Politica din Bulgaria, comparată cu scenariile de filme cu mafioți: Politicieni interceptați, afaceriști șantajați, poze din dormitor
Titlurile amețitoare care apar zilnic în presa bulgară aduc mai mult cu comploturile dintr-un serial cu mafioți de pe Netflix decât cu întâmplări reale dintr-o țară membră a Uniunii Europene, aflată cu câteva săptămâni înainte de alegerile anticipate de pe 11 iulie. Marea întrebare care se pune este dacă aceste alegeri vor fi punctul final al erei Boiko Borisov, fostul pompier și bodyguard al cărui partid GERB, de centru-dreapta, a dominat politica Bulgariei mai mult de un deceniu și a pierdut puterea în aprilie, scrie Politico într-o analiză.
Bulgarii au pierdut șirul scandalurilor. E un scandal cu înregistrări de tip Watergate. E un oligarh din domeniul agriculturii care acuză guvernul fostului premier Boiko Borisov de șantaj. Și mai e o bancă de stat care acordă credite de sute de milioane de euro unui grup mic de companii favorizate.
Cea mai săracă națiune a Uniunii Europene are o lungă istorie de corupție, dar magnitudinea ultimelor devăluiri privind capturarea statului este ceva nou. Mărturiile care apar nu fac altceva decât să alimenteze furia publicului că o caracatiță de interese se menține la putere ca un grup infracțional care controlează economia prin șantaj și exercită puterea prin intermediul serviciilor de informații, al presei și al sistemului judidicar.
„Corupția endemică este greu de ascuns sub preș, din cauza scalei la care a ajuns”, a declarat Dimitar Bechev, analist politic la Atlantic Council.
Un semn că Bulgaria nu mai poate „să zboare pe sub radar” este că și Washingtonul a intervenit în chestiune. Luna aceasta, Statele Unite au impus sancțiuni unor oligarhi și companii din Bulgaria, suspectate de implicare într-o gamă largă de infracțiuni, de la mituirea politicienilor pentru a evita anchete penale până la amestec în alegeri. Trezoreria SUA a descris sancțiunile impuse bulgarilor drept „cea mai mare acțiune împotriva corupției de până acum” oriunde în lume, pe baza Legii Magnitsky.
Acțiunea neașteptată a Statelor Unite este stânjenitoare atât pentru Sofia, cât și pentru Uniunea Europeană, care continuă să ignore problemele cu statul de drept ale Bulgariei și să îi acorde fonduri europene care, susțin politicienii opoziției, ajung în mâinile afaceriștilor apropiați puterii.
Pe scena europeană, Boiko Borisov este un aliat loial al Angelei Merkel în Partidul Popular European (de centru-dreapta), cancelarul german minimizând îngrijorările privind corupția și abuzurile cu fonduri europene.
Într-un gest rar de recunoaștere a problemelor legate de corupție, o agenție guvernamentală din Bulgaria a anunțat înființarea unei comisii care să întocmească o listă cu persoanele și entitățile care au legături cu companiile de pe lista SUA de sancțiuni, urmând să întrerupă legăturile cu acestea.
Dacă asta va da un impuls pentru o și mai mare „curățenie” în viața publică depinde de alegerile din iulie. Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a anunțat că vor fi organizate alegeri anticipate pe 11 iulie, deoarece a eșuat și a treia încercare de a forma un guvern de către partidele care s-au clasat primele la alegerile din 4 aprilie.
Până acum, nu este clar cine va câștiga alegerile. Partidele tradiționale sunt foarte slăbite - un sondaj arată că GERB a mai pierdut două puncte după sancțiunile SUA -, dar au în continuare rețele puternice care pot mobiliza votanți.
Sondajele sugerează că alegerile vor fi un dezastru fără un câștigător clar, iar UE nu arată disponibilitatea de a interveni în lupta cu corupția cum a făcut SUA. Chiar dacă Borisov a pierdut puterea în aprilie, partidul său, GERB, conduce încă în sondaje, înainte de alegerile de luna viitoare. Între timp, un guvern interimar condus de premierul Stefan Yanev ține frâiele.
Zeci de politicieni de opoziție interceptați
După alegerile din aprilie, scandalurile publice s-au întețit. Pare să fie un indiciu al modului în care GERB a exercitat puterea în ultimii ani, dar Borisov ridică din umeri la ele.
În luna mai, Atanas Atanasov, de la partidul anticorupție Bulgaria Democratică, spunea că peste 30 de politicieni din opoziție au fost interceptați în campania electorală pentru alegerile din aprilie. Nici lista politicienilor, nici motivele pentru care au fost înregistrați nu sunt publice, însă ministrul interimar de Interne, Boiko Rașkov, a confirmat informația. El a mers chiar mai departe, spunând că însuși premierul interimar Yanev se află pe lista celor ale căror telefoane au fost interceptate.
Un alt politician de opoziție susține că lista cuprinde peste 80 de nume și că interceptările ar fi început în timpul protestelor antiguvernamentale din vara trecută. Procurorii bulgari au deschis un dosar în acest caz.
Acuzațiile alimentează temerile bulgarilor că procurorii, poliția și serviciile de informații sunt în strânsă legătură cu corupția politică.
"Acesta este încă un exemplu de politizare a serviciilor de informații și a poliției, care sunt folosite ca instrumente de represiune", a declarat Hristo Ivanov, liderul partidului de opoziție DA, pentru Politico.
GERB a respins acuzațiile, spunând că guvernul interimar încearcă să destabilizeze serviciile de informații din cauza recentei operațiuni de prindere și demascare a unei rețele rusești de spionaj. Aceasta este unul dintre cele mai folosite argumente ale GERB, că partidul de centru-dreapta este ultima linie de apărare împotriva Partidului Socialist din opoziție, urmașul comuniștilor, având și el un trecut legat de corupție și de Moscova. De altfel, această temă s-a transformat într-o luptă personală între Boiko Borisov și președintele Bulgariei, Rumen Radev, aliat al socialiștilor.
"Se pare că președintele Radev și ministrul de Interne Rașkov nu pot ierta serviciile secrete că au distrus rețeaua de spionaj rusesc", a declarat Daniel Mitov, vicepreședintele GERB.
Scandalul pozei cu Boiko Borisov și lingourile de aur
Tot în luna mai, Svetoslav Ilchovski, un mare latifundiar cu proprietăți în nordul Bulgariei, le-a spus parlamentarilor că apropiați ai partidului GERB controlează toate sectoarele economiei, iar miniștrii sunt niște "marionete".
Ilchovski a declarat în fața unei comisii parlamentare că GERB i-a luat sute de mii de euro prin șantaj și, ca să-l sperie, i-au fost arătate imagini video în care apărea un alt afacerist de succes torturat în închisoare.
Ilchovski a spus și care este povestea din spatele celebrei poze cu noptiera lui Boiko Borisov, al cărei sertar era îndesat cu bancnote de 500 de euro și lingouri de aur. Potrivit lui Ilchovski, un model Playboy - și prostituată - a făcut poza în dormitorul lui Borisov, care primește lingouri de aur de la oameni de afaceri.
Dezvăluirile lui Ilchovski în fața comisiei au ținut prima pagină a publicațiilor din Bulgaria, dar Borisov a respins orice acuzație, spunând că e un scenariu al oponenților politici de a-l discredita pe el și partidul său.
De parcă n-ar fi fost de ajuns, Kiril Petkov, ministrul interimar al Economiei, a declarat și el într-un interviu televizat că Banca Bulgară de Dezvoltare, deținută de stat, al cărei scop este finanțarea companiilor mici și mijlocii, a dat împrumuturi de aproape un miliard de leva (aproximativ 500 de milioane de auro) către doar opt companii. El a condamnat ca "scandaloasă" această practică și a ordonat un audit să vadă cum au fost alocați banii.
Lipsă de reacție a UE
În ciuda scandalurilor publice și a sancțiunilor SUA, încă nu este clar dacă țara se află în fața unui nou start. Sondajele nu arată că partidele anticorupție sau antiguvernamentale, deși în creștere, nu au destulă forță pentru a înlătura vechea gardă. De asemenea, nu există un semn clar de la UE că va închide în curând robinetul cu fonduri europene.
"Întrebarea este dacă statele puternice, ca Germania sau Franța, vor ataca problema Bulgarie la rădăcină", a spus Dimitar Bechev, adăugând că "singura sancțiune care a dovedit că funcționează este suspendarea fonfurilor europene".
De când a aderat la UE în 2007, Bulgariei i-au fost suspendate fondurile europene în 2008 și 2014 din cauza suspiciunilor de corupție.
Bulgaria s-a alăturat biroului Procurorului Public European, alimentând speranțele că instituția va da o lovitură puternică corupției din țară. De asemenea, noul mecanism comunitar care condiționează fondurile UE de respectarea statului de drept ar putea deveni un instrument de combatere a corupției. Oricum, până acum nu au existat sancțiuni.
Bulgaria "este considerată cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană", a spus europarlamentarul spaniol Juan Fernando López Aguilar, șeful Comisiei de Libertăți Civile din PE, adăugând că instituția va urmări atent evoluțiile din această țară.
După o întâlnire cu Boiko Borisov anul trecut, președintele PPE, Donald Tusk, a arătat că este nevoie de reforme când e vorba de statul de drept, independența justiției și lupta împotriva corupției din Bulgaria. În Parlamentul European însă, grupul PPE a luat clar apărarea partidului GERB al fostului premier Borisov.
Alegeri cu final incert
În vreme ce Bechev este sceptic că sancțiunile SUA vor determina Bulgaria să facă curat pe scena publică, el consideră că poziția Trezoreriei SUA vine într-un moment-cheie, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, și va amplifica mesajul anticorupție.
Genoveva Petrova, sociolog și director al institutului Alpha Research, spune că sancțiunile SUA ar avea un impact asupra alegerilor dacă "ar ieși la suprafață mai multe detalii despre legăturile dintre cei sancționați și fostul guvern" (al lui Boiko Borisov - n.r.).
Ca și la alegerile din aprilie, ea spune că nu se poate anunța de pe acum un câștigător la alegerile din iulie.
"Suntem martorii unui moment rar în viața politică din Bulgaria ultimilor 30 de ani - modelul de hegemonie deținută deținută de un singur partid a fost demolat. Până nu se așază praful, orice este posibil", a mai spus Petrova.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News