Live

Ursula von der Leyen prezintă Starea UE: O pandemie este un maraton. Încă 200 de milioane de doze de vaccin vor fi livrate

Data actualizării: Data publicării:
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10:00, discursul său privind Starea Uniunii Europene în fața Parlamentului European, urmat de o dezbatere cu eurodeputații.

ACTUALIZARE 11:00 Ursula von der Leyen s-a angajat să accelereze ritmul de vaccinare împotriva COVID-19 în întreaga lume, oferind încă 200 de milioane de vaccinuri pentru ţări din afara UE.

„Prima şi cea mai urgentă prioritate a noastră este să accelerăm vaccinarea la nivel mondial”.

„Ne-am angajat deja să distribuim 250 de milioane de doze de vaccin. Pot anunţa astăzi că misiunea noastră va adăuga încă 200 de milioane de doze până la jumătatea anului viitor", a declarat preşedinta Comisiei Europene în faţa eurodeputaţilor, conform Agerpres.

Anul următor va fi un nou test de rezistenţă pentru Uniunea Europeană, vor exista noi provocări legate de pandemia de COVID-19, care vor genera fracturi tot mai adânci. Dar Uniunea Europeană va fi mai puternică dacă va semăna mai mult cu ''Next Generation'', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul privind starea UE susţinut miercuri în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

La începutul discursului său privind starea Uniunii Europene, Von der Leyen a subliniat că UE a luat decizia de a „merge împreună” în faţa celei mai mari crize sanitare pentru a se asigura că vaccinurile ajung în fiecare colţ al UE, precum şi pentru a acţiona în faţa recesiunii provocate de pandemie şi împotriva crizei climatice. „Robert Schuman a fost cel care a spus că Europa are nevoie de un suflet, de un ideal şi de un suflet politic care să servească acest ideal. Europa a dat viaţă acestor cuvinte în ultimele luni”, a declarat Von der Leyen, citată de EFE.

Dar „o pandemie este un maraton, nu un sprint”. „Trebuie să ne asigurăm că nu va deveni o pandemie a celor nevaccinaţi”, a spus Leyen afirmând că observă divergenţe îngrijorătoare între statele UE în materie de vaccinare, relatează Reuters.

„Constatăm că există divergențe îngrijorătoare în ceea ce privește ratele de vaccinare în Uniunea noastră.

Europa este pregătită. Ne-am asigurat 1,8 miliarde de doze suplimentare. Acestea vor fi suficiente pentru noi și pentru țările din vecinătatea noastră atunci când vor fi necesare doze de rapel. Haideți să facem tot posibilul pentru a ne asigura că această pandemie nu se transformă într-o pandemie a persoanelor nevaccinate.

Prioritatea noastră absolută este de a ne pregăti mai bine pentru a face față unor eventuale pandemii.

Anul trecut spuneam că a sosit momentul să creăm o uniune europeană a sănătății. Astăzi, trecem de la vorbe la fapte. Prin propunerea noastră, activitatea Autorității UE pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară va demara.

Propun o nouă misiune de pregătire și reziliență în materie de sănătate pentru întreaga UE. Iar aceasta ar trebui să fie susținută de o investiție din cadrul Echipei Europa în valoare de 50 de miliarde de euro până în 2027.

Pentru a ne asigura că niciun virus nu va mai transforma vreodată o epidemie locală într-o pandemie mondială. Nu există vreun randament al investițiilor mai bun decât acesta", a mai declarat șefa Executivului European.

Plan european pentru producția de cipuri 

Von der Leyen a anunțat și un nou Act european privind cipurile, în urma crizei semiconductorilor.

„Permiteți-mi să vă vorbesc de semiconductori, acele cipuri minuscule datorită cărora funcționează multe dispozitive și nu numai: de la telefoanele inteligente și trotinetele electrice la trenuri sau la întregi fabrici inteligente.

Tehnologia digitală nu poate exista fără cipuri. În prezent, întregi linii de producție funcționează deja la viteză redusă, în ciuda creșterii cererii, și asta din cauza deficitului de semiconductori.

În timp ce cererea de la nivel mondial a explodat, cota Europei din întregul lanț valoric, de la proiectare la capacitatea de producție, a scăzut. Suntem dependenți de cipuri de ultimă generație fabricate în Asia.

Prin urmare, acest lucru nu este o chestiune care ține doar de competitivitatea noastră. Este, de asemenea, o chestiune de suveranitate tehnologică. Așadar, haideți să ne concentrăm întreaga atenție pe această chestiune.

Vom prezenta un nou Act european privind cipurileTrebuie să ne conectăm capacitățile de cercetare, proiectare și testare de talie mondială. Trebuie să ne coordonăm investițiile UE și cele naționale de a lungul lanțului valoric.

Și asta pentru a crea împreună un ecosistem european al cipurilor de ultimă generație, care să includă producția. Astfel, ne vom asigura securitatea aprovizionării și se vor dezvolta noi piețe pentru tehnologiile europene revoluționare".

„Avem nevoie de o politică europeană de apărare cibernetică, inclusiv de o legislație privind standardele comune, în cadrul unui nou Act european privind reziliența cibernetică.

Putem așadar să facem multe la nivelul UE. Dar și statele membre trebuie să își aducă aportul.

Pentru început, trebuie să realizăm o evaluare comună a amenințărilor cu care ne confruntăm și să propunem o abordare comună pentru a le face față. Viitoarea Busolă strategică este un proces-cheie în contextul acestei discuții.  

Și trebuie să hotărâm cum putem fructifica toate posibilitățile deja prevăzute în tratat.

De aceea, în cadrul președinției franceze, împreună cu președintele Macron, vom conveni un summit privind apărarea europeană".

Ajutor pentru poporul afgan

Aceasta a spus că UE va prezenta în următoarele săptămâni un nou pachet de ajutor pentru poporul afgan.

Suntem alături de poporul afgan. Alături de femeile și copiii afgani, de procurori, de jurnaliști și de apărătorii drepturilor omului.

Mă gândesc mai ales la judecătoarele care stau acum ascunse, temându-se de bărbații pe care i-au trimis la închisoare. Ele sunt în pericol din cauza contribuției pe care au adus-o la apărarea justiției și a statului de drept. Trebuie să le sprijinim și vom coordona împreună cu statele membre toate eforturile pentru a le oferi siguranță.

Și trebuie să îi sprijinim în continuare pe toți afganii, atât pe cei rămași în țară, cât și pe cei din țările învecinate. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita riscul real al unei foamete majore și al unui dezastru umanitar. Și ne vom aduce contribuția. Vom suplimenta ajutorul umanitar acordat populației afgane cu 100 de milioane de euro.

Această inițiativă va face parte dintr-un nou pachet, mai amplu, de sprijin pentru poporul afgan, pe care îl vom prezenta în următoarele săptămâni și care va reuni toate eforturile noastre în acest sens".

O nouă strategie de conectivitate pentru bunuri, persoane și servicii

"Ne pricepem foarte bine să finanțăm construcția de drumuri. Dar nu are sens ca Europa să construiască o șosea perfectă între o mină de cupru deținută de China și un port deținut de China.

Trebuie să acționăm mai inteligent în privința acestor tipuri de investiții.

Acesta este motivul pentru care vom prezenta în curând noua noastră strategie privind conectivitatea, denumită Global Gateway („Portalul Global”).

Vom crea parteneriate de tip Global Gateway cu țări din întreaga lume. Vrem să investim în infrastructuri de calitate, care să conecteze bunuri, persoane și servicii în întreaga lume. 

Vom adopta o abordare bazată pe valori, oferindu-le partenerilor noștri transparență și o bună guvernanță.

Vrem să creăm conexiuni, nu relații de dependență,

și știm cum se poate face acest lucru. Începând din această vară, un nou cablu din fibră optică subacvatic conectează Brazilia și Portugalia.

Vom investi împreună cu Africa în vederea creării unei piețe pentru hidrogenul verde care să conecteze cele două țărmuri ale Mediteranei.

Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de o abordare de tip „Echipa Europa”. Vom crea conexiuni între instituții și investiții și între bănci și comunitatea de afaceri. Și vom face ca aceasta să devină o prioritate pentru summiturile regionale – începând cu următorul summit UE-Africa din februarie. 

Vrem să facem ca Global Gateway să devină o marcă de încredere în întreaga lume.

Aș dori însă să fiu foarte clară în această privință: activitățile economice desfășurate în întreaga lume – comerțul mondial – sunt foarte bune și necesare, dar nu pot să se înfăptuiască niciodată cu prețul demnității și al libertății oamenilor.

În lume sunt 25 de milioane de persoane care, sub amenințare sau presiune, desfășoară muncă forțată. Nu vom putea accepta niciodată ca aceste persoane să fie constrânse să fabrice produse și ca aceste produse să ajungă apoi să fie vândute în magazine la noi în Europa.

De aceea vom propune interzicerea pe piața noastră a produselor care au fost obținute prin muncă forțată.

Drepturile omului nu sunt de vânzare – indiferent de preț".

Comisia propune încă 4 miliarde de euro pentru combaterea schimbărilor climatice

Uniunea Europeană îşi va spori sprijinul financiar pentru a ajuta ţările mai sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice şi să se adapteze la impactul acestora, a mai spus von der Leyen.

„Vom propune acum o sumă suplimentară de 4 miliarde de euro pentru finanţarea combaterii schimbărilor climatice până în 2027”, a spus von der Leyen, adăugând că UE se aşteaptă ca Statele Unite şi alte ţări să îşi intensifice, de asemenea, promisiunile, transmite Reuters.

Totodată, Uniunea Europeană îşi va dubla finanţarea pentru a proteja natura şi a opri declinul biodiversităţii la nivel mondial, în special pentru ţările cele mai vulnerabile, a mai anunţat Ursula von der Leyen.

Biroul președintelui Parlamentului European a transmis că David Sassoli „nu va prezida sesiunea plenară de astăzi din cauza unei boli care a apărut peste noapte".

„În urma consultațiilor medicale, a fost sfătuit să se odihnească”, mai arată un comunicat de presă.

-știre inițială-

Astăzi, începând cu ora 10:00 (ora României) are loc în Parlamentul European dezbaterea privind Starea Uniunii Europene (SOTEU), eveniment care are loc în fiecare an în cadrul sesiunii plenare din septembrie, arată un comunicat al Parlamentului European.

Ursula von der Leyen va prezenta impactul activității Comisiei din ultimul an, în special în ceea ce privește combaterea crizei sanitare și economice provocate de COVID-19. De asemenea, ea va împărtăși eurodeputaților viziunea sa de a răspunde provocărilor cu care se confruntă UE, inclusiv redresarea economică, lupta împotriva schimbărilor climatice, agenda privind digitalizarea și Conferința privind viitorul Europei.

În răspunsurile lor, eurodeputații, vor evalua activitatea Comisiei și inițiativele planificate pentru anul următor. De asemenea, își vor prezenta propriile opinii și idei - dezbaterea anuală privind starea Uniunii este o șansă pentru eurodeputați de a examina activitatea și planurile Comisiei Europene și de a contribui la stabilirea direcției UE.

„Dezbaterea privind Starea Uniunii Europene reprezintă un moment-cheie pentru a demonstra responsabilitatea Comisiei Europene față de reprezentanții UE aleși în mod democratic. Acest eveniment anual este semnificativ pentru a promova o Uniune mai transparentă și mai democratică. Reprezintă o oportunitate de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetățenii săi, evidențiind principalele puncte de acțiune și provocările din anul respectiv. Drepturile cetățenilor și procesul democratic stau la baza acestei dezbateri plenare unice”, conform sursei citate.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Partenerii noștri