Klaus Iohannis, despre negocierea PNRR: Nu-i ca la Bac, unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu-i o jucărică politică
Președintele Klaus Iohannis consideră că sunt sută la sută șanse ca Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) - pentru care României îi sunt alocate aproape 30 de miliarde de euro din banii europeni - să fie acceptat în cele din urmă de Comisia Europeană, după discuții și negocieri. Șeful statului a subliniat marți, într-o conferință de presă, că nu există varianta ca acest plan să fie respins și a subliniat că ministrul Cristian Ghinea nu a prezentat la Bruxelles un plan propriu, ci unul care a fost elaborat timp de mai multe luni „de două guverne și de actuala coaliție de guvernare”.
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Ciolacu: Ciucă stă pe margine și critică
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
„Discuțiile cu „respins” sau „nerespins” sunt prostii. Planul nu poate fi respins. Planul poate fi renegociat până este foarte bun” - a punctat președintele Klaus Iohannis. „Cu Comisia se va negocia până când se ajunge la forma care va fi implementată. Nu-i ca la examenul de Bac, unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu-i o jucărică politică. Acest Plan Național reflectă obiectivele României. Comisia are propriile pretenții în ce privește obiectivele, procedurile, proiectele de investiții și complicația care apare - durata foarte scurtă în care trebuie implementat, însă nu există varianta ca acest Plan Național să fie respins. El poate fi negociat repede sau mai puțin repede, în final, el va exista și va fi implementat, este cert”, a asigurat președintele Iohannis.
Nemulțumirile unora nu ajută cu nimic la rezolvarea problemei
Întrebat dacă este mulțumit de modul în care au decurs aceste discuții la Bruxelles și cum au fost gestionate de ministrul fondurilor europene, șeful statului a spus că ministrul Cristian Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și s-a prezentat la Comisie pentru discuții. „A prezentat acolo fix ce a fost agreat la Guvern și la coaliție, deci nu a prezentat un plan propriu. A prezentat planul care a fost elaborat în mai multe luni de zile, de două guverne și de actuala coaliție de guvernare”, a punctat președintele.
El a arătat că obiectivele României sunt dezvoltarea infrastructurii, a spitalelor, a școlilor, digitalizarea, transformarea verde, toate acestea ținând cont și de recomandările de țară pe care le-am primit în ultimii doi ani. „Au fost incluse obiective de investiții pe care noi le considerăm importante. Cum am menționat și anterior, negocierile cu Comisia întotdeauna sunt dificile, fiindcă există pretenția Comisiei ca totul să fie făcut extrem de bine, extrem de bine explicat și, în consecință, este nevoie de mai multe rânduri de discuții. Nu și-a imaginat absolut nimeni că la prima discuție, pe primul draft, Comisia va bifa totul și va spune că este perfect. Nu ne-am așteptat la așa ceva. Ne-am așteptat la o discuție onestă, corectă, ceea ce s-a și întâmplat”, a explicat Iohannis.
„Nemulțumirile unora sau altora sunt de înțeles, dar ele nu ajută cu nimic la rezolvarea problemei. Trebuie lucrat în continuare pe plan, trebuie discutat în continuare în interiorul Guvernului, a coaliției și pe urmă cu Comisia Europeană, și lucrurile vor merge mai departe”, a adăugat președintele, care fusese întrebat de anumite nemulțumiri pe care le-ar avea unii membri PNL în legătură cu Cristian Ghinea.
Întrebat dacă premierul ar trebui ar trebui să preia negocierile cu Bruxelles-ul, președintele nu a oferit un răspuns direct, însă a lăsat să se înțeleagă că Florin Cîțu îi poate oferi un sprijin politic ministrului Ghinea. „Premierul este premierul și conduce Guvernul. Deci, orice discuție care ține de Guvern ex-officio este în responsabilitatea premierului, drept pentru care, după sărbători, premierul împreună cu ministrul Fondurilor și Investițiilor Europene vor merge la Bruxelles să poarte următoarea discuție cu Comisia. Deci, nu trebuie introdus nimic nou, premierul este premier”, a spus Iohannis.
Cum se negociază PNRR la Bruxelles
Șeful statului a detaliat și care este procedura de negociere a PNRR la Bruxelles și a menționat, în replică la criticile că România va întârzia cu planul peste termenul limită, că din câte știe, o singură țară a depus planul, și anume Portugalia, țara care deține și președinția rotativă a Uniunii Europene.
„Majoritatea statelor europene nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele, împreună cu Comisia, ceea ce facem şi noi, deci suntem în ceea ce se numește mainstream. Ca noi sunt absolut majoritatea statelor europene”, susține Klaus Iohannis.
„Termenul de sfârșit de aprilie nu a fost un termen ultimativ, a fost un termen orientativ. Cum majoritatea statelor nu au finalizat planul, este de așteptat ca pentru aproape toți termenul de depunere să fie împins înspre sfârșitul lui mai sau chiar mai târziu. Important nu este să îl depunem cu o săptămână mai repede sau mai târziu. Important este să fie un plan realist, bine făcut, acceptat de Comisie și finanțabil și care, evident, reflectă obiectivele României în cazul nostru”, a explicat Iohannis.
Negocierile nu sunt simple deloc
Pe de altă parte, președintele a recunoscut că negocierile cu Bruxelles-ul nu sunt simple și a explicat de ce:
„Este o procedură complicată, fiindcă niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanțare şi de întocmire a unor planuri naționale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens, fiecare stat își pregătește un plan, Comisia, împreună cu Parlamentul, au anumite ambiții legate de Europa verde, de Europa digitală şi aceste chestiuni se negociază. Știm foarte bine, din experiența anilor trecuți, de când România a solicitat să devină stat membru până la negocierea pe fiecare exercițiu financiar, că aceste negocieri cu Comisia nu sunt simple deloc. Nici de data aceasta nu sunt simple deloc. Noi suntem pregătiți şi vom avea negocieri în mai multe etape, vom avea în final un plan foarte bun, care va fi finanțat şi îl vom pune în practică”, a spus șeful statului.
Coaliția funcționează bine, opoziția e supărată că nu e la putere
„Coaliția funcționează foarte bine”, a apreciat președintele. El spune că sunt nejustificate criticile opoziției.
„Vom avea un Plan bun, bun pentru România, acceptat de Comisia Europeană și îl vom pune în practică, nu-i niciun semn de întrebare aici. Tot felul de povești vehiculate din partea Opoziției sunt doar povești, fiindcă dumnealor sunt supărați că sunt în Opoziție. Dar Planul merge înainte”, a asigurat Klaus Iohannis.
El a anunțat că în zilele următoare vor fi noi discuții în interiorul guvernului, în interiorul coaliției și cu Comisia Europeană, care vor duce la o îmbunătățire a primului draft, astfel că „până la sfârșitul lunii mai vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeană, care atunci poate să fie depus”.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News