Live

Principele care are un drept de veto unic în Europa

Data actualizării: Data publicării:

Are o locaţie idilică, între Elveţia şi Austria, cu frumoase peisaje alpine. Ne referim la micuţul principat Liechtenstein, care îşi serbează anul acesta a 300-a aniversare. Dar Liechtenstein a trebuit să se străduiască din greu, în ultimii ani, ca să înceapă să scape de reputaţia de paradis fiscal. În cadrul acestei monarhii ereditare, familia conducătoare, sub principele regent Alois von und zu Liechtenstein, a făcut, de asemenea, eforturi de a justifica un statut de „preamărire” desprins parcă dintr-o altă epocă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

Timp de sute de ani, regii şi prinţii europeni au fost conducători absoluţi în castelele lor care priveau de sus oraşele din jur. Apoi a venit democraţia şi conducerea de către popor. În Liechtenstein, însă, lucrurile stau puţin altfel chiar şi în ziua de azi,  după cum explică principele Alois de Liechtenstein.

Principele Alois de Liechtenstein, regent:  „Chiar dacă prinţul locuieşte într-un castel care se află la o sută de metri deasupra văii, el are o relaţie foarte apropiată, normală şi neprotocolară cu poporul”.

Prinţul ereditar este expert în drept şi economie şi face parte din cea mai bogată familie nobiliară din Europa. Însă el se descrie, simplu, drept primul slujitor al ţării sale.

Principele Alois de Liechtenstein, regent: „Poporul îi poate acorda un vot de neîncredere monarhului, în cadrul unui referendum. Poporul poate chiar aboli monarhia, într-un referendum. Aşadar, la fel ca oricare politician ales, monarhul trebuie să se gândească mereu la interesele poporului. Dacă nu, în cele din urmă va avea probleme”.

Poate că acest lucru e adevărat, însă principele Liechtensteinului are, de asemenea, un drept unic de veto asupra oricărei legi date de Parlament, dacă doreşte. El poate, de asemenea, dizolva guvernul şi numi judecători.

Aceste puteri sunt un subiect de dispută pentru puţinii critici din principat ai monarhiei.

Stefan Sprenger, scriitor: „Când vine vorba de drepturile legale ale cetăţeanului, locuitorilor Liechtensteinului le place să spună că preferă să le lase în seama celor din castel - că se vor ocupa ei de asta. E o formă de pragmatism şi de partajare a sarcinilor. Dar eu cred că acest lucru subminează democraţia”.

Afacerea care a zguduit micul principat

Însă economia Liechtensteinului e înfloritoare şi şomajul e aproape inexistent. Afacerile financiare ale principatului l-au îmbogăţit - şi acesta adăposteşte numeroase bănci, numeroşi consultanţi financiari şi mandatari.

În 2008, peste toate acestea s-a aşternut o umbră când unul dintre angajaţii băncii principelui a vândut documente confidenţiale unor inspectori fiscali străini. Documentele conţineau date despre mii de conturi deţinute de evazionişti fiscali şi despre miliarde de euro în fonduri nedeclarate.

Stefan Sprenger, scriitor: „A aruncat în aer sistemul din Liechtenstein cu datele luate din administraţia princiară. E o realizare. Cred că a schimbat ţara asta mai mult decât a făcut-o vreodată un artist sau intelectual sau principe”.

Populaţia şi principele Liechtensteinului au fost numiţi „baroni ai jafului”. Însă ei au trecut uniţi prin acest scandal. În urma presiunilor internaţionale, sectorul financiar a fost reformat pentru a adera la regulile europene ale transparenţei.

Simon Tribelhorn, director al Asociaţiei bancherilor din Liechtenstein:  „Privind în urmă, e foarte limpede că aceasta a fost decizia corectă şi importantă la vremea aceea. Estimăm că, la sfârşitul lui 2018, vom administra peste 300 de miliarde de franci elveţieni, în active”.

Supușii rămân loiali principelui

Ceea ce este, de asemenea, o sursă de venit pentru locuitorii principatului. Aşa că au luat afacerea cu paradisul fiscal ca pe o gafă minoră din partea principelui.

„Ei sunt o parte din noi. Ei sunt noi, iar noi suntem ei”, spune o femeie.

„Dacă Liechtenstein nu l-ar avea pe principele său, ar fi şi-n ziua de azi un sat de agricultori”, afirmă un bărbat.

„Sunt o familie foarte plăcută. Abia aşteptăm marele lor jubileu”, declară o altă localnică.

Oamenii din vale laudă din tot sufletul familia princiară. Iar sus, în castel, prinţul ereditar Alois e foarte conştient de rata lui ridicată de aprobare şi e înconjurat de una dintre cele mai mari colecţii particulare de artă din Europa.

Principele Alois de Liechtenstein, regent: „Acesta este de Rubens. E unul dintre puţinele sale peisaje. S-a concentrat mai mult pe motivele biblice şi antice, întotdeauna cu figuri puternice”.

Şi principatului Liechtenstein pare să-i placă personajele puternice. Şi, în 2019, în această eră a democraţiei, micul stat şi puternica sa familie princiară îşi sărbătoresc a 300-a aniversare.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scandaluri cu cocaină, Jeffrey Epstein și un elefant mort: Familiile regale care le dau cele mai mari bătăi de cap liderilor Europei

Ucraina, prima adversară a României la EURO, a făcut egal cu Germania, în amicalul jucat la Nuremberg

Momente dificile pentru prințesa Tatiana a Greciei și Danemarcei. După divorț a aflat că tată ei vitreg a dispărut

Regele cu 7 copii, dar fără moștenitor la tron: Căsătoria secretă cu o americancă aruncă în aer succesiunea regală thailandeză

Partenerii noștri