Live

Haos înainte de Brexit. Companiile își retrag masiv banii din UK

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Theresa May s-a dus luni la Strasbourg pentru ultimele discuţii cu oficialii europeni, în speranța că va obţine concesiile de care ar avea nevoie pentru votul decisiv de marți al Parlamentului de la Londra. Oamenii de afaceri nu sunt dispuşi să îşi asume niciun risc, aşa că au început deja să îşi mute banii din Regat. Vorbim despre active de peste o mie de miliarde de euro și mii de locuri de muncă mutate în alte state europene din cauza Brexitului.

Neîncrezătoare în deciziile pe care politicienii britanici le-ar putea adopta, marile companii se pregătesc pentru cele mai negre scenarii în ceea ce priveşte Brexitul. Aşa că au început să îşi scoată banii din Regat.

Până acum, 257 de corporaţii au transferat active și fonduri în valoare totală de 1.200 de miliarde de dolari din City-ul londonez în centre financiare din alte state europene.

Nu sunt scoşi doar banii din Marea Britanie. Companiile mută şi mii de angajaţi către filialele din alte state. Nu vor să rişte nimic, în cazul în care Brexitul ar putea avea loc fără un acord sau ar putea fi amânat. Iar şansele ca acest lucru să se întâmple sunt tot mai mari.

Brexit-ul, la un pas de amânare

Săptămâna aceasta sunt programate mai multe voturi în Parlamentul de la Londra, printre care şi cel privind un acord pentru părăsirea Uniuniunii Europene. Însă nu este clar pentru nimeni ce modificări cuprinde acestă nouă înţelegere comparativ cu cea care a fost respinsă deja, în luna ianuarie, de aleşii britanici. Aşa că toată lumea pariază pe o nouă înfrângere pentru guvernul britanic.

Yvette Cooper, parlamentar laburist: „Theresa May trebuie să accepte că abordarea ei nu funcţionează. Şi dacă nu găseşte o cale pentru a merge înainte, atunci Parlamentul are responsabilitatea de a face asta. Pentru că nu ne putem permite să alunecăm spre marginea prăpastiei”.

Mărul discordiei între Guvern şi Parlament rămâne în continuare mecanismul de backstop care prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Parlamentarii britanici se tem însă că activarea acestei clauze ar ţine Marea Britanie în continuare în Uniunea Europeană.

Theresa May a încercat să îi convingă pe oficialii europeni să dea o formă care să împace ambele tabere. Noile negocieri s-au soldat cu încă un eşec, iar mesajul de la Bruxelles e clar - mingea este în curtea Regatului Unit care trebuie să ia o decizie.

Amânarea Brexit costă 1 miliard de euro pe lună. UE va cere bani în plus Londrei

Margaritis Schinas - purtător de cuvânt Comisia Europeană: „Suntem hotărâţi să ratificăm înţelegerea înainte de 29 martie. Acum depinde de Camera Comunelor să adopte un set important de decizii săptămâna aceasta. Comisia a făcut propuneri de reasigurare în ceea ce priveşte plasa de siguranţă (backstop, n.r.) potrivit cărora, dacă va fi folosită, va fi o măsură temporară”.

Dacă şi această nouă încercare a Theresei May de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană cu un acord va eşua, Parlamentul de la Londra va trebui să voteze dacă Brexitul este amânat sau dacă se iese fără un acord.

Amânarea Brexitului ar putea veni şi cu un preţ. Vorbim despre aproximativ un miliard trei sute de milioane de euro pe lună, dacă ieşirea din spaţiul comunitar nu are loc pe 29 martie, aşa cum s-a stabilit iniţial. Aceşti bani se adaugă la factura de divorţ de aproximativ 44 de miliarde de euro pe care Londra s-a angajat deja să o plătească.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană dă în judecată Marea Britanie pentru limitarea drepturilor cetățenilor UE post-Brexit

Marea Britanie ar putea beneficia de pe urma tarifelor propuse de Trump. Analiști: Deschide ușa pentru un acord comercial bilateral

Brexitul a costat-o pe Marea Britanie 24 de miliarde de lire sterline, plus alte datorii de miliarde de euro

Rusia a recrutat un parlamentar irlandez ca agent de propagandă al Kremlinului. GRU a folosit o „capcană de miere”

Partenerii noștri