Live

Organismele UE de reglementare ar putea interveni pe pieţele finanicare, după recenta frenezie de pe burse

Data publicării:
Trader la bursă. FOTO: Getty Images

Autoritatea care supervizează pieţele financiare din Uniunea Europeană (ESMA) a anunţat joi că organismele de reglementare din UE ar putea interveni pe piaţă, în contextul unei creşteri explozive a tranzacţiilor online ale investitorii de retail, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Organismele de reglementare din întreaga lume au analizat cu atenţie tranzacţiile de pe pieţele financiare pentru a identifica sursa care, în ultima săptămână, a provocat creşterea explozivă a cotaţiilor anumitor acţiuni.

„Urmărim cu atenţie aceste noi evoluţii şi analizăm dacă este nevoie de noi acţiuni de supervizare”, a spus Steven Maijoor, preşedintele Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA). Maijoor a precizat că informaţiile colectate până acum, în Franţa, arată că achiziţiile de acţiuni de tip blue chips ale investitorilor de retail au crescut de patru ori începând din luna martie a anului trecut iar volumele totale s-au triplat. De asemenea, cifrele furnizate de autoritatea de reglementare din Belgia sugerează că sporirea activităţii de investiţii este concentrată în rândul tinerilor investitori, a adăugat Maijoor.

„Există riscul ca o mare parte din noua activitate să fie una speculativă, în condiţiile în care investitorii de retail încearcă să profite de pe urma volatilităţii de pe piaţă”, a spus Maijoor. "La fel de îngrijorătoare este posibilitatea că aceşti investitori să se fi orientat spre tranzacţiile intraday ca o modalitate de a-şi ocupa timpul în perioada carantinei”, a adăugat preşedintele ESMA.

Creşterea cotaţiei criptomonedei bitcoin în a doua jumătate a lui 2020 este un alt subiect de îngrijorare pentru ESMA, însă deocamdată este dificil de spus dacă acest lucru s-a datorat creşterii tranzacţiilor cu instrumente financiare mai tradiţionale, cum sunt acţiunile, a apreciat Maijoor.

„Vom continua să fim vigilenţi în monitorizarea evoluţiilor”, a concluzionat preşedintele ESMA.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce țară a avut cea mai bună evoluție economică în 2024. Mediterana a renăscut, în timp ce marile economii ale Europei au dezamăgit

Donald Trump a deschis Bursa din New York și a promis „stimulente nevaivăzute” pentru companii

Creșteri de peste 3% la Bursa de Valori București, ca urmare a anulării alegerilor prezidențiale

8,2 milioane de români au pierdut câte 250 de lei în doar o săptămână din cauza instabilității politice. Ce spun economiștii

Partenerii noștri