Părinţii fostului premier italian Matteo Renzi au fost condamnaţi la trei ani de închisoare
Părinţii fostului premier italian Matteo Renzi, Tiziano Renzi şi Laura Bovoli, au fost condamnaţi la peste trei ani de închisoare pentru emiterea de facturi false în cadrul a trei cooperative, dar au fost achitaţi de infracţiunea de faliment fraudulos.
Tribunalul din Florenţa, care i-a condamnat pe cei doi la o pedeapsă de trei ani, două luni şi 15 zile de închisoare, a achitat-o pe sora actualului lider al partidului de centru Italia Viva, care fusese acuzată de emiterea de facturi false, deoarece infracţiunea nu a fost dovedită, potrivit presei locale, preluată de EFE și Agerpres.
Părinţii lui Renzi, care nu au fost prezenţi în sala de judecată când a fost pronunţată sentinţa, au fost deja condamnaţi în octombrie 2019 la un an şi nouă luni de închisoare - pedeapsă pe care nu au executat-o, pentru că era o pedeapsă mai mică de doi ani, iar cei doi nu aveau antecedente penale -, pentru emiterea de facturi false într-un alt dosar, din 2015.
Actualul dosar se referă la falimentul cooperativelor Delivery Service Italia, Europe Service şi Marmodiv, în care sunt acuzate alte 20 de persoane.
Potrivit Parchetului din Florenţa, care solicitase o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru fiecare, Tiziano Renzi şi Laura Bovoli erau administratorii de facto ai acestor cooperative anchetate, prin intermediul unor persoane de încredere sau condiţionând procesul decizional.
Mecanismul financiar
Cele trei cooperative ar fi fost create, printre altele, pentru a permite unei alte companii deţinute de familia premierului Renzi să aibă angajaţi disponibili fără a fi nevoită să îşi asume costurile cu asigurările sociale şi cheltuielile fiscale, potrivit presei locale.
În plus, ar fi emis facturi pentru tranzacţii inexistente şi şi-ar fi modificat declaraţiile de venit pentru a masca bilanţurile înainte de a intra în faliment.
Părinţii lui Matteo Renzi au fost puşi în arest la domiciliu în februarie 2019 pentru aceste infracţiuni, dar, la scurt timp, o altă instanţă a ridicat măsura.
În paralel, în octombrie 2019, aceştia au fost consideraţi vinovaţi de justiţia italiană pentru emiterea de facturi false pentru un serviciu de consultanţă pentru omul de afaceri Luigi Dagostino, care a fost pedepsit cu doi ani de închisoare.
Justiţia italiană a stabilit apoi că în 2015 cei doi au emis două facturi, una de 20.000 de euro şi alta de 140.000 de euro, pentru un serviciu pe care nu l-au prestat niciodată şi cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News