma să atingă capacitatea maximă până la sfârșitul anului. Atunci va avea capacitatea de înlocui toate livrările de gaze din Rusia.