Live

OSCE: Partidul lui Viktor Orban a avut un „avantaj necuvenit” în campania electorală din Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
Premierul ungar Viktor Orban. Foto: Profimedia

Publicitatea guvernamentală plătită de statul maghiar a oferit partidului de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban un avantaj necuvenit în perioada premergătoare alegerilor de duminică din Ungaria, a spus luni observatorul electoral OSCE, citat de Reuters.

Orban a obținut o nouă victorie, deoarece alegătorii au susținut viziunea sa despre un stat conservator, „iliberal” și nu s-au arătat îngrijorați de legăturile strânse ale Budapestei cu Moscova, arată agenția de presă.

Rezultatele preliminare, după numărarea a 99% din voturi, arată că Fidesz a câștigat 135 de locuri în parlament, din 199 de mandate, iar alianța opoziției a obținut 56 de locuri. Partidul de extremă dreapta Patria Noastră a câștigat 7 mandate.

Procesul electoral a fost bine desfășurat și competitiv, a declarat într-un comunicat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. Totuși, procesul a fost afectat de suprapunerea generalizată a mesajelor guvernamentale și ale coaliției de guvernământ, precum și de finanțarea opacă a campaniei electorale.

Misiunea OSCE a observat că campaniile publicitare pe scară largă ale guvernului, plătite de la bugetul de stat, au întărit principalele mesaje ale campaniei partidului de guvernământ, oferind un avantaj necuvenit”, se arată în comunicat.

„Campania în sine a fost caracterizată de o suprapunere generalizată între mesajele de campanie ale coaliției de guvernământ și campaniile de informare ale guvernului, amplificând avantajul coaliției de guvernământ și estompând granița dintre stat și partid”, potrivit OSCE.

Orice credibilitate ar fi avut misiunea de observare a OSCE, a dispărut acum”, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, pe Twitter, ca răspuns la raportul organizației. El a negat că Fidesz ar fi avut vreun avantaj media.

Orban s-a declarat câştigătorul alegerilor legislative care au avut loc duminică în Ungaria şi în urma cărora a obţinut un al patrulea mandat consecutiv de premier, la o mare diferenţă de voturi faţă de opoziţie.

El a profitat de ocazie pentru a se distanţa din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru poziţia în privinţa războiului dus de Rusia în Ucraina.

Potrivit analiştilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orban, care s-a prezentat în faţa electoratului drept garantul stabilităţii în vremuri tulburi.

Putin şi Orban au de mult timp relaţii amicale, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, de o parte, şi UE şi NATO, de cealaltă parte, Ungaria fiind membră a ambelor organizaţii.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Declarație comună: România şi Bulgaria vor adera deplin la Schengen. Controalele la granițele terestre vor mai fi menținute încă 6 luni

Europa, în fața mandatului CPI pentru Netanyahu. Țările care îi pun cătușele și cele care îl primesc pe covorul roșu

Ciolacu: „Sunt încrezător că România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”

Viktor Orban anunță că-l invită pe Benjamin Netanyahu în Ungaria, chiar dacă pe numele acestuia CPI a emis mandat de arestare

Partenerii noștri