Live

Klaus Iohannis a vorbit despre cum pot fi contracarate amenințările Federației Ruse, la primul summit al Comunității Politice Europene

Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis a participat la primul summit al Comunității Politice Europene Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis pledează pentru „acțiuni hotărâte, coordonate şi solidare în fața eforturilor continue ale Federației Ruse de divizare a continentului european”. În intervenția sa de la primul summit al Comunității Politice Europene, el a menționat și amenințările hibride care vin dinspre Moscova și a subliniat că reducerea dependențelor, securitatea cibernetică și protecția infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare.

Preşedintele României a evidențiat în cadrul intervenției sale importanța abordării în comun cu partenerii europeni a schimbărilor profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit și puternic. Pentru o înțelegere comună mai bună a amenințărilor actuale de securitate, Klaus Iohannis a evidențiat însă importanța esențială a cooperării cu alți parteneri internaționali care împărtășesc aceleași valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO și pentru un Parteneriat Transatlantic solid, „ca piatră de temelie a securității europene”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele României a subliniat, totodată, importanța strategică a regiunii Mării Negr și a reiterat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina. El a menționat în context „demersurile complexe” întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic și umanitar.

Președintele Klaus Iohannis a participat joi la prima reuniune la nivel înalt a Comunității Politice Europene, care a avut loc la Praga. Este o platformă nouă de dialog între UE și partenerii ei din Europa, a cărei înființare a fost salutată de șeful statului român, care speră însă că nu va deveni o alternativă la procesul de extindere a Uniunii.

La acest summit au participat, alături de reprezentanții instituțiilor europene, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein.

Desfășurat într-un moment cheie pentru continentul european, în contextul războiului ilegal și nejustificat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Summitul Comunității Politice Europene a oferit ocazia unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacția la escaladările recente ale Federației Ruse, asigurarea securității, situația în domeniul energiei și asigurarea securității aprovizionării, schimbările climatice și evoluțiile în plan economic, precizează comunicatul Administrației Prezidențiale.

În contextul în care războiul din Ucraina a generat și o realiniere geopolitică, preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanța revitalizării parteneriatelor internaționale și consolidării multilateralismului pentru a apăra sistemul de valori universale şi ordinea internațională bazată pe reguli, arată Administrația Prezidențială.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Cine este generalul din umbră pe care Kim Jong Un l-a trimis în Rusia în fruntea trupelor nord-coreene ce luptă în armata lui Putin

Partenerii noștri