Live

Indignare în Franța din cauza unui proiect de lege care condiționează libertatea de mişcare de efectuarea unui vaccin

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Un proiect de lege care prevede posibilitatea condiţionării deplasărilor sau a unor activităţi de prezentarea unui test negativ sau de efectuarea unui vaccin a stârnit indignare și îngrijorare în Franţa. Guvernul neagă că ar vrea să creeze un „stat sanitar”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În contextul în care Franţa urmează să iasă în aprilie din starea de urgenţă sanitară declanşată odată cu pandemia de COVID-19, proiectul de lege vizează „stabilirea unui cadru juridic durabil pentru crizele sanitare”, potrivit guvernului.

Un articol de text prevede că „premierul poate, dacă este necesar (...) să condiţioneze deplasările persoanelor, accesul lor la mijloace de transport sau la anumite locuri, precum şi exercitarea anumitor activităţi de prezentarea rezultatelor unui test de depistare care stabileşte că persoana nu este afectată sau contaminată în urma unui tratament preventiv, inclusiv a administrării unui vaccin, sau a unui tratament curativ”.

Chiar dacă nu menţionează în mod explicit pandemia de COVID-19, acest articol a turnat gaz pe foc, în condiţiile în care preşedintele Emmanuel Macron a declarat în mod repetat că vaccinul împotriva acestei maladii, care urmează să înceapă să fie administrat la sfârşitul săptămânii, nu este obligatoriu în Franţa.

Reacții dure 

Opoziţia de dreapta şi de extremă dreapta s-a alarmat marţi asupra acestui proiect de lege, prezentat luni în consiliul de miniştri de şeful guvernul Jean Castex, în scopul instituirii unui regim peren de răspuns la crizele sanitare.

„Într-un mod perfid, acest text intenţionează nu să facă vaccinul obligatoriu, ci să împiedice orice viaţă socială pentru persoanele care nu-l vor face”, a afirmat preşedinta formaţiunii Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, într-un comunicat, denunţând o „măsură de esenţă totalitară”.

„Credeam, cu naivitate, că în patria noastră respectarea libertăţilor era regula şi aceste restricţii, excepţia. Prin asta executivul ar avea toată puterea de a ne suspenda libertăţile fără control din partea Parlamentului? De neconceput”, a reacţionat pe Twitter nr. 2 al partidului de dreapta Les Républicains, Guillaume Peltier.

În contextul acestor critici, ministrul funcţiunii publice, Amélie de Montchalin, a explicat că textul „nu a fost deloc gândit pentru a crea puteri excepţionale pentru guvern” sau „a crea un stat sanitar”.

„Va exista cu siguranţă o dezbatere, tot ce va trebui clarificat va fi clarificat”, a dat ea asigurări pe CNews.

„Afirm din nou, vaccinarea (împotriva COVID-19) nu este obligatorie”, a insistat ministrul sănătăţii, Olivier Veran.

Franţa este unul dintre statele europene cele mai suspicioase faţă de vaccinul pentru COVID-19, notează AFP.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tribunalul General al UE condamnă Comisia Europeană pentru lipsă de transparență la achiziţia de vaccinuri anti-COVID

Comisia Europeană va propune achiziții militare comune, după modelul procedurii folosite în cazul vaccinurilor COVID-19

Guvernul caută avocat să-l apere în procesul cu Pfizer

Pfizer - BioNTech a dat România în judecată pentru a ne obliga să plătim vaccinurile anti-Covid contractate în pandemie

Partenerii noștri