Live

Liderii statelor UE au cerut CE să prezinte rapid propuneri concrete, nu iniţiative „vagi”, pentru intervenţiile pe piaţa gazelor

Data publicării:
PE se opune aderării Turciei la UE și susține că accesul în blocul comunitar trebuie să fie meritocratic. Foto: Getty Images

Liderii statelor UE au însărcinat vineri Comisia Europeană să prezintă în termen de două săptămâni propuneri „clare şi concrete”, nu iniţiative „vagi”, asupra intervenţiilor pe piaţa gazelor naturale şi plafonării într-o formă sau alta a preţului acestora pentru diminuarea costurilor energetice, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

Reuniţi vineri la un summit la Praga, liderii europeni nu au reuşit să-şi apropie poziţiile asupra modalităţilor de plafonare a preţului gazelor. Majoritatea sunt de acord asupra acestei plafonări, dar dezacordurile persistă asupra detaliilor implementării unei asemenea măsuri.

Opţiunile examinate cuprind o plafonare generală, „un interval de preţuri” cu furnizorii de încredere de gaze naturale, un plafon de preţ pentru gazul folosit la producţia de energie electrică sau un plafon numai pentru gazul rusesc.

Statele şi instituţiile UE discută de mai multe săptămâni pe marginea acestei chestiuni, deocamdată fără rezultat, deşi Cei 27 sunt de acord că este nevoie de măsuri comune pentru a face faţă crizei energetice în timp ce preţurile în creştere ameninţă blocul comunitar cu recesiunea.

„Lucrurile se mişcă”, a afirmat după summit premierul italian Mario Draghi, anunţând în faţa presei decizia liderilor europeni de a cere Comisiei Europene ca până la următorul summit al UE din 20-21 octombrie să vină cu propuneri „clare şi concrete”, nu cu „vorbe” sau cu iniţiative „vagi”.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că iarna 2023-2024 va fi în privinţa aprovizionării cu gaze chiar mai dificilă decât iarna care vine.

Pentru a înlocui gazul rusesc - la care UE şi-a stabilit ca obiectiv să renunţe după agresiunea Rusiei contra Ucrainei - UE va intensifica negocierile cu alţi furnizori de gaze, a adăugat liderul de la Elysee, mai notează sursele citate de Agerpres.

Acesta a mai anunţat, potrivit AFP, că liderii UE au convenit la summitul de la Praga crearea unor „mecanisme de solidaritate financiară europeană” pentru a face faţă împreună creşterii preţurilor la energie în urma războiului din Ucraina.

Comisia Europeană „va lucra şi va lua decizii foarte concrete în zilele şi săptămânile următoare”, a confirmat Macron.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Partenerii noștri