Live

PE cere forțelor de ordine să limiteze folosirea inteligenței artificiale, pentru a nu se ajunge la supravegherea în masă

Data publicării:
PE cere forțelor de ordine să limiteze folosirea inteligenței artificiale FOTO: Getty Images

Folosirea inteligenţei artificiale de către poliţie, cum ar fi de exemplu recunoaşterea facială, trebuie să aibă limite pentru a nu se ajunge la supravegherea în masă, consideră Parlamentul European (PE) într-o rezoluţie adoptată miercuri, transmite AFP, citată de Agerpres.

''Controale umane şi juridice sporite sunt necesare pentru a preveni discriminarea prin inteligenţa artificială, în special în cadrul serviciilor de ordine sau într-un context transfrontalier'', notează legislativul european.

''Hotărârile finale trebuie luate mereu de o fiinţă umană şi persoanele supuse sistemelor alimentate de inteligenţa artificială trebuie să dispună de căi de recurs'', adaugă eurodeputaţii în rezoluţia votată la Strasbourg.

Textul adoptat, care nu are forţă juridică, dar încearcă să inspire Comisia Europeană în iniţiativele legislative europene, a primit în rândul eurodeputaţilor 377 de voturi pentru, 248 împotrivă şi 62 de abţineri.

Principalul grup politic din Parlamentul European, cel al Partidului Popular European (PPE), a votat majoritar împotrivă, la fel şi cei mai mulţi eurodeputaţi din grupul Identitate şi Democraţie (ID) ce reuneşte partide de dreapta, extremă dreapta, naţionaliste sau eurosceptice. În schimb, eurodeputaţii social-democraţi, liberali şi ecologişti au votat majoritar în favoarea textului.

''Trimitem un mesaj clar: drepturile fundamentale sunt irevocabile. Pentru prima dată, cerem un moratoriu asupra desfăşurării sistemelor de recunoaştere facială în scopuri represive, aceste tehnologii demonstrându-şi ineficacitatea şi conducând adesea la rezultate discriminatorii'', a insistat raportorul rezoluţiei, eurodeputatul social-democrat bulgar Petar Vitanov.

Textul adoptat recomandă transparenţă în folosirea algoritmilor, interzicerea bazelor de date private de recunoaştere facială şi a poliţiei predictive, care încearcă să anticipeze comportamentele pe baza datelor. În plus, nicio recunoaştere automată nu ar trebui să fie folosită la controlul frontierelor sau în spaţiile publice, iar cetăţenii să poată fi supravegheaţi numai dacă sunt suspectaţi de o crimă sau un delict.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chat GPT a picat în toată lumea, timp de câteva ore. „Acum trebuie să-mi folosesc creierul, ca în anii '70”

Marile companii apelează la energia nucleară pentru alimentarea inteligenței artificiale. Cu ce pericole se pot confrunta

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce înseamnă acest lucru

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Partenerii noștri