Live

Politico: Apa, următoarea criză a Europei. În România au apărut deja condițiile pentru o nouă secetă

Data actualizării: Data publicării:
Europa a intrat într-un ciclu vicios de secete care se repetă an de an și doar un deceniu de ani ploioși ne-ar mai putea scoate din criza de apă. Foto: Profimedia Images

Suntem abia în sezonul de primăvară și Europa este deja în criză de apă. Mai mult de un sfert din continent se confruntă cu condiții de secetă începând din luna aprilie și multe țări se pregătesc deja pentru o repetare – sau o înrăutățire – a situației din vara trecută, scrie Politico.

Un rezervor important care servește milioane de catalani aproape s-a epuizat. Un conflict cu privire la utilizarea apei a declanșat proteste în Franța, acolo unde mai multe sate nu le mai pot oferi locuitorilor apă la robinet. Iar în Italia, cel mai mare râu a ajuns deja la nivelul scăzut pe care l-a înregistrat anul trecut în luna iunie.

Un studiu în care s-au folosit date obținute prin satelit a confirmat la începutul acestui an că Europa suferă de pe urma unei secete severe încă din 2018.

Temperaturile ridicate fac ca procesul de reducere a deficitului de apă să fie unul foarte dificil, ceea ce înseamnă că Europa se află în mod constant într-un ciclu periculos în urma căruia accesul la apă devine din ce în ce mai precar.

Cu toate că ploile din perioada actuală ar putea reface stratul superior al solului și ar putea ajuta agricultura, nici măcar o primăvară ploioasă nu mai poate salva rezervele epuizate de apă subterană cu care se confruntă Europa, avertizează experții.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a avertizat săptămâna trecută că seceta „va deveni una dintre cele mai importante dezbateri politice și teritoriale din țara noastră în următorii ani”.

Franța a avut cea mai uscată iarnă din ultimii 60 de ani

Seceta istorică de anul trecut a epuizat rezervoarele de suprafață și din subteran ale Europei. Iarna ar fi trebuit să rezolve această problemă, dar multe dintre cele mai afectate regiuni au avut foarte puține ploi sau ninsori.

Franța, care a fost lipsită de ploaie timp de 30 de zile consecutive în lunile februarie și ianuarie, a avut parte de cea mai uscată iarnă din ultimii 60 de ani.

În Italia, fundația de cercetare CIMA a descoperit că ninsorile au adus o cantitate de apă cu 64% mai mică decât media ultimilor 12 ani. Râul Po este la fel de secat ca în vara trecută, iar Lacul Garda este deja la mai puțin de jumătate din nivelul său mediu.

Lacul Garda din Italia a scăzut deja la mai puțin de jumătate de nivelul mediu. Foto: Profimedia Images

Fermierii spanioli au anunțat că vor fi nevoiți să renunțe la plantarea anumitor cereale în patru dintre regiunile țării anul acesta, iar un meteorolog a spus pentru El Pais că spaniolii trebuie să își ia rămas bun de la „aproape întreaga recoltă de măsline”.

Nivelul rezervorului Sau de la nord de Barcelona a scăzut atât de mult încât autoritățile au decis să scoată toți peștii din el pentru ca aceștia să nu contamineze sursa de apă a regiunii după ce inevitabil vor muri din cauza secetei.

Spania se confruntă deja cu un val de căldură, în timp ce în Catalonia rezervoarele sunt umplute doar în proporție de 27% din capacitatea totală.

„Ne-ar trebui aproape un deceniu de ani cu foarte multe precipitații”

Nici viitorul mai îndepărtat nu arată prea bine. La fel ca în Franța, și în Spania cantitatea de apă disponibilă ar putea scădea cu până la 40% până în 2050, potrivit ministrului spaniol pentru tranziția ecologică.

Pentru ca Europa să rupă ciclul vicios care începe în fiecare an cu un deficit major de apă subterană, „ne-ar trebui aproape un deceniu de ani cu foarte multe precipitații”, a spus și hidrologul Fred Hattermann de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.

Există trei moduri în care încălzirea globală face ca Europa să fie mai uscată, potrivit lui Hattermann.

În Franța, care a fost lipsită de ploaie timp de 30 de zile consecutive în lunile februarie și ianuarie, a avut parte de cea mai uscată iarnă din ultimii 60 de ani. În poză: Lacul Montbel. Foto: Profimedia Images

În primul rând, cu cât temperaturile cresc mai mult, cu atât apa se evaporă mai mult. Apoi, schimbările climatice slăbesc curenții de aer de la mare altitudine care traversează Europa, ceea ce creează perioade mai lungi de condiții uscate și fierbinți – cum s-a întâmplat anul trecut – sau căderi prelungite de precipitații, așa cum a fost în cazul inundațiilor masive din 2021.

În fine, ghețarii Europei și cantitatea de zăpadă sunt în scădere din cauza temperaturilor în creștere, ceea ce duce la nivelul foarte scăzut al apei din râuri importante, precum Rinul, Dunărea, Ronul și Po.

Anul trecut a fost unul dintre cei mai secetoși din istoria recentă. Anul acesta pare că va fi și mai rău

Cu toate că țările cel mai afectate vara aceasta vor fi probabil Spania, Portugalia, Italia și Franța, „Polonia și alte regiuni ca Bulgaria, România și Grecia prezintă deja condiții de avertizare care anunță seceta”, a spus Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

În Germania, unde în ultimele luni a plouat mai mult decât în medie, nivelul apei freatice este mai scăzut decât anul trecut, potrivit lui Hattermann. „În ciuda ploilor pe care le-am avut, nu este mai bine, ci mai rău.”

Având experiența anului trecut, mai multe țări europene au adoptat deja măsuri în încercarea de a combate efectele secetei.

Râul Llobregat din Catalonia a secat aproape de tot. Rezervoarele de apă din această regiune a Spaniei sunt umplute la doar 27% din capacitate. Foto: Profimedia Images

Italia mizează tot mai mult pe centralele de desalinizare, în timp ce Franța are o nouă strategie națională de gestionare a rezervelor de apă prin care se încearcă reducerea consumului cu până la 10% până cel mai târziu în 2030. Germania vrea să facă utilizarea apei „sustenabilă” în 10 regiuni din țară până în 2050.

Criticii spun însă că măsurile nu sunt de ajuns. Un sfert din apa potabilă a Europei se pierde din cauza scurgerilor din conducte.

În timp ce unii dintre ei dau vina pe infrastructura defectuoasă din cauza căreia Europa pierde până la un sfert din apa potabilă disponibilă, alții spun că guvernele ar trebui să se concentreze mai mult pe programele de reîmpădurire a zonelor care au fost defrișate.

„Oamenii au început să o simtă. Bătălia din jurul distribuției [resurselor de apă] a cam început deja”, a spus Hattermann.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Clasamentul FIFA la sfârșitul lui 2024. Pe ce loc se află România după parcursul din ultimele luni

Cum se adaptează chinezii la era inundațiilor extreme: „Trebuie să fiu pregătit pentru orice. Dacă îmi place locul, voi rămâne”

„De la vaccin la voturi”. Companie rusă, implicată în alegerile din România – investigație Financial Times

Politico: Cum a câştigat Putin alegerile din România

Partenerii noștri