Live

Pedepse cu închisoarea pentru doi foşti responsabili ai Amnesty International în Turcia. Sunt acuzați de „activități teroriste”

Data publicării:

Doi foşti responsabili ai Amnesty International în Turcia au fost condamnaţi vineri de un tribunal din Istanbul la pedepse cu închisoarea pentru activităţi "teroriste", a anunţat organizaţia nonguvernamentală, informează AFP, citată de Agerpres.

Taner Kilic, fost preşedinte al Amnesty în Turcia, a fost condamnat la 6 ani şi 3 luni de închisoare pentru "apartenenţă la un grup terorist", iar Idil Eser, o fostă directoare a Amnesty, a fost condamnată la 2 ani şi 1 lună pentru "ajutor acordat unei organizaţii teroriste".

Alţi doi apărători ai drepturilor omului au fost condamnaţi la aceeaşi pedeapsă ca Idil Eser, în timp ce alţi şapte militanţi, printre care un german şi un suedez, au fost achitaţi, a precizat Amnesty pe Twitter.

"Este scandalos. Acuzaţii absurde. Nicio dovadă", a reacţionat, pe Twitter, Andrew Gardner, cercetător pentru Amnesty International în Turcia. "Nu ne vom lăsa până când nu vor fi cu toţii achitaţi", a adăugat el.

Kilic, care este astăzi preşedintele onorific al Amnesty în Turcia, este acuzat de autorităţile turce de apartenenţă la mişcarea predicatorului Fetullah Gulen, desemnat de Ankara drept eminenţa cenuşie a puciului eşuat din vara lui 2016.

Piesa principală din dosar - o aplicaţie de comunicare criptată utilizată de susţinătorii lui Gulen. Poliția neagă acest fapt

Piesa principală a dosarului de acuzaţie este folosirea de către Kilic a mesageriei ByLock, o aplicaţie de comunicare criptată utilizată de susţinătorii lui Gulen, potrivit Ankarei. Cu toate acestea, un raport al poliţiei a dezvăluit că Taner Kilic nu deţinea această aplicaţie pe telefonul său.

Arestat în 2017, el fusese eliberat după 14 luni de detenţie provizorie.

Pentru numeroase ONG-uri, acest proces ilustrează faptul că autorităţile turce şi-au înăsprit tonul împotriva societăţii civile, într-un context mai larg de erodare a libertăţilor după puciul eşuat în 2016.

După zădărnicirea loviturii de stat militare, guvernul turc a lansat epurări masive care au dus la încarcerarea a zeci de mii de persoane, printre care jurnalişti şi reprezentanţi critici ai societăţi civile.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Donald Trump califică situația din Siria drept o „preluare neprietenoasă” din partea Turciei. „Assad era un călău”

Partenerii noștri