Live

Care este rolul Parchetului European și de ce are nevoie UE de această nouă instituție

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Parchetul European este o instituție nou înființată, ce va începe să funcționeze de anul viitor. Odată funcțional, Parchetul UE va avea competența de a investiga și urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupția, spălarea de bani și frauda transfortalieră în materie de TVA.

Foto: Shutterstock

Înființarea unei astfel de instituții în Europa era necesară din cauza pierderilor mari bani de care a suferit UE, în ultimii ani. Statele membre pierd cel puțin 50 de miliarde euro în venituri din TVA în fiecare an din cauza fraudei transnaționale. De asemenea, acestea au raportat că aproximativ 638 de milioane euro din fondurile structurale ale UE au fost utilizate abuziv în 2015, potrivit Consiliului European.

Până acum, numai autoritățile naționale puteau să investigheze astfel de infracțiuni. Cu toate acestea, jurisdicția lor se oprește la frontierele naționale, lăsând procurorii naționali cu instrumente limitate de combatere a criminalității financiare la scară largă la nivel transfrontalier.

În mod similar, organele existente ale UE, cum ar fi Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) sau Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară (Eurojust), nu sunt în măsură să inițieze investigații sau urmăriri penale în statele membre.

Parchetul European va contribui la depășirea acestor neajunsuri și la reprimarea infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Care va fi rolul Parchetului European

Misiunea Parchetului UE va fi combaterea fraudei împotriva finanțelor UE. Acesta va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

Parchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane EUR.

Parchetul UE va lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii. De asemenea, va colabora îndeaproape cu alte organisme precum Eurojust și Europol.

Parchetul UE va avea o structură pe două niveluri.

Nivelul strategic va fi compus din:

  • un procuror-șef european, responsabil cu gestionarea EPPO și organizarea activității acestuia

  • un colegiu al procurorilor, responsabil de luarea deciziilor privind chestiuni strategice

Nivelul operațional va cuprinde:

  • procurori europeni delegați, responsabili pentru desfășurarea investigațiilor și urmăririlor penale

  • camere permanente, care vor monitoriza și direcționa investigațiile și vor lua decizii privind chestiuni operaționale

Când își va începe activitatea Parchetul UE

Parchetul UE ar trebui să își preia atribuțiile până la finalul anului 2020, dat fiind faptul că se preconizează că etapa de instituire va dura doi până la trei ani.

De la adoptarea Regulamentului privind EPPO, Comisia a transmis în mod regulat miniștrilor de justiție informări cu privire la instituirea acestuia.

Comisia a început deja să lucreze la o serie de pași în direcția creării Parchetului, și anume:

  • numirea unui director administrativ interimar

  • selectarea procurorului-șef european

  • selectarea procurorilor europeni

  • întocmirea bugetului

Laura Codruța Kovesi are șanse sporite să fie șefa Parchetului European. Comisia LIBE din Parlamentul European a votat, miercuri, în privința candidatului pentru postul de procuror-șef al Parchetului European. Cele mai multe voturi le-a primit Laura Codruța Kovesi: 26.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care NU poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fraudă în Mureș cu banii pentru romi. Cinci persoane au fost trimise în judecată de parchetul condus de Kovesi

Percheziții ale Parchetului European la primăria unei comune din România. Sunt vizate proiecte de un milion de euro

Parchetul European, anchetă in rem la Câmpulung. Primarul Elena Lasconi acuză un atac al PSD: „Nu am nimic de ascuns”

Întâlnire Maia Sandu - Laura Codruța Kovesi: „Moldova este hotărâtă să reformeze justiția”

Partenerii noștri