Live

Ministrul ungar de Externe critică Codul administrativ adoptat de Guvernul Dăncilă

Data publicării:
Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei Foto: GettyImages

Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó critică adoptarea Codului administrativ în forma actuală de către Guvernul de la București, spunând că în acest fel drepturile minorităților nu mai sunt respectate, iar pragul de 20% pentru folosirea limbii materne poate duce la pierderea dreptului, informează Mediafax.

„Este inacceptabil ca România să renunțe la drepturile comunităților naționale”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul Afacerilor Externe, într-o comunicare trimisă sâmbătă la MTI.

Acesta a mai spus că spre deosebire de propunerea anterioară, care a avut susţinerea majorităţii parlamentare, noul Cod administrativ, adoptat de către Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, nu numai că nu extinde drepturile minorităţilor, ci chiar ia drepturi existente, dobândite deja.

Péter Szijjártó a subliniat că, în conformitate cu noua lege, o minoritate naţională îşi pierde drepturile de utilizare a limbii materne în cazul în care proporţia sa scade sub pragul de 20%, în timp ce legea anterioară garanta protecţia drepturilor deja dobândite, indiferent de modificarea ulterioară a numărului membrilor comunităţii.

OUG privind Codul administrativ a fost publicată în Monitorul Oficial la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern

„Potrivit noilor prevederi, considerăm că se află în pericol utilizarea limbii materne în instituţiile publice locale chiar şi în localităţile în care proporţia minorităţilor depăşeşte 20%”, a adăugat ministrul.

„Regulile internaționale și bilaterale protejează drepturile minorităților, iar acestea trebuie respectate și în România”, a spus Péter Szijjártó.

Ordonanța de urgență privind Codul administrativ a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern. Executivul a adus modificări actului normativ și săptămâna aceasta.

Astfel a fost modificat articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităților naționale, în sensul în care autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia nu a invitat Ungaria la ceremonia de preluare a preşedinţiei UE. „Nu este un oaspete binevenit”

Ungaria pierde un miliard de euro din fonduri europene și alte 19 miliarde sunt înghețate, din cauza lui Viktor Orban

Cadoul otrăvit al ambasadorului ungar la NATO pentru croați: un atlas cu „Ungaria Mare”. Reacția MAE român: „Are o natură provocatoare”

Viktor Orban este convins că războiul din Ucraina se va încheia în 2025 și a prezentat două opțiuni

Partenerii noștri