Live

Adevărul despre protestatarii violenți de la Paris, relatat de o jurnalistă română

Data actualizării: Data publicării:

Manifestația de sâmbătă de la Paris a fost mult mai restrânsă față de săptămânile precedente, dar cu toate acestea nu a fost lipsită de violențe. S-au anunțat în Franța 31.000 de manifestanți și la Paris 8.000, în timp ce în weekendurile precedente au fost de ordinul zecilor de mii sau chiar al sutelor de mii. Cei care au rămas sunt cei foarte radicali, iar dintre aceștia mulți au fost atrași cumva de către ceea ce francezii numesc „spărgători”, oameni care au venit practic nu să manifesteze, ci să se bată cu poliția, a relatat la Digi24 Marcela Feraru, jurnalistă română stabilită în Franța.

E o tradiție aici, de câte ori sunt manifestații, acești „casseurs” (spărgători - n.r.) intră în rândul manifestanților, se protejează cumva cu manifestanții pașnici din jurul lor, sunt mascați, au inclusiv mănuși ca să nu lase amprente și singura lor preocupare nu este să manifesteze sau să ceară ceva, ci să se bată cu poliția, a explicat Marcela Feraru, jurnalist român stabilit la Paris. Din această cauză, ceea ce vedeți în acest moment - locurile cele mai fierbinți, unde poliția se bate cu manifestanții, practic aceștia sunt „spărgătorii”, și nu manifestanții.

Românii stabiliți în Paris sunt, ca să vă spun drept, foarte enervați, susține Marcela Feraru. Săptămâna trecută s-a făcut o evaluare, sunt câteva miliarde de euro distrugeri și pagube și aceste miliarde de euro le plătim noi, din impozitele noastre. Eu nu am chef ca din impozitul meu să plătesc prostiile pe care le fac acești spărgători în Paris. Nu vă mai spun că cei care au magazine pe ruta pe care trec spărgătorii nu mai pot să vândă în perioada asta, a sărbătorilor, au pierderi foarte mari, mai ales dacă sunt și sparte aceste magazine. Majoritatea românilor care muncesc sau care trăiesc în Franța sunt oameni foarte muncitori, deci pentru ei, faptul că va trebui să plătim o factură „foarte sărată” la încheierea acestor manifestații nu este neapărat o bucurie. Discutam și cu niște apropiați zilele acestea, din punctul nostru de vedere, este o manifestație teroristă. Ce înseamnă, după dicționar, terorist? Înseamnă să încerci să semeni teroarea, or, este ceea ce fac acești spărgători, a declarat Marcela Feraru la Digi24.

Există două puncte fierbinți în aceste momente la Paris: pe Champs-Elysee și pe Grand Boulevard, restul Parisului este calm, cel puțin la mine în cartier nu se întâmplă nimic și nici în altele, a mai relatat la Digi24 jurnalista Marcela Feraru. Preventiv, într-adevăr, parte din magazine s-au închis, poșta nu funcționează pentru că este în grevă și ea. Pe Champs-Elysee în această dimineață s-a făcut un filtru important de către poliție, din această cauză au fost foarte multe arestări dimineață, peste 400. S-au făcut prin sondaj control în bagaje și toți cei care aveau potențiale arme albe și erau susceptibili să fie violenți au fost interpelați și arestați. La nivel național - 717 arestări, cele mai multe în Paris. 

Și un alt român stabilit la Paris, Alexandru Ojică, a povestit la Digi24 că francezii pe care îi cunoaște, colegii lui de serviciu, nu participă la asemenea proteste.

El a confirmat că violențele din Paris se desfășoară într-o arie limitată și că sunt zone din Paris unde activitatea decurge normal pentru o zi de sâmbătă. De această dată, măsurile de precauție au fost luate din timp și impresia de amploare a protestelor este dată mai curând de ceea ce s-a petrecut în weekendurile trecute. Rețelele de socializare au avut rolul lor în toate aceste evenimente. „Măsurile de precauție de pe Champs-Elysee le consider ca fiind un mijloc de apărare a simbolurilor Republicii Franceze”, a punctat Alexandru Ojică. „Colegii mei de la birou nu merg la proteste, prietenii mei francezi pe care îi cunosc sunt nemulțumiți de politicile duse de președintele Macron”, căruia îi reproșează că a pierdut contactul cu realitatea celor care locuiesc în provincie, care duc greul Franței, dar o duc mai prost decât cei care locuiesc în Paris, a explicat românul. 

Întrebat cum îi afectează pe românii din Franța, Alexandru Ojică a spus că depinde de fiecare caz în parte, pentru că pe români îi găsim muncind în toate compartimentele economice ale societății franceze. „Personal, mă afectează că în acest weekend îmi planificasem să merg la muzeu și le-au închis pe cele din zona Champs-Elysee”, a spus românul stabilit de trei ani în Franța.

Român din Franța: „Aici oamenii sunt ascultați”

„În România este o altă poveste, pentru că protestul diasporei venite în vară a fost interpretat într-o altă manieră, într-o altă cheie. Aici, oamenii sunt acultați. Aseară, prim-ministrul a primit în audiență mai multe delegații pentru a găsi o soluție, toată săptămâna au fost făcute îndemnuri de a se delimita de extrema-stângă sau de extrema-dreaptă, care încearcă totuși să profite de această situație, deci, vedeți că extremele își găsesc totuși un numitor comun în ceea ce privește politica și setea de putere, dar revenind la ce m-ați întrebat, da, sunt mulțumit de nivelul meu de trai din Paris, dar repet, este ușor diferit de un oraș cu o populație medie din Franța”, a explicat Alexandru Ojică. El a precizat că a venit la studii în Franța și a rămas să lucreze în continuare aici.

Citiți și: 

Proteste violente la Paris. Român stabilit în Franța: Nu mai e nicio mașină pe șosea, intrările în bloc sunt baricadate

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șoșoacă a „furat” protestul fermierilor francezi, care au scris un mesaj uriaș cu tractoarele. „Mișcarea SOS se extinde în toată lumea”

Focurile de artificii interzise de Franța de Ziua Națională au devenit disponibile pe "piața neagră"

Mesajul-slogan al generației copiilor de 12-13 ani care au trecut Franța prin foc: „Am făcut-o ca să arăt curaj, ca să devin cunoscut”

Distrugeri majore în Franța. Pagubele produse în timpul luptelor de stradă se ridică la 280 milioane de euro

Partenerii noștri